Vid po 40. letu

Vaše oči niso imune na učinke staranja. Vidite spremembe?

Koristne informacije za starajoči vid

Morda se boste pri svojih 40-ih znašli v težavi z izostritvijo vida na bližnje predmete. To je pogost pojav, ki se imenuje presbiopija. Branje postane zaradi zamegljenega vida povezano s stegovanjem roke — besedilo postane jasno šele, ko ga premaknete dlje od oči. Med najbolj pogostimi možnostmi korekcije vida so očala za branje ali multifokalne kontaktne leče.

S starostjo se lahko pojavijo tudi motnje, kot so glavkom in katarakt. Pomembno je, da v svojem zdravstvenem režimu ne pozabite na oči. Poleg rednih obiskov pri okulistu je pomembno, da se zavedate sprememb vida, in kaj lahko storite. Da bi vam pomagali pri teh prizadevanjih, si oglejte informativne članke spodaj.

Vid po 40. letu

Kaj je presbiopija?

Sčasoma to stanje prizadene vse. A kaj natančno je starostna daljnovidnost (presbiopija) in kaj lahko storimo, da jo zmanjšamo?

Article

Kaj je siva mrena?

Berite naprej, da izveste več o sivi mreni, vključno s tem, kaj to je, kakšni so simptomi, možnostih kirurškega posega in nasveti za zmanjšanje tveganja za nastanek.

Article

Kaj je glavkom?

Izvedite več o tem stanju, ki je drugi vodilni vzrok za slepost po vsem svetu.1

Article

Bifokalne kontaktne leče

Te kontaktne leče so zasnovane za odpravljanje težav z ostrenjem, povezanih s starostno daljnovidnostjo, tako da vključujejo različne dioptrije, ki vam pomagajo jasno videti na vseh razdaljah.

Article