Ko prvič opazite pikice ali motnjave v svojem vidnem polju, vas to verjetno zmoti in celo malce zaskrbi.

Kako vedeti, ali je to razlog za skrb? Dovolite, da vam povemo več o tem.

Pojavljanje motnjav v steklovini je povsem običajno in ne predstavlja vzroka za skrb, vendar pa so lahko nekatere motnjave prikriti simptomi težav, o katerih bi se morali pogovoriti s svojim oftalmologom.

Tukaj je nekaj dejstev, ki bi jih morali vedeti o motnjavah v steklovini in kako se odzvati nanje.

Kaj so motnjave v steklovini – in kaj počnejo v mojem očesu?

Motnjave v steklovini so videti kot majhne nepravilnosti, ki se počasi premikajo preko vašega vidnega polja. Motnjave so pogosto videti kot:

  • Majhne temne pike ali madeži
  • Niti ali vrvice ali
  • Delci pajčevine

Motnjave v očesni steklovini niso optične iluzije. To so majhni delci, ki plavajo v steklovini očesa – zdrizasti snovi, ki zapolnjuje očesno zrklo in pomaga ohranjati njegovo obliko. Včasih, ko se ti delci premikajo, mečejo senco na mrežnico. To je to, kar dejansko vidite.

Kaj povzroča v motnjave v steklovini očesa?

Vzrok teh motnjav so v večini primerov s starostjo povezane spremembe steklovine. S staranjem oči prihaja do degeneracije steklovine – ta postane bolj tekoča, se začne povešati in odstopati od notranje stene očesnega zrkla, del gela pa se zgoščuje v skupke. Kar dejansko vidite, so sence teh nitastih struktur.

Motnjave se lahko pojavijo tudi, če steklovina odstopi od površine očesne mrežnice. Zaradi stimulacije mrežnice lahko med tem postopkom pogosto opazimo bliskanje v vidnem polju. V trenutku, ko steklovina odstopi od glave vidnega živca, se lahko začasno pojavijo motnjave v obliki obroča.

Občasno ob odstopu steklovine odstopi tudi del mrežnice. Ta odstop mrežnice povzroči iztekanje krvi v steklovino, ki se pojavi kot skupek raztresenih majhnih pik in zahteva takojšen pregled pri vašem oftalmologu.

Nastajanje motnjav v steklovini običajno povzročajo krvavitve in vnetja v očeh, ki so posledica raztrganin mrežnice, težav s krvnimi žilicami in drugih poškodb. Motnjave so lahko tudi majhni drobci beljakovin in drugih snovi, ki so se ujele v vaše oči med njihovim razvojem in oblikovanjem pred rojstvom.

Kdaj stopiti v stik z oftalmologom

Motnjave in bliskanje v očeh so resna zadeva, ki jo mora pregledati vaš oftalmolog, še zlasti, če se ti pojavijo nenadoma. Pogosto je to znak odstopanja očesne mrežnice, kar lahko povzroči slepoto.

Med rednimi pregledi pri svojem oftalmologu morate vedno omeniti morebitne spremembe vida ali težave z očmi – motnjave v steklovini ali kar koli drugega. Občasno se zgodi, da lahko motnjave opazimo le med očesnimi pregledi, zlasti če so motnjave v bližini očesne mrežnice.

Zdravljenje motnjav v steklovini očesa

V večini primerov motnjav v steklovini ni treba zdraviti. Naučiti se, kako shajati z motnjavami, lahko zahteva nekaj časa in povzroči nekaj frustracij, toda mnogo ljudi se sčasoma privadi nanje in jih skoraj ne opazi več.

Če so motnjave tako velike ali tako številne, da ovirajo vaš vid, vam bo vaš oftalmolog verjetno priporočil kirurški poseg ali lasersko terapijo za njihovo odstranitev.

Laserska terapija za odpravo motnjav v steklovini

Pri terapiji z laserjem oftalmolog usmeri laser v delce v steklovini, da jih razbije v manjše in manj opazne delce.

Laserska terapija za odstranjevanje motnjav v steklovini je še vedno v preizkusni fazi in ni zelo razširjena. Medtem ko nekateri ljudje opazijo izboljšanje stanja po laserski terapiji, drugi ne opazijo skoraj nobene razlike, poleg tega pa lahko laser poškoduje mrežnico, če ni usmerjen pravilno.

Kirurški poseg za odpravo motnjav v steklovini

Vitrektomija je kirurški poseg, pri katerem oftalmolog skozi majhno zarezo odstrani steklovino v očesu in jo nadomesti z raztopino, ki vzdržuje obliko očesnega zrkla. Vaše telo samodejno ustvari novo steklovino, ki postopoma nadomesti to raztopino. Vendar z vitrektomijo ni vedno mogoče v celoti odstraniti motnjav. Nove motnjave se lahko po posegu še vedno pojavljajo, zlasti če je pri operaciji prišlo do krvavitve ali trganja mrežnice.

Medtem ko večina motnjav v steklovini ni nevarnih, je nenaden pojav motnjav in bliskanja resen opozorilni znak vaših oči. Če opazite kakršne koli nenadne spremembe v vaših očeh, navežite stik s svojim oftalmologom. Redni očesni pregledi so pomembni tudi zato, da ostane vaš oftalmolog redno obveščen o stanju vaših oči ter za odkrivanje motnjav v steklovini in drugih motenj oči.

 

Navedbe v tem članku se ne smejo razumeti kot zdravniški nasvet, niti niso mišljene kot nadomestilo priporočil medicinskih strokovnjakov. Za specifična vprašanja se obrnite na svojega specialista za oči.

Več člankov

Povezani izdelki