Kako vstaviti kontaktne leče je vprašanje, ki ga zastavi vsak prvi ali morebitni uporabnik.

Če tega še niste počeli, se bo ta postopek namestitve sprva morda zdel nekoliko čuden. Nenazadnje, naši refleksi nam skušajo pomagati, da predmeti ne bi zašli v oči, kajne?

Sprostite se. Vstavljanje kontaktnih leč je neverjetno preprost postopek in tukaj smo, da vas vodimo skozi vse korake. Potrebne bo nekaj vaje, a kaj kmalu boste to uspeli narediti z lahkoto.

Kako vstaviti kontaktne leče v petih preprostih korakih

Kot prvo, poskusite ne razmišljati, da vstavljate kontaktne leče v oči – saj jih v resnici ne. Kontaktne leče nameščate na oči, kjer udobno počivajo in vam pomagajo, da vidite jasneje. Zdaj pa pojdimo na dejanski postopek. To je verjetno najlažji način, kako vstaviti kontaktne leče.

1. Umijte si roke.

Tako boste zagotovili, da na svoje kontaktne leče ne boste po nesreči prenesli prahu, mikrobov ali ličil, saj bi ti lahko dražili vaše oči. Poleg tega uporabite navadno milo brez močnih vlažilnih sredstev ali parfumov. Roke dobre sperite in osušite. Še enkrat, namen tega koraka je, da preprečite prenos česar koli nezaželenega na oči. Sedaj pa vstavimo kontaktne leče.

2. Vedno začnite z istim očesom.

Vaše kontaktne leče natančno ustrezajo vsakemu očesu, levemu ali desnemu. Tako kot čevljev tudi leč ne morete izmenjevati. Kontaktne leče so zunaj posodice videti povsem enako, zato začnite z desnim očesom, če ste desničar, ali z levim očesom, če ste levičar. Če boste pri vstavljanju kontaktnih leč tako postopali vsakič, boste takoj vedeli, katera leča je katera. To je preprost način, kako prvič vstaviti leče, in to je tisto, česar si želimo.

3. Previdno vzemite lečo iz posodice.

Lečo položite na kazalec. Poglejte jo. Ali je ukrivljena navzgor, kot skleda? Če je tako, odlično. Skoraj vam je že uspelo. Samo očistite jo z raztopino za kontaktne leče, nato jo lahko vstavite in nadaljujete s svojim dnevom.

4. Pridržite veko in vstavite kontaktno lečo.

Uporabite prosto roko, da pridržite veko navzgor, in vstavite lečo. Veliko jih ob vstavljanju leče v oko pogleda vstran. Lahko se držite tega postopka, lahko pa gledate tudi neposredno v lečo. Oba načina sta v redu.

5. Pomežiknite in se nasmehnite – to je vse.

Tako je. Pomežiknite in se morda poglejte še v ogledalo. Če je občutek dober in je vse videti v redu, ste končali. Hej, pa saj smo rekli, da bo preprosto.

Pogosti miti o vstavljanju kontaktnih leč

Vzemimo si trenutek in razbijmo nekaj pogostih mitov o vstavljanju in nošenju kontaktnih leč:

Kaj, če kontaktna leča zdrsne v zadnji del očesa?

Preprosto povedano, ne bo. To je nemogoče. Veznica, ki pokriva beli del očesa, to preprečuje.

Kaj, če se kontaktne leče prilepijo na oči in nočejo ven?

Ne skrbite. Vaše kontaktne leče se ne bodo prilepile kot miniaturni priseski. Oblikovane so tako, da ostanejo v očesu, a preprosto zdrsnejo ven, ko jih morate odstraniti. Podobno ...

Ali mi ne bodo kontaktne leče nenehno lezle iz oči?

Ne. To je mit, ki morda izhaja iz starejših filmov ali televizijskih serij, kjer je kdo izgubil trdo kontaktno lečo. V resnici pa je verjetnost, da se to zgodi z današnjimi mehkimi kontaktnimi lečami, precej majhna.

Upamo, da vam bodo ti nasveti za vstavljanje kontaktnih leč pomagali pri uporabi leč in razblinjanju nekaterih mitov o njih. Kot pri vsaki novi stvari je tudi vstavljanje kontaktnih leč lažje, večkrat kot to naredite. Prav kmalu boste to lahko naredili brez pomisleka.

Če potrebujete pomoč pri izvedbi, se obrnite na svojega oftalmologa. Z veseljem vas bo vodil skozi postopek v živo.

 

Navedbe v tem članku se ne smejo razumeti kot zdravniški nasvet, niti niso mišljene kot nadomestilo priporočil medicinskih strokovnjakov. Za specifična vprašanja se obrnite na svojega specialista za oči.

Več člankov

Povezani izdelki