Če že uporabljate kontaktne leče, vam čestitamo!

Na osnovi vaših izkušenj vas želimo voditi do informacij, ki jih potrebujete. Za začetek kliknite na enega od spodnjih gumbov.

Ravnanje
Čiščenje in nega
Nasveti za udobje

Nadgradnja
Spremembe vida
Nova tehnologija

Sporočilo o napaki

Could not retrieve the oEmbed resource.

Nov uporabnik

Kaj morate vedeti o uporabi in negi kontaktnih leč

Če boste dobili prve kontaktne leče ali pa ste jih pravkar začeli nositi, jih boste zagotovo vzljubili.

Seveda lahko kot vsaka nova izkušnja tudi uporaba kontaktnih leč zahteva nekaj časa, da se nanjo navadite. Kljub temu bosta nošenje in nega kontaktnih leč kmalu postala tako preprosti in rutinski vsakodnevni opravili, kot je ščetkanje zob.

Preprosto sledite okulistovim navodilom, za še več uporabnih informacij pa kliknite na spodnje povezave.

 

Kako vstaviti kontaktne leče

Če ste kot večina novih uporabnikov, vas vstavljanje kontaktnih leč verjetno nekoliko skrbi. Brez skrbi, to je povsem običajno. A verjemite, da boste presenečeni, kako preprost je postopek in kako hitro se ga boste navadili

Če si želite vstaviti kontaktne leče, se postavite pred ogledalo in se prepričajte, da imate pri roki naslednjo opremo:

 • Milo brez olj, s katerim si boste umili roke
 • Brisačo, ki ne pušča vlaken, s katero si boste osušili roke – kontaktne leče se lahko prilepijo na mokre prste

Če nosite kontaktne leče za večkratno uporabo, ki zahtevajo nočno čiščenje in shranjevanje, potrebujete tudi:

 • Raztopino za kontaktne leče za čiščenje in razkuževanje leč – kontaktnih leč ne čistite z milom za roke, vodo iz pipe ali ustekleničeno vodo.
  Ne pozabite: Voda in kontaktne leče ne gredo skupaj. Kontaktnih leč ne smete nikoli čistiti ali shranjevati v vodi.

Sledite tem preprostim korakom za vstavljanje kontaktnih leč ...

 

Nasvet strokovnjakov: Med vstavljanjem vsake kontaktne leče imejte odprti obe očesi.

Korak

1

Vedno si najprej umijte in osušite roke.

Roke si vedno umijte z milom brez olj, s čimer boste preprečili, da bi klice prišle v stik s kontaktnimi lečami in očmi. Preden se dotaknete kontaktnih leč, si roke osušite z brisačo, ki ne pušča vlaken.

Korak

2

Lečo nežno zajemite na vrh kazalca

Poskrbite, da se leča zaviha navzgor, pri čemer bo videti kot skleda. Na leči ne sme biti raztrganin ali prask.

 
 

Nasvet strokovnjakov: Vsakič začnite na isti strani. Ker se vaše levo oko razlikuje od desnega, sta različni tudi kontaktni leči. Da leč ne bi pomotoma zamenjali, vedno začnite z istim očesom.

Korak

3

Lečo namestite na oko.

Sredinec iste roke položite ob spodnje trepalnice in spodnjo veko potegnite navzdol. Zgornjo veko dvignite s kazalcem ali sredincem druge roke. Lečo namestite na oko.

Korak

4

Trenutek – in že ste nared!

Nežno spustite veko in pomežiknite. Leča se bo samodejno namestila na sredino očesa. Če je vse videti v redu in se leča udobno prilega, ste nared. Isti postopek ponovite še z drugo lečo!

Vstavljanje kontaktnih leč ne sme biti fizično neprijetno. Če med vstavljanjem leč čutite bolečino, je lahko na lečo zašel drobec umazanije, lahko je opraskana ali raztrgana. Odstranite lečo, jo očistite in razkužite z raztopino za leče ter jo pred ponovnim vstavljanjem natančno preverite. Če še vedno občutite nelagodje, se obrnite na okulista.

