Fusarium je rod glivic, ki jih lahko najdemo skoraj vsepovsod – v rastlinah, zraku in zemlji. To so glivice, splošno poznane kot plesen.

Kot navajajo nacionalni inštituti za zdravje Ameriške nacionalne knjižnice za medicino: »Glivice fusarium lahko /.../ povzročajo lokalne, fokalno-invazivne ali nalezljive bolezni. Patogen v splošnem prizadene posameznike z oslabljenim imunskim sistemom, primeri okužb pri ljudeh z normalnim delovanjem imunskega sistema so redki.«*

Okužbe z glivico fusarium so redke. Če pa se pojavi, je to običajno pri ljudeh, ki imajo oslabljen imunski sistem.

Glede na podatke poročila Ameriškega združenja za mikrobiologijo je prognoza za nekoga z zelo oslabljenim imunskim sistemom in hudim primerom okužbe z glivico fusarium slaba.*

Obramba pred boleznimi, povezanimi z glivico fusarium

Kot poudarja Ameriško združenje za mikrobiologijo, »imamo le malo podatkov o možnostih obrambe gostitelja proti glivicam fusarium; invazivna fuzarioza ima simptome, ki so zelo podobni simptomom invazivne aspergiloze in drugih invazivnih okužb s plesnimi«.

Naš imunski sistem v glavnem predstavlja osrednjo obrambo pred vsemi vrstami okužb s plesnimi.*

Fusarium keratitis: kaj je to?

Okužba oči, ki jo povzroča glivica fusarium, se imenuje fusarium keratitis. Center za spremljanje nalezljivih bolezni (CDC) opredeljuje keratitis kot vnetje roženice, prosojnega sprednjega dela očesa.

Obstaja več možnih načinov, da se okužimo z glivičnim keratitisom. CDC navaja naslednje možne načine okužbe:

 • Poškodbe oči, še zlasti z rastlinami (trni, veje ipd.)
 • Že obstoječe bolezni oči
 • Oslabljen imunski sistem (kot že omenjeno)
 • Nošenje leč ob neupoštevanju smernic za pravilno uporabo

Fusarium keratitis: možni vzroki in simptomi

Čeprav redko, se fusarium keratitis lahko pojavi zaradi slabe higiene pri uporabi kontaktnih leč. Da bi se temu izognili, morajo uporabniki kontaktnih leč upoštevati naslednje:

 • Upoštevajte nasvete in navodila oftalmologa za nego kontaktnih leč ter urnik menjavanja leč.
 • Pred rokovanjem z lečami si temeljito umijte roke z neodišavljenim milom in jih obrišite z gladko brisačo, ki ne pušča vlaken.
 • Posodico za leče zamenjajte vsaj vsake tri mesece.
 • Nemudoma stopite v stik s svojim specialistom za oči, če občutite kakršno koli bolečino v očesu, se pojavi rdečica z močnim solzenjem ali ob povečani občutljivosti na svetlobo.

Fusarium keratitis lahko privede do izredno nevarnih zapletov, kot je izguba vida ali celo slepota, če okužbe ne zdravimo. Ne tvegajte in ne bodite površni, kar se tiče nege kontaktnih leč in higiene.

Okužbo z glivico fusarium keratitis lahko zdravimo, če je odkrita pravočasno. Zdravi se lahko z uporabo lokalnih protiglivičnih zdravil ali s kirurškim posegom, če je potreben.

S temeljitim razkuževanjem kontaktnih leč lahko pomagamo zmanjšati tveganje za okužbo z glivico fusarium.

Ob upoštevanju nasvetov svojega oftalmologa o negi kontaktnih leč in upoštevanju naslednjih priporočil lahko znatno zmanjšate možnosti za okužbo z glivico fusarium:

 • Leče med čiščenjem vedno podrgnite in sperite, tudi če uporabljate čistilno raztopino, kjer drgnjenje ni potrebno.
 • Za čiščenje kontaktnih leč nikoli ne uporabljajte vode iz pipe ali sline – uporabljajte le razkužilne raztopine in sledite njihovim navodilom za uporabo.
 • Če se pojavi rdečica ali bolečina v očesu, nemudoma odstranite kontaktne leče in pokličite svojega oftalmologa.

Kot smo že omenili, se glivica fusarium keratitis pojavi le redko, vendar vedno obstaja možnost za to.

Ko boste obiskali svojega oftalmologa, ga pozorno poslušajte, da boste razumeli vse njegove nasvete o čiščenju in negi kontaktnih leč. Te smernice obstajajo z razlogom. Sledite jim in zaščitite svoj vid.

 

Navedbe v tem članku se ne smejo razumeti kot zdravniški nasvet, niti niso mišljene kot nadomestilo priporočil medicinskih strokovnjakov. Za specifična vprašanja se obrnite na svojega specialista za oči.

Več člankov

Povezani izdelki