Keratokonus je bolezensko stanje, pri katerem je roženica kot stožec izbočena navzven. Ime izhaja iz grške besede (keratokonus), kar dobesedno pomeni »roženični stožec«.

Simptomi keratokonusa

Ni povsem jasno, zakaj se keratokonus pojavi pri določenih posameznikih, vendar pa vemo, da se simptomi pojavijo zaradi deformirane oblike roženice in brazgotin, ki se pojavijo na mestih močnejše deformacije.

Simptomi keratokonusa se običajno začnejo pojavljati v obliki normalno zamegljenega vida, ki ni enak zamegljenemu vidu kot pri običajnih refrakcijskih napakah ali astigmatizmu.

Toda glavni simptom keratokonusa je razpršenost navideznih slik okrog predmeta, ki ga gledamo. Ta se lahko pojavi tudi kot popačenost vida v obliki črt ali svetlobnih bliskov, kar pogosto spremljajo občutljivost na močno svetlobo in občasno srbenje.

Keratokonus običajno povzroča tudi slabši nočni vid. Popačenost in zamegljenost vida sta bolj izraziti pri slabih svetlobnih pogojih, saj se zenica razširi, da zajame več svetlobe, s tem pa se izpostavi večji del nepravilne površine roženice.

Zdravljenje keratokonusa

Očala in običajne, mehke kontaktne leče lahko pomagajo pri blažjih primerih in uspešno odpravijo težave z ostrino vida. Ko bolezen napreduje, pogosto pričnemo z uporabo trdih, za plinoprepustnih (RGP) leč, ki se v manjši meri prilegajo spreminjajoči se obliki roženice. Leče za korekcijo keratokonusa odpravijo težave z vidom, vendar ne upočasnijo napredovanja bolezni.

Z napredovanjem bolezni postane najučinkovitejša rešitev za korekcijo težav uporaba posebnih kontaktnih leč in kirurški poseg.

Kirurški poseg in presaditev roženice

Presaditev roženice, imenovana tudi keratoplastika, je pogost, varen in učinkovit kirurški poseg. Vendar pa pacienti po tem nemalokrat še vedno potrebujejo neke vrste običajno korekcijo vida.

Pri presaditvi roženice kirurg odstrani roženico pacienta in presadi nadomestno roženico darovalca. Ker roženica ni neposredno povezana s krvožilnim sistemom, ni potrebno, da je roženice darovalca skladna s krvnim tipom prejemnika. Rezultati korekcije vida so običajno dobri, ne glede na resnost bolezni, uporabljeno kirurško tehniko in druge dejavnike.

Vsaditev roženičnih obročkov ali vsadkov Intacs je kirurški poseg, ki ga je nedavno odobrila ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA) in predstavlja alternativo presaditvi roženice. Skozi majhne zareze na robu roženice se vstavijo tanki loki, s katerimi se v očesu ustvari komaj opazen obroč. Ti loki pritiskajo na ukrivljenost roženice, da bi poravnali vrh stožčasto oblikovane roženice in ji povrnili običajno obliko.

Cross-linking roženice (CXL) je metoda zdravljenja, ki je še v razvojni stopnji in se preučuje v Evropi, trenutno pa potekajo tudi klinična preskušanja v Združenih državah Amerike. Navzkrižne povezave med molekulami kolagena predstavljajo naravna sidrišča roženice. Metoda cross-linking (CXL) vključuje prepojitev roženice s posebnimi kapljicami za oči, ki se nato aktivirajo z uporabo ultravijolične svetlobe, da se poveča število navzkrižnih povezav med molekulami kolagena. Čeprav z metodo cross-linking (CXL) ne moremo ozdraviti keratokonusa, so rezultati raziskav, ki preučujejo vpliv na zaustavitev napredovanja bolezni, spodbudni.

Če ste zaskrbljeni, da imate keratokonus ali pa vas skrbi poslabšanje trenutnega stanja keratokonusa, se posvetujte s svojim oftalmologom. Vaš oftalmolog je vaš zaveznik pri ocenjevanju zdravja vašega vida in pri svetovanju glede možnosti zdravljenja ter lahko postavi natančno diagnozo keratokonusa. Priporočljivi so redni očesni pregledi, ki vašemu oftalmologu omogočajo, da spremlja zdravstveno stanje vaših oči in spremembe vašega vida ter tako skrbi za njihovo zdravje.

 

Navedbe v tem članku se ne smejo razumeti kot zdravniški nasvet, niti niso mišljene kot nadomestilo priporočil medicinskih strokovnjakov. Za specifična vprašanja se obrnite na svojega specialista za oči.

Več člankov

Povezani izdelki