Če ste morda pred kratkim videli kakšnega dojenčka jokati ali gledali kakšen ganljiv hollywoodski film, veste, da del solz priteče iz oči in nato spolzi po licu navzdol.

Toda ljudje imamo tudi solzne kanale (imenovane tudi nazolakrimalni kanali ali lakrimalni kanali), ki izločajo solze skozi naš nos. Ti odtočni kanali so razlog, da nam teče iz nosu med jokom ali ko se nam ob alergijskih reakcijah solzijo oči.

Če se ti solzni kanali zamašijo, se pojavijo težave. Oglejmo si, kaj povzroča zamašitev solznih kanalov, kaj se pri tem zgodi in kako lahko v takem primeru ukrepamo.

Kaj povzroča zamašitev solznih kanalov?

Solzni kanali se lahko zamašijo zaradi najrazličnejših razlogov.

Prirojena zamašitev: skoraj petina vseh novorojenčkov se rodi z zamašenimi solznimi kanali. To je lahko posledica razvojnih anomalij ali nerazvitih solznih kanalov ali razvojnih težav v strukturi obraza ali lobanje.

Zožitev kanalov zaradi staranja: s staranjem se odprtine solznih kanalov lahko zožijo, s čimer se poveča verjetnost zamašitve solznega kanala.

Okužbe in vnetja: zamašitev solznih kanalov lahko povzročijo okužbe in vnetja solznih kanalov, oči ali nosu. Tudi sama zamašitev solznega kanala lahko privede do okužbe ali vnetja.

Poškodbe obraza: vsakršna poškodba, ki bi lahko vplivala na solzne kanale ali zgradbo kosti okrog solznih kanalov, lahko privede do zamašitve solznih kanalov.

Tumorji, ciste in kamni: solzni kanali se lahko zamašijo tudi zaradi tumorjev in drugih izrastkov.

Kot vidite, lahko zamašenost solznih kanalov povzroči različne simptome, lahko pa so tudi pokazatelj prikritih bolezenskih težav. O težavah z očmi se vedno posvetujte s svojim oftalmologom, da boste lahko čim prej ukrepali in pričeli z zdravljenjem morebitnih težav.

Simptomi zamašitve solznega kanala

Zamašitev solznega kanala ali okužbe, ki nastanejo zaradi zamašitve, lahko povzročijo vrsto simptomov. Ti simptomi vključujejo:

  • Solzne oči in močno solzenje
  • Ponavljajoča se vnetja in okužbe (okužbe so lahko vzrok in posledica zamašitve solznega kanala)
  • Nabiranje sluzi in izcedek
  • Bolečina in otekanje v notranjem kotičku oči
  • Zamegljen vid
  • Krvave solze

Vaš oftalmolog lahko oceni in preveri, ali vaši solzni kanali delujejo pravilno, in vam svetuje o možnostih za zdravljenje.

Zdravljenje zamašenih solznih kanalov

Izbira najboljšega načina zdravljenja zamašenih solznih kanalov je odvisna od vzroka zamašitve. oftalmologi sprva priporočijo najmanj invazivne možnosti zdravljenja in vam pomagajo izbrati najustreznejšo rešitev za vas ter vam svetujejo tudi o ostalih možnostih zdravljenja.

Tukaj je nekaj pogostih načinov zdravljenja zamašenih solznih kanalov.

Zamašeni solzni kanali pri dojenčkih

Pri številnih dojenčkih težave z zamašenimi solznimi kanali izginejo same od sebe v prvem letu starosti. Toda obstajajo primeri, kjer je potrebno zdravljenje. Prva metoda zdravljenja zamašenih solznih kanalov pri dojenčkih vključuje razširjanje (nežno odpiranje kanala), sondiranje in izpiranje solznih kanalov. Če ta metoda ni učinkovita, oftalmologi včasih vstavijo razširljiv balon za dodatno razširitev solznih kanalov.

Zamašeni solzni kanali pri odraslih

Zamašitev solznih kanalov pri odraslih je običajno znak zožitve kanalov ali drugih težav, ki ne izginejo same od sebe. Prva faza zdravljenja je enaka kot pri dojenčkih: razširjanje, sondiranje in izpiranje.

Vstavitev stenta in intubacija, pri kateri v solzni kanal vstavimo cevko, da solzni kanal ostane odprt, je kirurški poseg, ki se uporabi v primeru, če manj invazivnimi načini zdravljenja niso uspešni.

Če opazite simptome ali če ste zaskrbljeni, se, kot vedno, posvetujte s svojim oftalmologom. Naloga vašega oftalmologa je, da z rednimi očesnimi pregledi poskuša preprečiti nastanek težav, oceni težave, ki se pojavijo med rednimi pregledi, in svetuje pri izbiri najboljše možnosti zdravljenja za vas.

Navedbe v tem članku se ne smejo razumeti kot zdravniški nasvet, niti niso mišljene kot nadomestilo priporočil medicinskih strokovnjakov. Za specifična vprašanja se obrnite na svojega specialista za oči.

Kategorije: Težave z očmi
Več člankov

Povezani izdelki