Vaše oči so edinstvene in obstajajo številni dejavniki, ki potrjujejo to pomembno dejstvo.

V sodelovanju z vašim oftalmologom bi vam radi pomagali sprejeti pravilno odločitev o tem, katere kontaktne leče so najprimernejše za vas.

Najprej si oglejmo nekaj osnovnih podatkov o zdravju vaših oči in poglejmo, ali ste morda kratkovidni, daljnovidni ali imate astigmatizem.

Kontaktne leče za korekcijo astigmatizma

Pogosto nas vprašajo, »katera vrsta leč je najprimernejša za korekcijo astigmatizma?«. Odlično vprašanje. Odgovor je torične kontaktne leče – te vam lahko pomagajo izboljšati vaš vid, če je vaš pogled na predmete ob blizu in od daleč zamegljen.

Preberite naš članek o astigmatizmu.

Presbiopija: kaj je to?

Pri starosti 40–45 let boste morda začeli opažati, da branje besedil od blizu postaja vse bolj zahtevno. To se pojavi pri vseh ljudeh. Ta oblika daljnovidnosti se imenuje »presbiopija« in se lahko zlahka popravi z uporabo multifokalnih ali bifokalnih kontaktnih leč.

Preberite naš članek o presbiopiji.

Kaj je daljnovidnost (hiperopija)?

Daljnovidnost ali »hiperopija«, kot jo morda imenuje vaš oftalmolog, se nanaša na sposobnost jasnega vida na daljavo, vendar pa pri tem predmete od blizu vidimo zamegljeno. Za razliko od presbiopije se lahko daljnovidnost pojavi pri kateri koli starosti. To težavo lahko odpravimo z nošenjem očal ali kontaktnih leč.

Preberite naš članek o daljnovidnosti.

Kaj je kratkovidnost (miopija)?

Kratkovidnost ali miopija: oboje pomeni isto. Pri tej okvari vida stvari v neposredni bližini vidite jasno, vaš vid na daleč pa je zamegljen. Tako kot pri daljnovidnosti lahko to okvaro vida odpravimo z očali, kontaktnimi lečami ali operacijo.

Preberite naš članek o kratkovidnosti.

Dnevne, dvotedenske ali mesečne kontaktne leče: katere so najprimernejše zame?

Mehke kontaktne leče so izredno udobne in zahvaljujoč izboljšavam na področju izdelave leč imamo danes na voljo široko izbiro kontaktnih leč za načrtovano menjavo. Če se odločate med dnevnimi ali morda dvotedenskimi kontaktnimi lečami, se s svojim oftalmologom posvetujte o tem, kakšen urnik nošenja in menjavanja leč bi bil najprimernejši za vas.

Preberite naš članek o dnevnih kontaktnih lečah.

Na področju očal in kontaktnih leč imate zelo veliko možnost izbire.

Vaš optometrist vam bo predpisal dioptrijo, ki bo ustrezala potrebam vašega vida. Mi pa vam nato v sodelovanju z vašim oftalmologom zagotovimo najustreznejše kontaktne leče za vas, ki bodo izpolnjevale te potrebe.

Navedbe v tem članku se ne smejo razumeti kot zdravniški nasvet, niti niso mišljene kot nadomestilo priporočil medicinskih strokovnjakov. Za specifična vprašanja se obrnite na svojega specialista za oči.

Več člankov

Povezani izdelki