Odstranjevanje kontaktnih leč je lahko za osebe, ki kontaktne leče nosijo prvič, malce zastrašujoče.

Tudi osebam, ki kontaktne leče nosijo že dolgo, se lahko prilagajanje na nekaj novega zdi malce nadležno. Kaj lahko storite?

Sprostite se! Vaja dela mojstra – to drži tudi za odstranjevanje kontaktnih leč. Brez skrbi, če bo začetek malo težaven. To je povsem običajno.

V pomoč je v nadaljevanju naštetih nekaj nasvetov, kako odstraniti kontaktne leče, s katerimi bo vaša rutina odstranjevanja leč (in tudi rutina pred spanjem) potekala nekoliko lažje.

Preden odstranite kontaktne leče

Ena od najpomembnejših stvari, ki si jih velja zapomniti, je ta, da si pred odstranjevanjem leč vedno umijete roke z vodo in milom. Roke si obrišite do suhega, da na leče prenesete čim manjšo količino vode.

Še en dober nasvet za odstranjevanje (in vstavljanje) kontaktnih leč je ta, da vedno začnete z istim očesom. S tem se zmanjša možnost neželene zamenjave. (Pomnite, kontaktne leče so, tako kot na primer čevlji, leve in desne).

Kako odstraniti kontaktne leče

Pripravljeni na odstranitev kontaktnih leč? Pa začnimo!

 1. Stojte pred dobro osvetljenim ogledalom, zlasti na začetku.
 2. Poglejte navzgor.
 3. S kazalcem nedominantne roke privzdignite zgornjo veko očesa.
 4. S sredincem dominantne roke spodnjo veko povlecite navzdol.
 5. Z blazinicama palca in kazalca nežno stisnite lečo in jo povlecite navzdol in stran od oči. Ne prepogibajte in ne stiskajte z večjo silo, kot je potrebna.
 6. Lečo položite v dlan druge roke.

Končali ste! Res je preprosto.

Čiščenje kontaktnih leč

Nepravilno rokovanje in čiščenje kontaktnih leč je glavni vzrok za okužbe in druge težave z očmi. Če ne nosite dnevnih kontaktnih leč, svoje oči in vid najbolje zaščitite tako, da v svojo dnevno rutino odstranjevanja leč vključite čiščenje leč.

Hitro in preprosto čiščenje kontaktnih leč. Vse, kar morate storiti, je:

 • Ko imate lečo na dlani, nanjo stisnite sveže raztopino za leče.
 • Lečo 30 sekund drgnite z blazinicami prstov.
 • Postopek ponovite na drugi strani leče.
 • Lečo vstavite v posodico za leče, prekrijte s svežo raztopino in zaprite.

Težave pri odstranjevanju kontaktnih leč?

 Tukaj je nekaj dejavnikov, o katerih velja razmisliti:

 • S kapljicami za ponovno vlaženje ali lubrikanti lažje odstranite lečo z očesa. Pri suhih očeh se leče malce bolj oprimejo očesa.
 • Ko kontaktne leče začnete uporabljati ali ko začnete uporabljati druge kontaktne leče, boste morda potrebovali prilagoditveno obdobje. Za odstranjevanje leč si vzemite dovolj časa in ne hitite.
 • Lečo vstavite na beločnico, zlasti če vas skrbi glede neprijetnega občutka. Pri odstranjevanju leče s površine očesa si lahko pomagate tudi tako, da lečo povlečete proti spodnji veki.
 • Če so robovi leče zlepljeni skupaj, nanjo kapnite malo sveže raztopine za čiščenje in nežno podrgnite, dokler se robova ne odlepita.

Če imate še vedno težave z odstranjevanjem kontaktnih leč, se posvetujte s svojim oftalmologom. Oftalmolog vam lahko priporoči tudi pripomočke za odstranjevanje kontaktnih leč, ki olajšajo postopek odstranjevanja. Običajno so to majhne sesalne naprave ali pincete z mehkimi konicami, ki vam pomagajo privzdigniti lečo.

Pomnite, da so vse kontaktne leče zelo krhke, so pa tudi medicinski pripomoček. Upoštevanje navodil za nego, ki vam jih je podal oftalmolog, in navodil za uporabo proizvajalcev kontaktnih leč in raztopine za čiščenje leč je ključnega pomena za zaščito zdravja vaših oči in vida. Nikoli ne začnite uporabljati kontaktnih leč ali novih kontaktnih leč, ne da bi se posvetovali s svojim oftalmologom.

 

Navedbe v tem članku se ne smejo razumeti kot zdravniški nasvet, niti niso mišljene kot nadomestilo priporočil medicinskih strokovnjakov. Za specifična vprašanja se obrnite na svojega specialista za oči.

Več člankov

Povezani izdelki