Leno oko označuje tavanje ali neporavnanost očesa. To je običajno znak ambliopije, pri kateri je vid enega očesa močno zmanjšan, ali strabizma (ali »škiljenja«), splošne težave neporavnanosti oči.

Oglejmo si, kako ambliopija in leno oko vplivata na vaš vid ter kako ju običajno zdravimo in pozdravimo.

Leno oko/ambliopija: v čem je razlika?

Obstajata dva glavna vzroka, ki lahko vodita do stanja, imenovanega leno oko:

Ambliopija je razvojna težava pri povezavi oči in možganov – možgani se pravzaprav naučijo ignorirati informacije, ki prihajajo iz enega od očes. Pri ambliopiji ne gre za težave samih oči, čeprav so v tem primeru težave z očmi lahko vzrok ali posledica.

Strabizem ali »škiljenje« označuje neporavnanost oči, ki nastane zaradi neusklajenega delovanja šestih mišic, ki obdajajo oko in skrbijo za izostritev vida. Oboje je lahko vzrok ali posledica ambliopije.

Kako leno oko vpliva na vid?

Najpogostejša simptoma lenega očesa sta tavanje očesa in neporavnanost. Toda leno oko lahko povzroči resne težave z vidom:

Če ne pričnemo z zdravljenjem in se leno oko vedno manj uporablja, lahko pride do hitre izgube ostrine vida prizadetega lenega očesa.

Izguba binokularnega vida (sposobnost istočasnega gledanja z obema očesoma), kar lahko pripelje tudi do težav z globinskim vidom.

Povečano tveganje za izgubo vida močnejšega očesa, saj težave, ki se običajno pojavijo pri obeh očesih, najprej prizadenejo močnejše oko.

Kaj povzroča leno oko?

Ambliopija se pojavi zaradi šibke ali slabo razvite povezave med očmi in možgani.

Najpogostejši vzrok za to je strabizem. Če očesne mišice niso sposobne pravilno poravnati oči, zlasti v času razvoja oči, možgani od vsakega očesa prejmejo drugačno sliko. To zmedo možgani rešijo tako, da pričnejo sistematično ignorirati eno od prejetih slik. Tako eno oko ostane neuporabljeno in z njim povezani del možganov slabše razvit.

Še en pogost razlog je refrakcijska napaka (kratko-/daljnovidnost ali astigmatizem), ki je bolj izrazita na enem očesu. Tudi to privede do neusklajenosti podatkov, ki jih prejmejo možgani, saj prednostno obravnava podatke enega očesa in ignorira podatke drugega očesa.

Ambliopijo lahko tako povzroči vse, kar ustvarja temu podobno vizualno neravnovesje. To vključuje pojavitev sive mrene v otroštvu, zamegljenost očesnih leč, razlike v obliki ali velikosti ter druge anatomske razlike ali anomalije v strukturi.

Zdravljenje ambliopije

Hitreje kot odkrijemo in pričnemo z zdravljenjem lenega očesa, boljše so možnosti za uspeh. Zdravljenje lenega očesa je učinkovito tudi pri odraslih, še zlasti če sta prisotna močna motivacija in predanost. Raziskave kažejo opazno izboljšanje ostrine vida šibkejšega očesa pri starejših pacientih, čeprav pogosto počasneje in v manjšem obsegu.

Obstajata dva glavna koraka za zdravljenje ambliopije, prvi del korekcije lenega očesa:

1. korak: odpravljanje težav z vidom

Odpravljanje očesnih stanj, kot so siva mrena ali refrakcijske napake, predstavlja najpomembnejšo, prednostno nalogo. To lahko pogosto preprosto dosežemo z obiskom oftalmologa, ki nam predpiše ustrezna očala za korekcijo kratko- ali daljnovidnosti. Včasih, v lažjih primerih, je že korekcija vida šibkejšega ali lenega očesa dovolj, da dosežemo poravnanost obeh oči.

2. korak: ponovna vzpostavitev povezave med očesom in možgani

V večini primerov oftalmologi prekrijejo močnejše oko, da se možgani naučijo prepoznavati sliko, ki jo do možganov pošilja ambliopično ali leno oko. To se lahko opravi s prevezo oči ali s kapljicami za oči, ki začasno zameglijo vid.

Operacija očesnih mišic

Včasih pa celo korekcija ambliopije ne odpravi s strabizmom povezanih težav, ki povzročajo nepravilno poravnanost oči. V teh primerih lahko pomaga operacija očesnih mišic, s katero se okrepijo ali oslabijo določene očesne mišice. Kirurg lahko pri tem odreže (ali skrajša) določeno mišico, da jo okrepi, ali jo prestavi (pripne na bolj oddaljeno mesto), da jo oslabi.

Vaje za oči

V majhnem številu primerov lahko blago obliko neporavnanosti oči, ki je posledica težav s konvergenco oči (težave pri obračanju oči za osredotočanje na predmete od blizu), popravimo z vajami za očesne mišice. Te vaje vključujejo vajo z oddaljevanjem svinčnika od oči in približevanjem do oči ter zdravljenje vida s pomočjo računalnika.

Zapomnite si, da hitreje kot pričnemo z zdravljenjem lenega očesa, boljše so možnosti za uspeh. Če boste opazili težave z očmi ali vidom, nemudoma stopite v stik s svojim oftalmologom.

Navedbe v tem članku se ne smejo razumeti kot zdravniški nasvet, niti niso mišljene kot nadomestilo priporočil medicinskih strokovnjakov. Za specifična vprašanja se obrnite na svojega specialista za oči.

Kategorije: Težave z očmi
Več člankov

Povezani izdelki