 

Kako odstraniti kontaktne leče

Kakor vstavljanje lahko tudi odstranjevanje kontaktnih leč na začetku morda spremljajo nekoliko nenavadni občutki. Kljub temu smo prepričani, da se boste kmalu pridružili več deset milijonom drugih uporabnikom leč iz vseh starostnih skupin, ki so postopek po nekaj ponovitvah zlahka usvojili. Vzemite si čas in se sprostite. Uspelo vam bo.

Ne glede na to, ali leče odstranjujete ali vstavljate, morate biti vedno pred ogledalom, pri čemer morate imeti na dosegu roke naslednjo opremo:

 • Milo brez olj, s katerim si boste umili roke
 • Brisačo, ki ne pušča vlaken, s katero si boste osušili roke – kontaktne leče se lahko prilepijo na mokre prste

Če nosite kontaktne leče za večkratno uporabo, ki zahtevajo nočno čiščenje in shranjevanje, potrebujete tudi:

 • Raztopino za kontaktnih leče za čiščenje in razkuževanje leč – kontaktnih leč ne čistite z milom za roke, vodo iz pipe ali ustekleničeno vodo.
  Ne pozabite: Voda in kontaktne leče ne gredo skupaj. Kontaktnih leč ne smete nikoli čistiti ali shranjevati v vodi.
 • Posodico za shranjevanje kontaktnih leč

Sledite tem preprostim korakom za odstranjevanje kontaktnih leč ...

 
 
 

Nasvet strokovnjakov: Navadite se vstavljati in odstranjevati leče v istem vrstnem redu, da leč ne zamenjate.

Korak

1

Umijte in osušite si roke

Roke si vedno umijte z milom brez olj, s čimer boste preprečili, da bi klice prišle v stik s kontaktnimi lečami in očmi. Preden se dotaknete kontaktnih leč, si roke osušite z brisačo, ki ne pušča vlaken.

Korak

2

Poglejte navzgor in široko odprite oko

Glavo držite pri miru in obenem poglejte navzgor. Ko gledate navzgor, s kazalcem potisnite lečo v spodnji (beli) del očesa.

Korak

3

Nežno stisnite

Lečo nežno stisnite med palcem in kazalcem. Lečo odstranite iz očesa. Bodite nežni, da leče ne poškodujete.

Korak

4

Zavrzite ali očistite

Če nosite enodnevne kontaktne leče, jih lahko po odstranitvi odvržete v koš za smeti. Če nosite leče, ki jih pred zamenjavo nosite večkrat - dva tedna ali en mesec, odvisno od priporočila okulista, jih očistite in shranite skladno z navodili, priloženimi raztopini za kontaktne leče. Tukaj lahko izveste več o čiščenju in razkuževanju leč.

 

Čiščenje in nega kontaktnih leč

Če nosite enodnevne kontaktne leče, vam jih sploh ni treba čistiti ali razkuževati: Vsak par kontaktnih leč je povsem nov.

Uporabniki dvotedenskih in mesečnih leč imajo nekoliko več dela, ki je zelo pomembno, a tudi zelo preprosto!

Pri vsakem odstranjevanju leč upoštevajte te preproste korake – prav tako skrbno upoštevajte navodila, priložena večnamenski raztopini za kontaktne leče.

Kontaktnih leč nikoli ne spirajte z raztopinami vodikovega peroksida in ne dajajte teh raztopin v oči. Za več informacij o pravilni uporabi raztopin peroksida kliknite tukaj.

Korak

1

Ko odstranite lečo, jo položite na dlan, in na lečo iztisnite nekaj sveže raztopine za kontaktne leče. V navodilih za uporabo raztopine je navedeno, koliko kapljic potrebujete.

Korak

2

S kazalcem druge roke nežno podrgnite lečo v raztopini, pri čemer znova upoštevajte navodila za uporabo raztopine.

Korak

3

Lečo položite v posodico za shranjevanje, jo pokrijte s še več sveže raztopine in posodico zaprite. Upoštevajte, da v posodico ne smete dolivati raztopine. Ko leč ne uporabljajte, naj bodo shranjene v posodici, potopljene v raztopini. V navodilih za uporabo raztopine je navedeno, koliko časa se morajo leče namakati, da se varno razkužijo.

