Samodejno mežikanje z vekami poskrbi za udobje oči, ki traja cel dan. Tako je zagotovljeno, da so oči namazane in navlažene, obenem pa se izognemo občutku suhih oči. Če ste že kdaj občutili vroč, suh veter, ki vam piha v obraz, potem poznate tisti neprijeten občutek, ki se zdi, kot da bi imeli v očeh brusni papir.

Toda pri nekaterih ljudeh se ta občutek suhih, razdraženih oči pojavlja zelo pogosto. Včasih se zgodi, da oči ne tvorijo dovolj solz, ki bi navlažile oko, in te solze ne odtekajo pravilno. To stanje se s staranjem prične pojavljati pogosteje. Oftalmologi to stanje imenujejo »keratoconjunctivitis sicca«, a verjetno ga poznate pod imenom »sindrom suhega očesa«.

Simptomi sindroma suhega očesa

Sindrom suhega očesa, ali preprosto »DES«, prizadene ljudi, starejše od 40 let. Nekateri simptomi vključujejo naslednje:

  • Srbeče oči
  • Pordele, rdeče oči
  • Povečana občutljivost na svetlobo

Če ste morda pomislili, »Hej, to sem občutil prejšnji teden,« pomislite na to, kaj ste takrat počeli. Vsi smo že kdaj imeli rdeče in suhe oči. Ste bili v vročem, vetrovnem okolju? Kaj pa v pisarni, kjer vam zrak neprestano piha v obraz, ali pa ste morda dolgo strmeli v zaslon računalnika ali televizorja?

Konstanten veter lahko izsuši naše oči, neprestano strmenje v zaslon pa lahko povzroči, da z očmi ne mežikamo tako pogosto, kot bi morali; če se to zgodi, naše oči ne prejmejo dovolj vlage, ki jo potrebujejo.

Če se vam zdi, da so vaše oči suhe pogosteje kot običajno, in če niste ravno sredi suhega puščavskega sveta Sahare (ali pa vsaj ne gledate kakšnega dolgega filma o njej), potem imate morda suhe oči.

Zdravljenje sindroma suhega očesa

Kljub temu da je sindrom suhega očesa dokaj pogost, ni nekaj, kar enostavno »mine« kot prehlad. Oftalmolog vam bo predpisal način zdravljenja, katerega se boste morali strogo držati, če boste želeli, da se vaše stanje izboljša.

Ti načini zdravljenja lahko vključujejo naslednje:

  •  Uporaba kapljic za oči – če so vaše oči kronično suhe, potem lahko pomaga vlaženje z uporabo umetnih solz skozi cel dan. Vedeti morate, da so naše solze več kot le navadna voda. Vsebujejo tudi druge sestavine, ki pomagajo v boju proti okužbam in pomagajo mazati oči, tako da te ostanejo vlažne.
  • Ne mislite, da lahko s pršenjem vode v obraz odpravite sindrom suhih oči. S tem ne boste dosegli želenega učinka.
  • Mazila in druga zdravila – če potrebujete pomoč, da se vam bodo končno lahko zasolzile oči, so na voljo zdravila na recept, ki vam lahko pomagajo. Posvetujte se s svojim oftalmologom.
  • Kirurški poseg – s posegom za odpravo sindroma suhega očesa lahko kanale, ki omogočajo odtekanje naših solz, zapremo. Zakaj bi to storili? Zato, ker lahko s tem dosežemo, da se v očeh zadrži večja količina solz, in tako pripomoremo tudi k temu, da oči ostanejo vlažne.

Zgoraj smo omenili nekaj načinov zdravljenja, ki so pomagali ljudem s sindromom suhih oči, vendar pa univerzalen način, ki bi bil pri vseh ljudeh enako učinkovit, ne obstaja. Posvetujte se s svojim optometristom ali oftalmologom, če menite, da je kateri od omenjenih načinov zdravljenja morda prava rešitev za vas.

 

Navedbe v tem članku se ne smejo razumeti kot zdravniški nasvet, niti niso mišljene kot nadomestilo priporočil medicinskih strokovnjakov. Za specifična vprašanja se obrnite na svojega specialista za oči.

Več člankov

Povezani izdelki