Verjetno ste že slišali za izraz »glavkom«, vendar morda ne veste, kaj točno to je – razen tega, da gre za težave z vidom.

Tukaj boste našli opredelitev izraza glavkom, ki jo iščete (v vsakdanjem jeziku).

Gre za očesno bolezen, pri kateri lahko poškodba vidnega živca povzroči izgubo vida. Glavkom je drugi najpogostejši vzrok slepote in se pojavlja predvsem pri ljudeh, starejših od 60 let, vendar pa lahko prizadene tudi ljudi, starejše od 40 let. Glavkoma sicer ni mogoče preprečiti (vsaj ne s trenutno tehnologijo), lahko pa ga diagnosticiramo in uspešno zdravimo, če ga odkrijemo pravočasno.

Različne vrste glavkoma

Obstaja več vrst glavkoma. Pravzaprav lahko glavkom najbolje opredelimo kot skupino očesnih bolezni. Dve od teh sta:

Glavkom odprtega zakotja

Pri tej obliki glavkoma tekočina ne odteka pravilno iz notranjosti očesa, zaradi česar naraste notranji očesni tlak, kar posledično vpliva na postopno zmanjševanje kakovosti vida. To se lahko dogaja skozi daljše časovno obdobje, zaradi česar ga je težko odkriti, razen če pri svojem oftalmologu redno opravljate preglede za ugotavljanje glavkoma.

Glavkom zaprtega zakotja

Tudi tukaj tekočina ne odteka pravilno, in sicer zaradi zamašenih kanalov. Razlika pri tej obliki glavkoma je, da se šarenica ne odpre tako široko, kot bi se morala. Prav tako tudi očesni tlak narašča veliko hitreje. Ko pride do tega, se lahko pojavijo hude bolečine, glavobol in slabost, ki zahtevajo takojšnjo zdravniško pomoč.

Kirurško zdravljenje glavkoma in druge oblike zdravljenja

Za odpravo učinkov glavkoma je potrebno pravilno odvajanje tekočine iz očesa, kar lahko dosežemo z različnimi kirurškimi posegi. Z laserji lahko dosežemo zmanjšanje povečanega tlaka v očesu.

Manj invazivna metoda vključuje uporabo predpisanih zdravil. Učinkovitost te metode je pogosto odvisna od tega, kako zgodaj je glavkom odkrit in od višine tlaka v očesu. Vaš oftalmolog vam bo znal bolje opisati, kateri pristop je najprimernejši za vas.

Zdravilo za glavkom ne obstaja, vendar pa je to bolezen mogoče nadzirati in zdraviti. Kot pri številnih boleznih igra zgodnje odkritje pomembno vlogo. Redno obiskujte svojega oftalmologa, tudi če se počutite dobro.

Navedbe v tem članku se ne smejo razumeti kot zdravniški nasvet, niti niso mišljene kot nadomestilo priporočil medicinskih strokovnjakov. Za specifična vprašanja se obrnite na svojega specialista za oči.

Kategorije: Očesna stanja
Več člankov

Povezani izdelki