Izkušen uporabnik

Ker ste izkušen uporabnik kontaktnih leč ...

se zavedate pozitivne razlike, ki jo lahko ustvarijo v vašem življenju. Kljub temu pa morate upoštevati tudi dejstvo, da se bodo vaše potrebe na področju vida in tehnologije kontaktnih leč še naprej razvijale.

Ko boste starejši, ali ko boste več časa namenili uporabi digitalnih naprav ali najljubšim aktivnostim na prostem, boste morda želeli prilagoditi svojo dioptrijo ali zamenjati kontaktne leče, ki jih nosite, s čimer si boste lahko zagotovili optimalen vid, udobje in priročnost.

Vsaj enkrat letno oziroma v priporočenem časovnem intervalu se oglasite na pregledu pri vašem okulistu in ga povprašajte o novih kontaktnih lečah, ki bi lahko ustrezale vašim spreminjajočim se potrebam na področju korekcije vida in življenjskega sloga. Kliknite na spodnje povezave, če želite izvedeti več o temah za pogovor z okulistom.

 

Pomembnost udobja

Ste se kdaj vprašali, ali bi lahko bile vaše kontaktne leče še udobnejše? Razvoj kontaktnih leč je izjemno osredotočen na izboljšanje izkušnje nošenja leč. Med lastnosti, ki so bile ustvarjene z mislijo na udobje, so ...

 • Napredni materiali kontaktnih leč iz silikonskega hidrogela pomagajo ohranjati celodnevno vlažnost leč, očem pa zagotavljajo več kisika kot običajne kontaktne leče iz hidrogela. Vsi materiali leč iz silikonskega hidrogela niso enaki; o različnih možnostih se pogovorite s svojim okulistom.
 • Posebna oblika površine in robov pomaga zagotoviti popolno prileganje in udobje.
 • Inovativna optika, ki pomaga pri utrujenosti oči, povezani z uporabo digitalnih naprav.
 • Cenovno ugodne enodnevne kontaktne leče, ki jih ni treba čistiti, lahko uporabnikom pomagajo preprečiti draženje zaradi oblog, ki se lahko na dvotedenskih in mesečnih lečah naberejo med vsakodnevno uporabo.

Če si pri svojih kontaktnih lečah želite večjega udobja, se o teh temah pogovorite s svojim okulistom.

Ne pozabite, da neudobje ni običajen del uporabe kontaktnih leč. Če med nošenjem kontaktnih leč začnete čutiti neudobje ali draženje, se pogovorite s svojim okulistom, ki vam bo lahko pomagal odpraviti morebitne težave pri uporabi kontaktnih leč. To vključuje določitev najboljšega materiala, oblike in razporeda zamenjave leč  ter načina, na katerega lahko kontaktne leče izpolnijo zahteve vašega življenjskega sloga.

 

Nadgradnja vaših kontaktnih leč

Med pogovorom z okulistom ne pozabite povprašati tudi o novostih na področju znanosti kontaktnih leč. Zahvaljujoč raziskavam in razvoju je napredek namreč velik, zaradi česar se prepričajte, da ne zamudite prednosti, ki jih lahko prinese zamenjava kontaktnih leč.

Upoštevajte pomembnost materialov

Ali so vaše trenutne kontaktne leče izdelane iz hidrogelov ali iz silikonskih hidrogelov?

Medtem, ko hidrogelne kontaktne leče predstavljajo prvo vrsto kontaktnih leč iz mehkih materialov, pa je več kot 75 % današnjih predpisanih kontaktnih leč izdelanih iz silikonskih hidrogelov1. Silikonski hidrogeli pomagajo pri ohranjanju zdrave* izkušnje nošenja leč, saj omogočajo večji dostop kisika do uporabnikove roženice, kar pomaga zmanjšati rdečico in otekanje*.

Leče iz silikonskega hidrogela ponujajo prednosti mehkega materiala za leče z visoko prepustnostjo za kisik, kar omogoča večjo prilagodljivost in daljšo uporabo.

Če želite izvedeti več o najnaprednejših silikonskih hidrogelih za leče, se posvetujte s svojim okulistom.

Razmislite o priročnosti

Glede na življenjski slog imate morda raje kontaktne leče, ki jih ponoči očistite in jih po nekaj tednih zamenjate, lahko pa so vaša izbira enodnevne kontaktne leče. Ker so cene v obeh primerih precej dostopne, je vredno razmisliti, kateri izdelek vam najbolje ustreza.

Morebiti pogosto potujete, se spopadate s sezonskimi alergijami ali pa se aktivno ukvarjate s športom, pri katerem vas očala pogosto motijo. Če za vas velja kateri koli od teh opisov ali če preprosto zahtevate večjo priročnost, so kontaktne leče očitno odlična izbira, ki bo izpolnila vaše potrebe na področju korekcije vida.

Glede možnosti, ki so vam na voljo, vam lahko svetuje okulist.

 

*Z višjo stopnjo kisika za vsakodnevno uporabo, hidrogelni materiali zmanjšajo ali odpravijo zaplete, povezane s hipoksijo
V primerjavi s tradicionalnimi hidrogelnimi kontaktnimi lečami

Viri:
1 Morgan PB, Woods CA; Tranoudis, Ioannis G. et. al. International contact lens prescribing in 2018. CL Spectrum. 2019; 34(1): 26-32.

