Siva mrena zamegli očesno lečo, zaradi česar težje vidimo jasno. Siva mrena nastane zaradi kopičenja beljakovin, ki na očesni leči tvorijo motno plast.

Kot si verjetno lahko predstavljate, se s tem zmanjša količina svetlobe, ki lahko prodre v oko.

Stanje je podobno tvorjenju kondenzata na objektivu fotoaparata, ki otežuje, da bi posneli jasno sliko.

Simptomi sive mrene

Pri osebah s sivo mreno se lahko pojavijo težave pri vožnji ponoči, saj se lahko okoli žarometov približujočih se avtomobilov pojavijo obroči svetlobe. Podoben odsev se lahko pojavi tudi čez dan, ki ga spremlja »meglen vid«, ki smo ga že omenili.

Siva mrena pogosto raste zelo počasi, zaradi česar jo pogosto povezujemo s starejšimi generacijami. Toda razvije se lahko celo pri novorojenčkih.

Operacija sive mrene

Operacija sive mrene morda sprva zveni nekoliko zastrašujoče, vendar gre za zelo pogost kirurški poseg, ki se lahko izvede kot ambulantni poseg. O možnostih in priporočenih postopkih se boste morali pogovoriti z oftalmologom (očesnim zdravnikom, ki izvaja kirurške posege).

Pred posegom boste prejeli lokalni anestetik, nato pa bo zdravnik z uporabo ultrazvoka razbil sivo mreno, tako da boste lahko ponovno videli jasno. Čeprav gre za kirurški poseg, je postopek hiter in preprost.

V drugih primerih pa se lahko v oko vstavi umetna leča. Če imate sivo mreno v obeh očeh, bosta potrebna dva kirurška posega, tako da se lahko eno oko popolnoma zaceli, preden se izvede operacija drugega očesa. Še enkrat pa bi vas radi opozorili, da vam lahko vaš oftalmolog svetuje glede vaše individualnih potreb.

Preprečevanje nastanka sive mrene

Podatki raziskave Nurses’ Health Study (NHS) kažejo, da zdrava prehrana, ki vsebuje veliko vitamina C, vitamina E ter luteina in zeaksantina, zavira nastanek sive mrene.

Po podatkih te in ostalih raziskav je tako priporočljivo, da jemo veliko sveže listnate zelene zelenjave in se odpovemo cigaretam, če želimo upočasniti nastanek sive mrene.

Ali to pomeni, da bo naša siva mrena popolnoma izginila, če bomo pojedli veliko ohrovta? Ne. Za to boste še vedno morali obiskati svojega oftalmologa. Vendar pa lahko uživanje ohrovta, špinače in listov gorčice aktivno pomaga pri preprečevanju sive mrene.

Če imate sivo mreno, se posvetujte s svojim oftalmologom o najprimernejših ukrepih za vaše oči. Morda vam bo svetoval, da počakate z operacijo. V nasprotnem primeru ni razloga, da bi z njo odlašali. Postopek je relativno preprost in pogost.

Navedbe v tem članku se ne smejo razumeti kot zdravniški nasvet, niti niso mišljene kot nadomestilo priporočil medicinskih strokovnjakov. Za specifična vprašanja se obrnite na svojega specialista za oči.

Kategorije: Očesna stanja
Več člankov

Povezani izdelki