Več nasvetov za nego leč

S kontaktnimi lečami ravnajte nežno. Leče so mehke in se zlahka raztrgajo, zato se jih ne dotikajte z nohti ali nakitom. Če se leča raztrga, jo zavrzite.

Za čiščenje in shranjevanje leč uporabljajte samo svežo raztopino za kontaktne leče. S tem zmanjšate tveganje, da bi na leče zašli mikrobi ali drugi onesnaževalci. Nikoli ne uporabljajte vode iz pipe, ustekleničene vode, predhodno uporabljene raztopine ali sline. V posodico ne smete dolivati raztopine.

Vsakič, ko si vstavite leče, posodico izperite z raztopino za kontaktne leče. Posodico pustite nepokrito in jo obrnjeno navzdol položite na čisto in suho mesto. Posodico za leče zamenjajte pogosto, v skladu s priporočili proizvajalca.

Kontaktne leče vselej nosite v skladu z navodili okulista – predolgo nošenje leč lahko škodi vašim očem. Če imate kakršna koli vprašanja o nošenju kontaktnih leč ali katerem koli drugem vidiku njihove nege, je najboljše, da se posvetujte z okulistom.

 

Pomembnost udobja

Kot pri vsaki novi izkušnji se lahko tudi ob prvi uporabi kontaktnih leč počutite nekoliko „drugače“ ali nenavadno. A presenečeni boste, kako hitro se boste navadili nanje. Začetna uporaba kontaktnih leč sicer zahteva nekaj potrpljenja, vendar boste že v nekaj dneh povsem pozabili, da jih nosite.

Kontaktne leče CooperVision zahvaljujoč mehkim materialom in inovativnim oblikam uporabnikom zagotavljajo udobno uporabo.

Čeprav si lahko najpogostejša vprašanja in odgovore v zvezi s kontaktnimi lečami vselej ogledate na naši strani s pogostimi vprašanji, vam v nadaljevanju predstavljamo nekaj odličnih nasvetov za zagotavljanje stalnega udobja:

 • Redno obiskujte svojega okulista, ki vam bo pomagal ohraniti zdravo in udobno nošenje leč.
 • Strogo upoštevajte razpored zamenjave leč, ki ga priporoča vaš okulist. Če nosite enodnevne leče za enkratno uporabo, jih ne uporabite večkrat.
 • Izogibajte se prepogosti uporabi kontaktnih leč. Izogibajte se tudi predolgemu nošenju leč, pri čemer upoštevajte priporočila vašega okulista, in med spanjem ne nosite leč, če tovrstnih navodil ne prejmete od okulista.
 • Kapljice za vlaženje/mazanje oči lahko pomagajo v suhih okoljih (ob nizki vlažnosti, zlasti pozimi, v pretirano ogrevanih prostorih). Pred uporabo se posvetujte z okulistom.
 • Med daljšo uporabo digitalnih naprav pogosto naredite kratek premor. Med osredotočanjem na računalniški zaslon ali ročno napravo se lahko pogostost mežikanja zmanjša, zaradi česar lahko leča začasno postane suha.
 • Leče si vstavite pred uporabo losjonov, krem ali ličil za oči.
 • Če nosite kontaktne leče za večkratno uporabo (npr. mesečne ali dvotedenske), strogo upoštevajte priporočene postopke razkuževanja in čiščenja z raztopino za kontaktne leče.

Če vas leče dražijo, so neudobne ali povzročajo meglen vid, se za pomoč obrnite na vašega okulista.

Prednosti za življenjski slog

Kako kontaktne leče CooperVision izboljšajo vaš življenjski slog? Ponujamo širok nabor izdelkov, ki lahko zadovoljijo skoraj vsako potrebo na področju korekcije vida in vam omogočijo dinamično življenje. Od športa do popotništva in uporabe digitalnih naprav – naše kontaktne leče ponujajo svobodo, udobje in priročnost za vsak življenjski slog.