Se vam zdijo vaše oči bolj navlažene, kot bi morale biti?

Če imate rdeče, solzne oči, je to lahko posledica več stvari. Če je vzrok zunanje dražilo, je reakcija vaših oči morda povsem običajna.

Solze pomagajo pomiriti razdražene oči in zagotavljajo vlažnost. Ob prisotnosti prahu ali dima se oči zaščitijo s povečanim tvorjenjem solz. Toda kaj storiti, če opazite, da so vaše oči stalno solzne, tudi ko spremenite okolico?

Oglejmo si možne vzroke za to in kaj lahko storite, da se temu izognete.

Vzroki solznih oči

Če imate rdeče in solzne oči, je lahko eden od glavnih krivcev alergija. Tudi če kot otrok niste imeli nobenih alergij, se naša telesa s staranjem spreminjajo, in tako lahko z leti postanete alergični na snovi, na katere prej niste bili.

Tudi spremembe v okolju lahko izzovejo alergijsko reakcijo.

Ni nujno, da je ta sprememba tako očitna, kot je preselitev na območje z visoko prisotnostjo cvetnega prahu – vzrok je lahko veliko bolj subtilen. Zastavite si naslednja vprašanja:

  • Ste se pred kratkim preselil v novo stanovanje ali hišo?
  • Ali si je kateri od vaših prijateljev v zadnjem času omislil novega hišnega ljubljenčka?
  • Ali ste začeli z novo službo?

Vsak od navedenih dejavnikov bi lahko pomenil vnos novih dražil za vaše oči.

Nova hiša ali stanovanje lahko – tudi če se zdi še tako čisto – skriva nekaj, kar draži vaše oči. Morda vam na novem delovnem mestu v pisarni piha zrak v oči in jih izsušuje, zaradi česar oči proizvajajo dodatne solze, da bi ohranile vlažnost. Zaradi novega hišnega ljubljenčka prijatelja lahko v vaše oči zaidejo majhne sledi dlak ali prhljaja – tudi če niste na obisku pri tem prijatelju.

Če nobena od naštetih situacijo ne ustreza vaši, potem je vzrok za prekomerno solzenje vaših oči nekaj drugega. Starost je vsekakor lahko eden od dejavnikov.

Zdravljenje solznih oči: Kaj lahko storite sami

S staranjem se kakovost naših solz zmanjšuje. Solze so več kot le navadna voda. Naše telo ustvarja posebno mešanico, ki skrbi, da so naše oči stalno navlažene. Če vaše oči ne prejmejo vlage, ki jo potrebujejo, poskušajo s prekomernim solzenjem nadomestiti ta primanjkljaj – zato imate solzne oči.

Če gre za kronično stanje, vam lahko vaš zdravnik predstavi možnosti, ki bi vam lahko pomagale. Ukrepanje je pomembno.

Vaše prekomerno solzenje je lahko posledica nečesa, kar se da preprosto odpraviti, zato ni razlogov, da bi odlašali z ukrepanjem. Tudi če vaše zdravstveno stanje zahteva kirurški poseg, gre običajno za ambulantni poseg. Zakaj ne bi čim prej poskrbeli za to težavo in uživali kakovostnejše življenje?

 

Navedbe v tem članku se ne smejo razumeti kot zdravniški nasvet, niti niso mišljene kot nadomestilo priporočil medicinskih strokovnjakov. Za specifična vprašanja se obrnite na svojega specialista za oči.

Več člankov

Povezani izdelki