Zgodovina kontaktnih leč in izboljšave, ki se obetajo v prihodnosti, so vznemirljive, saj se mnogi med nami soočamo z neko vrsto težav z vidom.

Korekcija vida je kronična potreba po celem svetu. Približno 168,5 milijona prebivalcev ZDA uporablja korekcijske pripomočke, kot so očala ali kontaktne leče. To je več kot polovica prebivalstva v Ameriki.

Vedno več ljudi se za izboljšanje vida odloča za kontaktne leče. Od leta 1991 se število uporabnikov kontaktnih leč povečuje za 4 % letno. Razlogi, zakaj ljudje izbirajo kontaktne leče namesto očal, so različni, od aktivnega življenjskega sloga do kozmetičnih razlogov.

Kako kontaktne leče delujejo?

Kontaktne leče so majhne leče z dioptrijo, ki se nosijo v »kontaktu« z očesom. Zasnovane so za odpravo refrakcijskih napak in vzdrževanje zdravja oči. Lebdijo na solznem filmu površine roženice.

Sodobne kontaktne leče so veliko več kot le majhne steklene leče, ki se nanesejo na oči. Vendar pa je njihovo delovanje v večji meri takšno kot pri običajnih očalih – lomljenje in fokusiranje svetlobe, tako da so predmeti jasno vidni. Ker se kontaktne leče držijo solzne tekočine na površini očesa, se naravno gibljejo sočasno z očesom. To je le ena od prednosti kontaktnih leč v primerjavi z očali.

Vrste kontaktnih leč

Vrste kontaktnih leč se razlikujejo. Na voljo so v različnih oblikah in zasnovane za različne namene. Te oblike so skladne s pogostostjo menjave kontaktnih leč, ki so na primer dnevne, dvotedenske ali mesečne. Prav tako so primerne za različne potrebe, na primer kot kontaktne leče za astigmatizem, kratkovidnost ipd.

Kontaktne leče so na voljo v različnih optičnih močeh ali »dioptrijah«. Če nosite kontaktne leče, preverite njihovo embalažo ali recept. Videli boste znak za plus ali minus, nato pa številke. Ne da bi se spuščali v podrobnosti, te določajo obliko leč. Različne oblike popravijo različne težave z vidom.

Torične kontaktne leče, ki so bolj otežene na spodnjem delu, pomagajo pri korekciji astigmatizma. Sferične leče, tj. leče z enakomerno ukrivljenostjo, se uporabljajo pri kratkovidnosti in daljnovidnosti. Obstajajo tudi leče za monovizijo ter bifokalne in multifokalne kontaktne leče.

Zgodovina tehnologije – kontaktne leče

Kontaktne leče oz. koncept kontaktnih leč obstaja dlje časa, kot misli večina ljudi.

Poleg številnih drugih sodobnih pripomočkov si je Leonardo da Vinci koncept kontaktnih leč zamislil že leta 1508. Leta 1636 je Rene Descartes s skico izbočene kontaktne leče napravil še korak dlje. Pozneje, leta 1801, je znanstvenik Thomas Young postal prva oseba, ki je nosila kontaktne leče, na oko pa so bile pritrjene kar z voskom.

Res je, udobje kontaktnih leč ima za sabo kar nekaj zgodovine.

Mehke kontaktne leče

Leto 1971 je prineslo mehke leče, z njimi pa se je začela nova doba kontaktnih leč, ki je trde leče pahnila v pozabo.

Dnevne kontaktne leče

Naslednje pomembno odkritje v tehnologiji kontaktnih leč je bilo leta 1988, ko so se na trgu pojavile prve leče za načrtovano menjavo. Čez osem let, leta 1996, pa so bile trgu predstavljene dnevne kontaktne leče ali leče za enkratno uporabo.

Kontaktne leče iz silikonskega hidrogela

Zdaj imamo leče iz silikonskega hidrogela, ki v primerjavi s predhodnimi lečami zagotavljajo večje udobje in možnost daljšega nošenja.

Barvne kontaktne leče

Ste si kdaj želeli nekoliko bolj modre oči, kot je njihov naravni odtenek? Zdaj imate lahko prav to – tudi če ne potrebujete korekcije vida.

Obstajajo kozmetične kontaktne leče, s katerimi lahko poudarite ali celo spremenite barvo svojih oči. Te vključujejo nično optično moč oziroma so to leče brez povečave. (Preberite več o kozmetičnih kontaktnih lečah) Obstajajo celo črne leče za beločnico, ki dodajo piko na i vašemu kostumu za noč čarovnic. Pomnite, da so kontaktne leče medicinski pripomoček, zato se pred uporabo takšnih novosti na področju kontaktnih leč posvetujte z očesnim strokovnjakom.

Zdi se, da vam lahko dandanes za vsako težavo z vidom ponudimo pravo rešitev.

Kaj nam bo prinesla prihodnost na področju kontaktnih leč? Ostanite z nami.

Navedbe v tem članku se ne smejo razumeti kot zdravniški nasvet, niti niso mišljene kot nadomestilo priporočil medicinskih strokovnjakov. Za specifična vprašanja se obrnite na svojega specialista za oči.

Več člankov

Povezani izdelki