Spremembe vida

S staranjem se vid spreminja, z njim pa potrebe na področju korekcije vida.

Tudi ljudje, ki nikoli niso nosili očal ali kontaktnih leč, po 40. letu opažajo težave z ostrino vida od blizu. Gre za neizbežen pojav, ki se imenuje starostna daljnovidnost.

Če imate več kot 40 let in imate težave pri branju drobnega tiska, pri čemer morate knjigo ali revijo podržati nekaj centimetrov dlje, kot navadno, ali pa je besedilo na zaslonu vašega telefona naenkrat videti zamegljeno, se verjetno soočate s starostno daljnovidnostjo. Čas je, da obiščete okulista.

Multifokalne kontaktne leče

Za vas imamo dobro novico: Ni se vam treba odpovedati priročnosti kontaktnih leč ali nositi očal, ko jih ne želite nositi. Starostno daljnovidnost je mogoče popraviti z multifokalnimi kontaktnimi lečami: z njimi boste lahko uživali v ostrem vidu od blizu, daleč in povsod vmes.

Multifokalne kontaktne leče lahko nosite brez odrekanja zmogljivosti vida, udobju ali priročnosti. Multifokalne kontaktne leče so izdelane iz najnaprednejših silikonskih hidrogelov, na voljo pa so celo enodnevne multifokalne kontaktne leče.

Ko začnete opažati znake starostne daljnovidnosti(ki so neizbežni!), pokličite okulista in se dogovorite za pregled.

Digitalni življenjski slogi

Veliko naših vsakodnevnih opravil in prostočasnih aktivnosti vključuje preživljanje časa na digitalnih napravah. Zdaj so vam na voljo tudi kontaktne leče, zasnovane posebej za pomoč pri brezhibnem prehajanju med aktivnostmi v digitalnem in zunanjem svetu. Za več informacij se posvetujte z okulistom.

Zakaj CooperVision?

V družbi CooperVision smo že več kot 40 let zavezani našemu poslanstvu, v sklopu katerega si ljudem po vsem svetu prizadevamo vsak dan pomagati pri doseganju boljšega vida. Z inovacijami na področju očesne znanosti, razvoja materialov, oblikovanja izdelkov in proizvodnje smo milijonom uporabnikov kontaktnih leč pomagali zaživeti dinamično in postali zaupanja vredna vodilna globalna sila v industriji kontaktnih leč. Danes se naše kontaktne leče predpisujejo v več kot 130 državah.*

Izpolnjevanje potreb vsakega uporabnika

Ne glede na to, ali potrebujete kontaktne leče z eno samo dioptrijo, leče z visoko torično ali multifokalno dioptrijo, posebne ortokeratološke, skleralne ali celo po meri izdelane leče, se lahko zanesete na CooperVision.

Napredek na področju tehnologije kontaktnih leč

Strastno smo predani našemu poslanstvu. V zadnjih letih je naše delo na področju raziskav in razvoja botrovalo uvedbi serije inovativnih izdelkov, ki je izpolnila nujne potrebe uporabnikov:

 • Družine enodnevnih kontaktnih leč CooperVision clariti
  Prva celovita družina silikonskih hidrogelnih kontaktnih leč na svetu
 • Enodnevne kontaktne leče CooperVision MiSight®
  Prve mehke kontaktne leče na svetu, ki jih je agencija FDA odobrila za upočasnitev napredovanja miopije pri otrocih, ki so na začetku zdravljenja stari od 8 do 12 let.
 • Kontaktne leče CooperVision Biofinity Energys®
  Kontaktne leče, zasnovane za vaš digitalni življenjski slog.
 • Kontaktne leče CooperVision
  Najširše dostopne možnosti za skoraj vsako dioptrijo.

Danes se naša prizadevanja nadaljujejo, saj znanstveniki družbe CooperVision raziskujejo nove vznemirljive načine za izboljšanje vida.

 

* Arhivski podatki CooperVision, 2020. Izdelki družbe CooperVision za nego leč, za mehke in posebne kontaktne leče.
† Indikacije za uporabo: Mehke enodnevne kontaktne leče za enkratno uporabo MiSight 1 day (omafilkon A) so indicirane za korekcijo miopične ametropije in za upočasnitev napredovanja miopije pri otrocih brez očesnih obolenj, ki so na začetku zdravljenja stari od 8 do 12 let in imajo refrakcijo med -0,75 in -4,00 dioptrije (sferični ekvivalent) z < = 0 0,75 dioptrije astigmatizma. Leče morate po vsaki odstranitvi zavreči.
Arhivski podatki družbe CooperVision, 2019. Na osnovi predpisanih kombinacij na recept (za sferične leče, cilinder, os in dodatek za bližino), za vse mehke kontaktne leče, sferične, torične in multifokalne (vključno z prilagojeno izdelanimi lečami) iz silikonskega hidrogela in hidrogela štirih glavnih proizvajalcev. Vključuje enodnevne, dvotedenske in mesečne kontaktne leče. Kozmetične in fotokromatske kontaktne leče niso vključene. Več različic osnovne krivulje ni vključenih.

Skrb za naš planet

V družbi CooperVision si prizadevamo zmanjšati naš vpliv na okolje in delovati bolj trajnostno, saj je to prava odločitev – za naše zaposlene, naše stranke, naše poslovanje in naš planet.