Dojenčki svet doživljajo povsem drugače kot odrasli, začenši s tem, kako vidijo. Oglejmo si vid pri otrocih, kako se razvija in kaj lahko vi kot starši storite za zdrav razvoj otrokovih oči.

Vid ob rojstvu: povsem nov svet

Čestitamo! Vaše veselje in sreča je prijokalo na svet. Ob rojstvu se je vašemu novorojenčku podobno kot vam zamajal svet pod nogami in lahko traja nekaj trenutkov, preden odpre oči. Nato zdravniki in medicinske sestre preverijo morebitne prirojene težave z vidom ter opravijo druge rutinske preglede ob rojstvu. Običajno nanesejo tudi mazivo za preprečevanje okužb.

Vid novorojenčka se zelo razlikuje od vida odraslega ali celo vida malčka. Vaš novorojenček še ne vidi barv – vidi jih le v odtenkih sive. Otrokov vid je tudi zamegljen, z dejansko ostrino vida pri 20/400, zato ne more izostriti ničesar, kar se nahaja dlje od 20 do 30 centimetrov. Novorojenčki prav tako niso zelo občutljivi na svetlobo: potrebujejo skoraj 50-krat več svetlobe, da slednjo sploh opazijo.

Ob rojstvu je oko novorojenčka veliko le približno tri četrtine očesa odraslega človeka. V teh prvih nekaj tednih se poleg očesnih in možganskih živcev začnejo razvijati tudi strukture in receptorji očesa. Razvoj se bo nadaljeval še naslednji dve leti. Poglejmo, kaj se dogaja med razvojem vida.

Kaj lahko storite sami

Pomagajte svojemu otroku še pred rojstvom in po njem:

 • Med nosečnostjo vzdržujte ustrezno prenatalno nego in prehrano
 • Obkrožite ga s svetlimi, visokokontrastnimi predmeti
 • Ponoči uporabljajte nočno lučko, katero lahko opazuje, ko je buden
 • Svojega videza ne spreminjajte drastično

Razvoj otrokovega vida: Prvo leto

Že po nekaj tednih bo otrok sicer lahko videl večino barv, vendar se bo barvni vid razvijal še naslednjih nekaj mesecev. V teh prvih nekaj mesecih se začne razvijati ostrina vida, počasi se povečuje občutljivost na svetlobo.

To je tudi čas, ko se oči vašega otroka naučijo delati skupaj. Med razvojem te koordinacije je povsem običajno, če otrokove oči zatavajo ali se pojavi občasno škiljenje. Ni razloga za skrb, razen če opazite stalno škiljenje. S koordinacijo otrokovih oči se razvija tudi zaznavanje globine, izboljšuje se koordinacija roka-oko-telo.

Pri starosti šestih mesecev sta barvni vid in ostrina vida običajno že povsem razvita. To pomeni, da je pri vašem otroku nastopil čas za prvi očesni pregled. Ker otrok ne more prebrati črk ali Snellovih tablic, oftalmolog opravi neverbalne teste, da preveri morebitno kratko- ali daljnovidnost, astigmatizem in druge težave z vidom.

Pri dveh letih starosti bo vaš nadobudnež zaposlen z izpopolnjevanjem vida, kot je sledenje z očmi, zaznavanje globine in koordinacija roka-oko. Vid pri otrocih se razvija tudi potem, ko otrok že hodi v šolo, predvsem njegovo vidno zaznavanje pri prepoznavanju oblik, barv, črk in številk, ki se jih učijo v šoli.

Kaj lahko storite sami:

Pomagajte svojemu otroku pri razvoju vida:

 • Zagotovite veliko raznolikih vizualnih dražljajev živih barv
 • Hkrati premikajte otrokove roke in noge, da spodbudite bilateralni in binokularni razvoj
 • Medtem ko hodite po prostoru, se pogovarjajte z otrokom
 • Otrokova soba naj bo opremljena z nočno lučko
 • Uporabite igrače, do katerih mora seči, da se jih dotakne, in druge igrače, s katerimi raziskuje različne oblike in barve
 • S svojim otrokom se igrajte igrice z rokami in igrico »ku-ku«
 • Otroka obkrožite z razvojnimi igračami, kot so igrače za sestavljanje in razstavljanje

Znaki težav z vidom pri otrocih

Na kaj morate biti pozorni pri vidu svojih otrok? Nekaj pogostih znakov in simptomov težav z vidom pri otrocih vključuje:

 • Stalno škiljenje enega ali obeh očes
 • Solzne, vlažne oči (lahko jih povzroči zamašen solzovod)
 • Rdeče ali krastave veke (običajno znak vnetja oči)
 • Izredna občutljivost na svetlobo, zlasti pri dojenčkih (lahko nakazuje na visok očesni pritisk)
 • Belkaste zenice (lahko nakazujejo na rakavo obolenje, težave z očesno mrežnico, sivo mreno in druge težave)
 • Težave s sledenjem predmetom in ljudem
 • Izogibanje slikanicam oziroma branju knjig pri starejših otrocih
 • Približevanje tablam in televizijskemu ekranu

Vaš oftalmolog je vaš zaveznik pri spremljanju in vzdrževanju zdravja vaših oči in vida, kar je zlasti pomembno v otroštvu, ko prihaja do hitrih sprememb in rasti in se vid še razvija. Z rednimi celovitimi očesnimi pregledi začnite pri šestih mesecih starosti, kadar koli pa se vam porajajo kakršna koli vprašanja, pa se obrnite na svojega oftalmologa. Oftalmolog lahko odkrije, kaj se dogaja pri otroku in vam pomaga sprejemati najboljše odločitve glede njegovega vida.

 

Navedbe v tem članku se ne smejo razumeti kot zdravniški nasvet, niti niso mišljene kot nadomestilo priporočil medicinskih strokovnjakov. Za specifična vprašanja se obrnite na svojega specialista za oči.

Več člankov

Povezani izdelki