Oči so eden od najpomembnejših organov. Oči vam ne omogočajo le, da lahko vidite različne oblike in milijone barv ter zaznavate globino, temveč sodelujejo tudi pri zaznavanju svetlobnih signalov, ki uravnavajo pravilno delovanje vaše notranje ure.

Oči pa so tudi eden od najranljivejših delov telesa in potrebujejo zaščito za ohranjanje in izboljševanje vida.

Medtem ko se morda zavedate, da je priporočljivo med aktivnostmi, kot je obdelovanje lesa ali urejanje okolice, vselej nositi zaščitna očala, obstajajo tudi drugi načini za zaščito vaših oči, s katerimi lahko vsak dan poskrbite za zdravje vaših oči.

Zaščitite oči pred soncem

Kot vsi viri energije, igra sonce pomembno vlogo pri ohranjanju naših življenjskih funkcij, vendar pa lahko povzroči tudi resne poškodbe. Ultravijolično (ali UV) sevanje je krivo za velik del nevarnosti, ki jo predstavlja sončna svetloba, saj lahko povzroči opekline kože in oči in s tem dolgotrajne poškodbe, če ne poskrbimo za ustrezno zaščito.

Sončni UV-žarki predstavljajo očitno in neposredno nevarnost, ko se ob sončnem vremenu sončite na plaži, vendar so enako škodljivi tudi ob oblačnih dneh in na snegu, saj ta odseva svetlobo v vaše oči.

Zaščita oči pred soncem in sevanjem UV-žarkov:

  • Ko ste na prostem, nosite kakovostna sončna očala z UV-zaščito.
  • Nosite klobuk ali kapo s širokim ščitnikom in se občasno umaknite v senco.
  • Nikoli ne glejte v sonce, še zlasti ne z daljnogledom ali ob sončnem mrku.

Zaščita pred naprezanjem oči

Včasih sami predstavljamo največjo nevarnost za naše oči. Preobremenjene oči so še posebno dovzetne za razvoj kratkoročnih in dolgoročnih težav z vidom in očmi. Poskrbite za zdravje vaših oči in zaščitite vaš vid z upoštevanjem naslednjih nasvetov za zmanjšanje obremenitve oči:

Vzemite si odmore med delom z računalnikom. Poskusite si vsaki dve uri vzeti 15-minutni odmor od dela za računalnikom, oči pa si spočijte vsakih dvajset minut z gledanjem po prostoru.

Poskrbite za dobro osvetlitev. Oči potrebujejo dovolj svetlobe za branje in pisanje, za delo na računalniku ali za gledanje televizije. Pri slabi osvetlitvi ali v temi morajo oči delati še toliko močneje kot običajno, zaradi česar so preobremenjene.

Pogosto mežikajte, saj s tem osvežite in navlažite oči.

Zagotovite si ustrezna očala. Če nosite očala ali kontaktne leče, vedno poskrbite, da imajo te ustrezno dioptrijo in da so primerne za nošenje ob delu, ki ga opravljate.

Poskrbite za dobro kakovost zraka. Preprečite suhe oči in izboljšajte svoj vid z uporabo vlažilca, vzdrževanjem prijetne temperature prostora, prav tako pa se izogibajte dimu in drugim onesnaževalcem.

Ravnajte pametno. Redno obiskujte svojega oftalmologa ter negujte in skrbite za zdravje svojih oči.

 

Navedbe v tem članku se ne smejo razumeti kot zdravniški nasvet, niti niso mišljene kot nadomestilo priporočil medicinskih strokovnjakov. Za specifična vprašanja se obrnite na svojega specialista za oči.

Več člankov

Povezani izdelki