Kontaktne leče iz silikonskega hidrogela so dobile ime po materialih, ki se uporabljajo za izdelavo leč. Kot mnoga področja je tudi področje izdelave kontaktnih leč napredovalo zaradi razvoja in odkrivanja boljših tehnologij in materialov. Toda kako natančno različni silikonski hidrogeli vplivajo na izboljšanje kakovosti kontaktnih leč? Razložili vam bomo, kaj so silikonski hidrogeli in kakšne prednosti prinašajo.

Kaj so kontaktne leče iz silikonskega hidrogela?

Izdelavo mehkih kontaktnih leč je v 60. in 70. letih 20. stoletja omogočil razvoj hidrofilnih polimerov: velikih molekul iz ponavljajočih se struktur (predstavljajte si dolg vlak s številnimi vagoni). Poimenovali so jih »hidrofilni geli« ali preprosto »hidrogeli«.

Silikonski hidrogeli predstavljajo najnovejšo stopnjo razvoja, ki je usmerjen v izboljševanje prepustnosti kisika (povečano udobje, dolgotrajnejše nošenje in izboljšano zdravje oči), vlaženja (boljše udobje) in klinične učinkovitosti kontaktnih leč. Silikon odlikuje večja prepustnost kisika kot voda, in omogoča, da večje količine kisika prehajajo skozi lečo, s tem pa prepustnost kisika ni več odvisna od količine vode v posamezni leči.

Vrste silikonskih hidrogelov

Obstaja več vrst, celo generacij, silikonskih hidrogelov, ki se dandanes uporabljajo za izdelavo kontaktnih leč. Zanje obstajajo različna tehnična poimenovanja, kot so galyfilcon, senofilcon, comfilcon in enfilcon.

Vse naše kontaktne leče, ne glede na material, iz katerega so izdelane, je odobrila ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA) pri določenih pogojih nošenja in menjave. Kljub temu da silikonski hidrogeli v splošnem izboljšujejo udobje in omogočajo daljše nošenje leč, vam priporočamo, da se s svojim oftalmologom vseeno posvetujete, katere kontaktne leče so najprimernejše za vas.

Prednosti kontaktnih leč iz silikonskega hidrogela

Glavna prednost uporabe leč iz silikonskega hidrogela je, da zmanjšujejo kompromis med prepustnostjo kisika in sposobnostjo vlaženja. S tem se odpirajo številne možnosti za uporabo kontaktih leč iz silikonskega hidrogela, vključno z naslednjim:

  • Dolgotrajno nošenje (včasih tudi do šest dni in noči zapored)
  • Stalno nošenje (včasih tudi do trideset dni, preden je potrebna menjava)
  • Izboljšano udobje in učinkovitost

Izbira silikonskih hidrogelov

Obstaja veliko različnih vrst silikonskih hidrogelov, ki se uporabljajo za izdelavo kontaktnih leč, namenjenih za korekcijo različnih motenj vida in zadovoljevanje različnih potreb nošenja leč. Seznanjenost s prednostmi, ki jih prinašajo silikonski hidrogeli, olajša izbiro na podlagi vaših osebnih želja, kljub temu pa se morate o izbiri ustreznih kontaktnih leč posvetovati s svojim oftalmologom ter oceniti urnik nošenja in menjavanja posameznih leč, ki jih je odobrila ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA).

Bodite pozorni, ko kupujete kontaktne leče prek spleta, kjer je mogoče poceni kupiti določene zračno prepustne kontaktne leče, vendar pa nekatere od njih morda niso odobrene s strani ameriške agencije za hrano in zdravila (FDA). Vse kontaktne leče morajo biti predpisane posebej za vas s strani vašega oftalmologa in prilagojene za vaše oči.

Navedbe v tem članku se ne smejo razumeti kot zdravniški nasvet, niti niso mišljene kot nadomestilo priporočil medicinskih strokovnjakov. Za specifična vprašanja se obrnite na svojega specialista za oči.

Kategorije: Vrste kontaktnih leč
Več člankov

Povezani izdelki