Bifokalne kontaktne leče so zasnovane za korekcijo ostrine vida, ki je povezana s presbiopijo, z uporabo različnih dioptrij.

»Presbiopija« je okvara vida, ki se pri večini ljudi običajno prične pojavljati med 40. in 45. letom starosti. V tem času oči izgubijo sposobnost osredotočanja na majhno besedilo od blizu, kot so na primer besedila v časopisih, menijih ali knjigah.

Bifokalna stekla vam lahko pomagajo pri branju. Toda, kot boste spoznali, ni nujno, da so to bifokalna očala. Če želite izvedeti več, nam dovolite, da vam predstavimo bifokalna stekla in kaj velja upoštevati, če razmišljate o tem, da bi pričeli uporabljati bifokalne kontaktne leče.

Kaj so bifokalne kontaktne leče?

Bifokalne kontaktne leče so leče, ki ponujajo rešitev za dve različni dioptriji v eni leči. Ena dioptrija je namenjena za pomoč pri vidu od blizu, druga pa za pomoč pri vidu na daljavo. Združitev dveh dioptrij v eni leči je v veliko pomoč ljudem, ki trpijo za presbiopijo, pri kateri s starostjo povezane spremembe v očesu povzročijo težave pri osredotočanju na predmete v bližini.

Kakšna je razlika med bifokalnimi in multifokalnimi lečami?

Bifokalne kontaktne leče imajo dva jasno ločena segmenta z dioptrijo za vid na daljavo in z dioptrijo za vid od blizu. S premikom oči lahko preprosto preklapljate med segmentoma leče, enako kot pri bifokalnih steklih očal. Pri multifokalni različici je prehod med segmentom za vid od blizu in na daljavo bolj postopen.

Vrste bifokalnih kontaktnih leč

Na voljo sta dve vrsti bifokalnih kontaktnih leč. Ena različica bifokalnih leč je izjemno podobna bifokalnim steklom za očala in ima dva ločena segmenta, za vid od blizu in za vid na daljavo. Te se imenujejo segmentne bifokalne leče, včasih tudi izmenične bifokalne leče. Običajno je segment z dioptrijo za vid od blizu v spodnjem delu leče, segment z dioptrijo za vid na daljavo pa obsega preostali del leče.

Druga vrsta bifokalnih kontaktnih leč pa je zasnovana koncentrično. Na sredini leče je segment z dioptrijo za vid na daljavo, preostali del z dioptrijo za vid od blizu pa obdaja sredino. Imenujejo se koncentrične ali simultane bifokalne leče.

Bifokalne kontaktne leče so na voljo v izvedbi iz mehkih ali trdih, plinoprepustnih (RGP) materialov.

Izbira bifokalnih kontaktnih leč

V nadaljevanju je nekaj dejavnikov, o katerih velja razmisliti, da se boste lažje odločili, ali so bifokalne kontaktne leče primerne za vas.

Prednosti bifokalnih leč

 • Dobra stran bifokalnih leč:
 • Ne potrebujete več očal za branje.
 • Visoka ostrina vida na blizu in na daleč.
 • Bifokalne kontaktne leče so podobne bifokalnim očalom, včasih zahtevajo celo manj prilagajanja.

Slabosti za bifokalnih leč

 • Bifokalne kontaktne leče so včasih lahko težavne iz naslednjih razlogov:
 • Naučiti se morate, kako preklapljati med segmenti z različnimi dioptrijami.
 • Včasih lahko vplivajo na globinski vid.
 • Lahko povzročijo utrujenost oči, še zlasti če segmentne bifokalne leče (z dioptrijo za vid od blizu v spodnjem segmentu) uporabljamo pri dolgotrajnem delu za računalnikom.

Alternative bifokalnim kontaktnim lečam

Če se vam bifokalne leče ne zdijo privlačne ali če ste jih poizkusili in se ob posvetu s svojim oftalmologom odločili, da niso najprimernejše za vas, obstajajo tudi številne druge odlične alternativne rešitve.

Alternativne rešitve brez kirurškega posega:

 • Uporaba kontaktnih leč za vid na daleč v kombinaciji z očali za branje
 • Kontaktne leče za monovizijo
 • Multifokalne kontaktne leče

Ne pozabite, nakup novih kontaktnih leč ali menjava leč je odločitev, o kateri bi se morali posvetovati s svojim oftalmologom. Ustrezna dioptrija in prileganje kontaktnih leč sta ključnega pomena za zdravje, udobje in delovanje vaših oči.

 

Navedbe v tem članku se ne smejo razumeti kot zdravniški nasvet, niti niso mišljene kot nadomestilo priporočil medicinskih strokovnjakov. Za specifična vprašanja se obrnite na svojega specialista za oči.

Več člankov

Povezani izdelki