S tehnologijo, ki izboljšuje materiale in zasnove kontaktnih leč, imajo uporabniki na voljo več izbir. Na voljo je vse več kontaktnih leč, ki ustrezajo vašemu življenjskemu slogu. Te vključujejo kontaktne leče za dolgotrajno nošenje, ki jih lahko nosite dlje časa, celo med spanjem.

Kako veste, da so kontaktne leče za dolgotrajno nošenje prava izbira za vas? Oglejmo si kontaktne leče za dolgotrajno nošenje in kaj je treba upoštevati pri odločitvi, ali so prava rešitev za vas.

Kaj so kontaktne leče za dolgotrajno nošenje?

Kontaktne leče za dolgotrajno nošenje so običajno leče, ki jih lahko nosite neprekinjeno šest noči in sedem dni. S prihodom leč iz silikonskega hidrogela, ki bolje prepušča kisik skozi lečo do vašega očesa, so zdaj na voljo tudi kontaktne leče za stalno nošenje, ki jih lahko nosite neprekinjeno do 30 dni.

Glavno merilo pri kontaktnih lečah za dolgotrajno nošenje je prepustnost kisika. Med spanjem lahko vaša roženica kisik, ki ga potrebuje za normalno delovanje, prejme zgolj iz krvnih žil v vaših vekah.

Naj uporabljam kontaktne leče za dolgotrajno nošenje?

Novi materiali leč, zlasti silikonski hidrogel, omogočajo večjo prepustnost kisika, čeprav vse leče zavirajo nekaj pretoka. Spodaj je nekaj premislekov o tem, ali so leče za dolgotrajno nošenje primerne za vas ali ne.

Prednosti kontaktnih leč za dolgotrajno nošenje

Kontaktne leče za dolgotrajno nošenje so priročne predvsem za naslednje skupine ljudi:

 • Ljudje z nepredvidljivim ali zelo aktivnim življenjskim slogom.
  • Kontaktne leče za dolgotrajno nošenje so primerne tudi za vojake ali navdušence za delo/šport na prostem, ki svojih leč ne morejo vedno primerno očistiti, te pa lahko nosijo dlje časa. To velja tudi za reševalce in izmenske delavce.
 • Osebe z motnjami binokularnega vida.
  • Nekatere težave z binokularnim vidom, vključno z ambliopijo, je najbolje reševati z neprekinjeno korekcijo vida.
 • Osebe z izjemno slabim vidom.
  • Nekatere osebe z znatno refrakcijsko napako (kratkovidnost, daljnovidnost ali astigmatizem) vidijo veliko prednost v neprestanem jasnem vidu, zlasti zjutraj ali ob nepričakovanem prebujanju sredi noči.

Tveganja in drugi dejavniki

Največje tveganje kontaktnih leč za dolgotrajno nošenje je okužba, ki lahko vodi v slepoto. Druga tveganja vključujejo neovaskularizacijo roženice (stanje, ko so krvne žilice v vašem očesu usmerjene proti šarenici, ker želijo priti do nujno potrebnega kisika), vnetje in razdraženost.

Spodaj je navedenih nekaj primerov, kako lahko zmanjšate ta tveganja:

 • Če je mogoče, pred spanjem odstranite tudi leče za dolgotrajno nošenje.
 • Kontaktne leče odstranite pred plavanjem ali jih po plavanju očistite.
 • Izogibajte se rokovanju s kontaktnimi lečami z neumitimi rokami.
 • Izogibajte se dimu in drugim okoliščinam s slabo kakovostjo zraka.
 • Ne nosite kontaktnih leč s pretečenim rokom.
 • Sledite navodilom svojega zdravnika in proizvajalca kontaktnih leč.

Katere kontaktne leče za dolgotrajno nošenje so zame najbolj primerne?

Kako dolgo lahko nosite kontaktne leče, je odvisno od dveh dejavnikov: vrste leče in ocene vašega oftalmologa glede tolerance vašega očesa za nočno nošenje leč.

Zelo pomembno je pretehtati prednosti in slabosti kontaktnih leč za dolgotrajno nošenje skupaj z oftalmologom, ki vas bo tudi spremljal med prilagoditvenim obdobjem ter se prepričal, da so leče za vas primerne.

Če so vaše oči razdražene, rdeče ali ne vidite dobro, kontaktne leče odstranite. S svojim oftalmologom se tudi vedno pogovorite o vsakršnih spremembah ali težavah, zlasti na začetku uporabe kontaktnih leč.

 

Navedbe v tem članku se ne smejo razumeti kot zdravniški nasvet, niti niso mišljene kot nadomestilo priporočil medicinskih strokovnjakov. Za specifična vprašanja se obrnite na svojega specialista za oči.

Več člankov

Povezani izdelki