Kontaktne leče za monovizijo so eden od načinov korekcije težav z izostritvijo, povezanih s presbiopijo. Kaj so in kako delujejo? Spodaj so predstavljene kontaktne leče za monovizijo ter njihov vpliv na določene težave z vidom.

Kaj je presbiopija?

Presbiopija oz. »starejše oko« v grščini je znak staranja oči. Očesna leča s starostjo postaja vse bolj trda in neupogljiva: svoje oblike ne more več tako zlahka prilagajati za izostritev bližnjih in oddaljenih predmetov.

Veliko ljudi začne znake presbiopije opažati od 40. leta dalje, ko se zalotijo pri oddaljevanju čtiva z rokami, da lahko slednjega izostrijo.

Kaj so kontaktne leče za monovizijo?

Kontaktne leče za monovizijo so eden od številnih pogostih načinov, kako si ljudje pomagajo s presbiopijo oz. starovidnostjo. Za korekcijo težav z izmenjavanjem izostritve med bližino in daljavo se predpiše ena kontaktna leča za gledanje na blizu ter druga za gledanja na daljavo.

Druge možnosti pri presbiopiji

Presbiopija se poleg kontaktnih leč za monovizijo rešuje tudi z naslednjim:

  • Bifokalna očala: ta predstavljajo najpogostejšo izbiro, pri kateri je del za branje vstavljen v glavno lečo očal.
  • Progresivna očala: nekatera očala so opremljena s korektivnimi lečami (imenovane progresivne dodatne leče, leče s progresivno optično močjo ali multifokalne leče) s postopnim višanjem optične moči.
  • Multifokalne kontaktne leče: to so kontaktne leče, ki imajo, tako kot bifokalna ali progresivna očala, več žarišč. Nekatere so zasnovane kot bifokalne kontaktne leče, pri katerih oko preklaplja na del z optično močjo za branje, druge pa so zasnovane tako, da je lahko oko neprestano usmerjeno skozi sredino leče.
  • Recept za očala za branje za nošenje preko običajnih kontaktnih leč z dioptrijo za običajno gledanje (z razdalje).

Izbira kontaktnih leč za monovizijo

Kontaktne leče za monovizijo vključujejo prilagoditveno obdobje, kar je zelo pomembno, če kontaktne leče uporabljate prvič ali ste začeli uporabljati druge kontaktne leče. Vaši možgani se naravno naučijo prilagoditi tej postavitvi, kjer je vsako oko namenjeno določeni nalogi. (Običajno se vaše dominantno oko določi za običajni vid oz. vid na daljavo.)

Prav tako je treba upoštevati, kako sistem monovizije vpliva na vaš naravni binokularni vid (vaše oči pri reševanju različnih vizualnih nalog delujejo v tandemu). Študije so pokazale, da se pri številnih pacientih, ki uporabljajo kontaktne leče za monovizijo, ohranijo značilnosti binokularnega vida s primerljivo učinkovitostjo samega vida.

Tako kot pri vseh kontaktnih lečah je pogovor z oftalmologom najboljši način, kako pristopiti k težavam z vidom. Če z oftalmologom izberete kontaktne leče za monovizijo, bo ta poskrbel, da kontaktne leče ustrezajo vašim očem in vidu oziroma individualnim okoliščinam.

Navedbe v tem članku se ne smejo razumeti kot zdravniški nasvet, niti niso mišljene kot nadomestilo priporočil medicinskih strokovnjakov. Za specifična vprašanja se obrnite na svojega specialista za oči.

Kategorije: Vrste kontaktnih leč
Več člankov

Povezani izdelki