Kontaktne leče so medicinski pripomoček, ki je odobren in reguliran s strani ameriške agencije za hrano in zdravila (FDA), zato je skrb zanje pomembna. Spodaj je nekaj napotkov o negi kontaktnih leč, da vam bodo kar najbolje koristile.

Držite se svojega predpisanega urnika nošenja in menjavanja leč

Svojih dvotedenskih kontaktnih leč ne uporabljajte dlje, recimo tri tedne. Tveganje preprosto ni vredno. Kontaktne leče so izdelane iz različnih materialov za različne namene, vsi pa so potrjeni s strani ameriške agencije za hrano in zdravila (FDA).

Kontaktne leče: z njimi ravnajte previdno.

Mehke kontaktne leče za načrtovano menjavo se lahko strgajo. Bodite nežni. Če se strga, jo zavrzite. Pazite tudi, da kontaktnih leč ne poškodujete z nohti. Nohti niso le ostri, temveč se na njih nahajajo tudi raznovrstne bakterije.

Kontaktnih leč nikoli ne posojajte

Ne le da se s posojanjem kontaktnih leč bakterije prenašajo z osebe na osebo, kontaktne leče so prilagojene in imajo predpisano dioptrijo, ki ustreza vašemu vidu in očesu.

Vsakič uporabite svežo raztopino za čiščenje kontaktnih leč

Kontaktnih leč nikoli ne čistite pod tekočo vodo – voda iz pipe lahko vsebuje patogene in bakterije, ki povzročajo okužbe.

Kontaktnih leč nikoli ne ližite – v vaših ustih se namreč nahajajo številne bakterije. Čeprav so številne dobre za vaš prebavni sistem, pa niso dobre za vaše oči.

Podrgnite in sperite

Kontaktne leče z blazinicami prstov drgnite v sveži raztopini 5–20 sekund. Temeljito sperite s svežo raztopino. Raziskovalci so ugotovili, da je »drgnjenje in spiranje« še vedno najboljši način, kako kontaktne leče ohraniti čiste in preprečiti vstop mikroorganizmov, tudi pri sistemih nege brez drgnjenja.

Posodico za kontaktne leče vzdržujte čisto

Posodico po vsaki uporabi sperite, odprto obrnite navzdol in postavite na suho, čisto mesto. Ameriško združenje optometristov (American Optometric Association) priporoča menjavo posodice za leče vsaj vsake tri mesece.

Ne spite s kontaktnimi lečami, ki niso namenjene za dolgotrajno nošenje

Kontaktne leče za dolgotrajno nošenje so zasnovane s posebno tehnologijo, ki omogoča večjo prepustnost kisika preko leč do vaše roženice. V budnem stanju, ko so vaše oči odprte, kisik iz zraka do vaše roženice preko kontaktne leče običajno prenašajo solze.

Med spanjem lahko običajne kontaktne leče preprečijo zadosten pretok kisika do vaših oči. To lahko privede do vnetja, razjede in nenormalne rasti krvnih žilic v roženici.

Preberite in upoštevajte navodila

Upoštevajte navodila svojega oftalmologa ter navodila za uporabo kontaktnih leč, raztopine za kontaktne leče in posodice. Vsa navodila so del skrbno zasnovanega sistema, ki vam pomaga pri negi vaših kontaktnih leč in izdelkov za nego kontaktnih leč ter zaščiti vaših oči in zdravja.

Navedbe v tem članku se ne smejo razumeti kot zdravniški nasvet, niti niso mišljene kot nadomestilo priporočil medicinskih strokovnjakov. Za specifična vprašanja se obrnite na svojega specialista za oči.

Več člankov

Povezani izdelki