Tehnološki razvoj ustvarja neverjetne nove rešitve ... vendar s tem ustvarja tudi nove težave. Sodobno računalništvo in internet nam omogočata, da upravljamo z veliko večjo količino informacij in več orodji kot kdaj koli prej.

Vendar pa vsa ta produktivnost tudi pomeni, da vedno več časa preživimo pred zasloni in zremo vanje – v službene računalnike, domače računalnike in zaslone naših pametnih telefonov. Vso to strmenje v zaslone je škodljivo.

»Računalniške oči«

Skupino težav z vidom in očmi, ki nastanejo zaradi pretirane uporabe računalnika, imenujemo sindrom računalniškega vida (CVS). Gledanje v računalniški zaslon se razlikuje od branja tiskanih strani in oči moramo pogosto še bolj naprezati.

Zaradi bleščanja, odsevov, nizkega kontrasta in nizke ločljivosti je branje besedil pogosto oteženo. Način interakcije z računalniškimi zasloni na naših mizah in z digitalnimi »stranmi« se razlikuje od načina branja in pisanja na papir. Vsa ta dodatna obremenitev lahko povzroči ali poslabša težave z očmi.

Težave z očmi pri računalniškem vidu

Težave z vidom in očmi, ki nastanejo ali se poslabšajo zaradi dolgotrajne uporabe računalnika, vključujejo naslednje:

  • Zamegljen vid
  • Suhe in razdražene oči
  • Napenjanje oči
  • Glavoboli

Če imate te simptome, bo vaš oftalmolog opravil celovit pregled vida, da ugotovi morebitne težave z jasnostjo in sposobnostjo izostritve vida ter s poravnavo in gibanjem oči.

Zdravljenje računalniškega vida

Razne težave z vidom in očmi pri sindromu računalniškega vida se zdravijo z blaženjem stresa, ki se kopiči ob dolgotrajni uporabi računalnika. Zdravljenje in preprečevanje stresa lahko pomaga zaščititi in izboljšati kakovost vašega vida.

Zdravljenje in preprečevanje sindroma računalniškega vida:

  • Poiščite najudobnejši položaj vaših oči – v naravnem položaju so naše oči usmerjene naprej in navzdol. Da bi se čim bolj približali temu položaju, postavite zaslon računalnika tako, da bo središče zaslona nekaj centimetrov pod višino oči in 50 do 70 centimetrov oddaljen od vaših oči.
  • Prilagodite osvetlitev – poskrbite za dobro osvetlitev, vendar pa zaslon računalnika in vire svetlobe namestite tako, da boste preprečili bleščanje.
  • Uporabljajte zaslone s filtrom proti bleščanju – namestitev filtra proti bleščanju pred zaslon lahko zmanjša bleščanje, če nimate (veliko) nadzora nad svetlobnimi viri v okolici.
  • Redno si vzemite odmor in pogosto mežikajte – da boste preprečili napenjanje oči, vsaki 2 uri vašim očem privoščite 15-minutni odmor, da se odpočijejo, in pustite očem, da se ponovno izostrijo z gledanjem po prostoru vsakih 20 minut. Mežikanje ohranja vaše oči navlažene in znižuje možnosti za suhe oči.

Ne pozabite – vaše oči trdo delajo za vas, zato jim privoščite počitek in jim zagotovite podporo, ki jo potrebujejo, da ostanejo produktivne in zdrave. Če imate vprašanja, se dogovorite za termin pri svojem oftalmologu.

 

Navedbe v tem članku se ne smejo razumeti kot zdravniški nasvet, niti niso mišljene kot nadomestilo priporočil medicinskih strokovnjakov. Za specifična vprašanja se obrnite na svojega specialista za oči.

Več člankov

Povezani izdelki