Razmišljate o plavanju s kontaktnimi lečami? Nikar.

Ameriško združenje optometristov in ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA) odsvetujeta plavanje, medtem ko nosite kontaktne leče. To vključuje jezera, morje, bazene, kopeli in celo prhe.

Zakaj? Voda lahko vsebuje številne skrite nevarnosti za vaše oči. V kontaktnih lečah se lahko ujamejo nekateri od teh mikroorganizmov, kar lahko vodi do škodljivih zapletov.

Ena od teh nevarnosti je akantamebni keratitis. Akantameba je zelo razširjena vrsta mikroorganizmov, ki jo najdemo v prsti in jezerih. »Keratitis« označuje vnetje roženice.

Po podatkih ameriškega združenja optometristov (AOA) so akantamebe le redko povzročitelj okužb. Toda ko pride do akantamebnega keratitisa, so lahko posledice zelo resne in celo ogrozijo vaš vid.*

Simptomi, ki jih navaja združenje AOA, so naslednji:

  • Rdeča in boleča okužba očesa
  • Zamegljen vid, ki ga spremlja občutek tujka v očesu, solzenje in občutljivost na svetlobo
  • Nenavadno dolga rdečina in razdraženost oči – tudi po odstranitvi kontaktnih leč

Organizmi, kot je akantameba, se ponavadi sami izperejo iz oči, ko ne nosimo kontaktnih leč. Toda do okužbe lahko pride tudi, če ne nosimo kontaktnih leč.

Izogibajte se uporabi vode iz pipe za izpiranje ali shranjevanje kontaktnih leč

Obstaja razlog, zakaj moramo kontaktne leče po uporabi očistiti in razkužiti z izdelki, ki vam jih predpiše vaš oftalmolog: S tem odstranimo mikroorganizme in skrbimo za zdravje oči.

Za doseganje najboljših rezultatov uporabite metodo »podrgnite in sperite« – tudi če uporabljate raztopino, kjer drgnjenje ni potrebno.

Dnevne kontaktne leče lahko pripomorejo k zmanjšanju tveganja za okužbe oči. Vendar se morate zavedati, da uporaba dnevnih kontaktnih leč ne pomeni popolne odprave tveganja za okužbo. Kljub temu pa nošenje dnevnih kontaktnih leč prinaša številne druge prednosti, saj vam tako na primer ni treba skrbeti za vsakodnevno čiščenje leč in lahko vsak dan uporabite nov, svež par kontaktnih leč.

Pri uporabi in čiščenju kontaktnih leč vselej upoštevajte priporočila svojega oftalmologa. Ne poskušajte prihraniti nekaj centov tako, da k stari raztopini za čiščenje kontaktnih leč dolivate novo.

Združenje AOA prav tako priporoča, da vsake tri mesece, če ne prej, zamenjate svojo posodico za shranjevanje kontaktnih leč. Posodice ne hranite v bližini stranišča in jo pustite odprto, da se posuši med posameznimi čiščenji.

Dobre higienske navade so izjemno pomembne pri nošenju kontaktnih leč.

Posvetujte se s svojim oftalmologom o smernicah za nego kontaktnih leč

Vaš optometrist lahko za vas naredi mnogo več kot le predpiše nove leče.

Svojega oftalmologa kar povprašajte o smernicah za nošenje kontaktnih leč, če morda česar ne razumete. Ob morebitnem pojavu kakršnih koli bolečin v očesu, ne glede na to, ali nosite kontaktne leče ali ne, se nemudoma posvetujte z medicinskim strokovnjakom.

Imate samo dvoje oči. Poskrbite zanje.

Navedbe v tem članku se ne smejo razumeti kot zdravniški nasvet, niti niso mišljene kot nadomestilo priporočil medicinskih strokovnjakov. Za specifična vprašanja se obrnite na svojega specialista za oči.

* Ameriško združenje optometristov

Več člankov

Povezani izdelki