Ali je vaš optometrist ugotovil, da imate astigmatizem? Morda so astigmatizem diagnosticirali kateremu od družinskih članov ali pa sami opažate simptome astigmatizma, kot so zamegljen vid pri gledanju predmetov od blizu in od daleč.

Če se najdete v opisu – zamegljen vid med branjem – niste edini. Astigmatizem je zelo pogosto zdravstveno stanje. Verjetno ste že večkrat slišali za ta izraz. Toda kaj točno je to?

Kako pride do astigmatizma?

Preprosto povedano, astigmatizem je stanje, ki je posledica nepravilne ukrivljenosti roženice ali očesne leče.

Namesto okrogle oblike je roženica pri ljudeh z astigmatizmom pogosto podolgovata. To povzroča refrakcijsko napako, ki popači svetlobo, ki vstopa v oko. Posledično vidimo zamegljeno sliko.

Otroci z astigmatizmom in odrasli imajo težave pri branju besedila ali s prepoznavanjem finih podrobnosti predmetov od blizu in od daleč.

Nihče ne ve natančno, zakaj se astigmatizem razvije. Čeprav obstaja več možnih vzrokov za astigmatizem, izstopa predvsem en razlog – dednost. Če imate zamegljen vid, samo pomislite, ali ima/je imel morda še kdo od sorodnikov podobne težave. Zelo verjetno je, da imajo to težavo tudi vaši starši ali drugi sorodniki.

Ali astigmatizem vedno podedujemo? Ne, včasih je vzrok lahko tudi poškodba očesa. Možen vzrok je tudi keratokonus, motnja vida, pri katerem roženica dobi obliko stožca. Keratokonus običajno povzroča hujšo obliko astigmatizma, pri katerem je treba nositi posebne kontaktne leče ali opraviti kirurški poseg, je pa ta oblika astigmatizma tudi redkejša.

Ne glede na to, ali imate blažjo ali hujšo obliko astigmatizma, bo potrebna določena oblika medicinske korekcije, da boste lahko ponovno jasno videli. Na srečo lahko večino oblik zamegljenosti vida zaradi astigmatizma preprosto odpravimo.

Kako odkriti astigmatizem

Imate težave z jasno sliko predmetov od blizu in od daleč? Kaj pa pogosti glavoboli? Obiščite svojega družinskega oftalmologa. Zgolj zamegljen vid še ne pomeni, da imate astigmatizem. Lahko pomeni tudi kaj drugega.

Z nekaj hitrimi (in nebolečimi) testi lahko vaš optometrist oceni, ali imate vi ali kateri od družinskih članov astigmatizem in s katerimi ukrepi se lahko ta težava odpravi.

Če pri svojem vidu opažate kakršno koli zamegljenost, se dogovorite za termin pri oftalmologu in se pogovorite o možnostih zdravljenja.

Zdravljenje astigmatizma

Kot smo že omenili, je večina oblik astigmatizma lahko ozdravljivih. Za korekcijo imate na voljo več možnosti. Nekatere od teh vključujejo naslednje:

  • Očala
  • Kontaktne leče
  • Laserski kirurški poseg LASIK

Vendar imejte v mislih, da se različne metode korekcije astigmatizma med seboj razlikujejo. Če ste starejši od 40 let, boste morda potrebovali bifokalne ali multifokalne leče.

Pogovorite se s svojim optometristom o tem, katera rešitev je najprimernejša za vas in vaš življenjski slog.

Kontaktne leče za korekcijo astigmatizma

Osebam z astigmatizmom se običajno predpišejo torične kontaktne leče.

Tovrstne kontaktne leče za korekcijo astigmatizma imajo debelejši spodnji del leče, ki preprečuje, da bi se vrtele, medtem ko so v očeh. Slednje omogoča dosledno in predvidljivo poravnanost leče, ki tako zagotavlja boljšo ostrino vida. Prav tako poenostavi prilagajanje leč in olajša delo oftalmologu.

Ko boste naslednjič slišali svojega oftalmologa omeniti besedo »toričen«, boste vedeli, kaj to pomeni na področju kontaktnih leč.

Korekcija astigmatizma je lahko tako preprosta kot srečanje z vašim oftalmologom in odločitev za eno od priporočenih možnosti. Naj vam ne bo nerodno izraziti svojih želja glede vrste kontaktnih leč, ki jih želite nositi (na primer dnevne, za dolgotrajno nošenje itn.). Optometrist je tu zato, da vam pomaga.

 

Navedbe v tem članku se ne smejo razumeti kot zdravniški nasvet, niti niso mišljene kot nadomestilo priporočil medicinskih strokovnjakov. Za specifična vprašanja se obrnite na svojega specialista za oči.

Več člankov

Povezani izdelki