Konjunktivitis, imenovan tudi vnetje očesne veznice ali »rožnate oči«, je lahko zelo zastrašujoč, ko se prvič srečate z njim. Prav gotovo boste čutili srbenje in nelagodje, oči bodo rdeče in na sluznici se lahko pojavi tanka skorja – na splošno boste imeli neprijeten občutek.

Roženica (beli del, ki obdaja zenico) se obarva krvavo rdeče ali povsem rožnato – od tod tudi ime. Razen tega, da boste začasno videti kot vampir, ni pretiranega razloga za skrb. Običajno izgine po približno tednu dni.

Kaj vse bi še morali vedeti o lajšanju simptomov konjunktivitisa? Berite naprej.

Kako nalezljiv je konjunktivitis?

Na družbenih omrežjih lahko opazimo veliko objav otrok in najstnikov, ki jih zanima: »Kaj povzroča konjunktivitis?«. Odgovor: konjunktivitis je nalezljiv – pravzaprav zelo nalezljiv. Okužba se lahko prenaša s kašljanjem, kihanjem ali dotikanjem; pod ustreznimi pogoji se lahko razširi z neverjetno hitrostjo.

Torej, je konjunktivitis nalezljiv? Seveda.

Konjunktivitis je zelo pogost pri šoloobveznih otrocih in zelo nalezljiv, kar pomeni, da se je najbolje prvih nekaj dni po okužbi izogibati stiku z drugimi. S pokrivanjem ust z rokami in pogostim umivanjem rok z vročo vodo in milnico lahko omejite širjenje okužbe.

Če imate konjunktivitis vi ali vaš otrok, poskusite v čim večji meri omejiti stike z drugimi. To pomeni, da prvih 36–48 ur po pojavitvi okužbe ne hodite v šolo ali službo, to je običajno tudi najbolj nalezljivo obdobje za bakterijski konjunktivitis.

Za več informacij se obrnite na svojega osebnega zdravnika – zlasti, če se stanje ne izboljša v petih dneh

Kaj je konjunktivitis?

Konjunktivitis označuje vnetje očesne veznice – prozorne membrane, ki prekriva naše oči.

Konjunktivitis je lahko posledica bakterijske ali virusne okužbe. Razlikovanje med obema ni vedno jasno. Pri bakterijskem konjunktivitisu se čez noč običajno pojavi večja količina tanke skorje v bližini sluznice. To je posledica izcedka iz oči. Virusni konjunktivitis običajno prizadene le eno oko, bakterijski konjunktivitis pa se običajno razširi na obe očesi.

Bakterijski konjunktivitis je mogoče pozdraviti z antibiotiki. Pri virusnem konjunktivitisu pa je običajno treba počakati, da se sam pozdravi. Če po petih dneh ne opazite izboljšanja, se posvetujte s svojim zdravnikom.

Zdravljenje konjunktivitisa

Kot smo že omenili, konjunktivitis običajno po nekaj dneh izgine sam od sebe. V večini trgovin in lekarn lahko kupimo antibiotične kapljice za zdravljenje bakterijskega konjunktivitisa brez recepta, ki poskrbijo, da se čim hitreje znebimo konjunktivitisa in bakterij v očesu.

Kot naravno zdravilno sredstvo proti konjunktivitisu lahko uporabite tople obkladke za oči. Ti vam lahko pomagajo ublažiti simptome in poskrbijo za počitek in sprostitev vaših oči. Poskusite se izogniti gledanju televizije in vsekakor ne delite svojih brisač, ki jih uporabljate kot obkladke. S tem se lahko okužba razširi na druge – in to hitro.

Kot si lahko prestavljate, ni prav nič prijetno, če celotna družina kaže znake in simptome konjunktivitisa. Takoj ko odkrijete okužbo, sledite splošnim korakom, ki smo jih našteli, in obiščite družinskega zdravnika, če se stanje ne izboljša. Če se boste držali teh navodil, boste kmalu okrevali po tej nadležni, čeprav običajno nenevarni bolezni oči.

Navedbe v tem članku se ne smejo razumeti kot zdravniški nasvet, niti niso mišljene kot nadomestilo priporočil medicinskih strokovnjakov. Za specifična vprašanja se obrnite na svojega specialista za oči.

Kategorije: Očesna stanja
Več člankov

Povezani izdelki