Če ste starejši od 40 let, se bo morda počasi začel pojavljati občutek, kot da potrebujete daljši par rok, da bi lahko razločno prebrali meni ali časopis. Če je temu tako, dobrodošli v svetu presbiopije.

Na kratko, presbiopija je zdravstveno stanje oči, ki doleti vsakogar med 40. in 45. letom starosti. Pri presbiopiji pričnete predmete od blizu videti nejasno.

Če boste želeli razločno videti vsebino knjige, ki jo berete, boste morda morali roke i-z-t-e-g-n-i-t-i dlje od vaših oči. Seveda pa lahko roke iztegnete samo do določene mere.

Torej, kaj lahko storite za korekcijo presbiopije? Berite naprej.

Podrobnejša opredelitev presbiopije

Kot smo že povedali, prizadene presbiopija pri določeni starosti vsakega od nas – 100 % ljudi.

To je zelo pogosto pojav, ki pa ga na srečo ni težko odpraviti. Toda verjetno vas zanima, kaj je vzrok, da se presbiopija pojavi približno pri starosti 45 let. Tu je odgovor.

V naših očeh, tik pod šarenico, se nahaja očesna leča. Sodeluje pri lomljenju ali upogibanju svetlobe v naših očeh, ki nato potuje naprej do mrežnice. Predstavljajte si objektiv fotoaparata, ki se prilagaja, da doseže izostritev slike. S staranjem očesna leča izgublja elastičnost, ki se zmanjšuje vse do 60. leta starosti. Zaradi tega se vaše oči niso več zmožne osredotočati tako dobro kot takrat, ko ste bili mlajši.

Gotovo se sprašujete, ali obstajajo kakšne vaje za oči, s katerimi bi lahko preprečili razvoj presbiopije.

Žal ne obstajajo.

Toda obstajajo ukrepi, s katerimi lahko odpravimo presbiopijo, ko se ta enkrat pojavi.

Kako odpraviti presbiopijo

Če vi ali kdo od vaših družinskih članov kaže simptome presbiopije – zamegljen vid, težko osredotočanje na predmete od blizu – potem obiščite oftalmologa.

Vendar ne pozabite, če ta oseba ni starejša od 40 let, potem nima presbiopije. Lahko gre za hiperopijo ali »daljnovidnost«, kot bi jo poimenovala večina od nas. Simptomi so lahko podobni, toda gre za drugačno zdravstveno stanje. (Preberite več o daljnovidnosti.) Možno je tudi, da gre za astigmatizem.

Ko zagotovo veste, da imate presbiopijo, je čas, da raziščete možnosti za njeno odpravo.

Očala za korekcijo presbiopije

Odvisno od vašega zdravstvenega stanja je možno, da boste očala lahko uporabljali le pri branju. Iz tega razloga številni to vrsto očal imenujejo »bralna očala«. Toda kaj če bralnih očal nočemo nositi v javnosti? Razmislite lahko tudi o naslednjem:

Kontaktne leče za presbiopijo

Multifokalne kontaktne leče vam omogočajo branje od blizu in na daljavo, očala pa lahko pustite spravljena v žepu. Današnje kontaktne leče iz silikonskega hidrogela so veliko udobnejše in se lahko nosijo dlje časa kot na primer pred desetimi leti.

Kirurški poseg za korekcijo presbiopije

Obstajajo tudi kirurški posegi za korekcijo presbiopije, o katerih lahko razmislite. S posegom LASIK ali CK (konduktivno keratoplastiko) lahko postopek monovizije postane rešitev za korekcijo presbiopije. S tem posegom dosežete, da lahko eno oko uporabljate za osredotočanje na bolj oddaljene predmete, drugo oko pa za osredotočanje na predmete od blizu.

Se sliši čudno? Pravzaprav ni.

Če se vrnemo k naši analogiji s fotoaparatom, je situacija podobna, kot če bi uporabljali dva objektiva – telefoto objektiv za slikanje na daleč in makro objektiv za slikanje majhnih predmetov od blizu. Obstajajo pa tudi kontaktne leče za korekcijo presbiopije, ki uporabljajo tehniko monovizije in delujejo na enak način.

 

Ni razloga, da bi vam težave zaradi presbiopije otežile življenje. Kot smo izvedeli, se bo pri določeni starosti presbiopija pojavila pri vsakemu od nas, vendar obstajajo številne možnosti za njeno korekcijo. Če ste starejši od 40 let in vas zanima, ali imate presbiopijo, se s svojim optometristom dogovorite za termin.

Stanje se bo le poslabšalo in ni razloga, da bi morali trpeti za glavoboli in ostalimi težavami, ki spremljajo zamegljen vid. Ukrepajte in si še danes zagotovite jasen pogled na svet.

 

Navedbe v tem članku se ne smejo razumeti kot zdravniški nasvet, niti niso mišljene kot nadomestilo priporočil medicinskih strokovnjakov. Za specifična vprašanja se obrnite na svojega specialista za oči.

Več člankov

Povezani izdelki