Kadar ne vidimo jasno, se oklepamo tistega, kar lahko vidimo. Čeprav korekcija vida ni mogoča brez uporabe leč ali brez operacije, obstaja nekaj osnovnih načinov, s katerim lahko sami pripomorete k izboljšanju svojega vida in zdravja svojih oči.

Izboljšava vida po naravni poti

Najboljši način za izboljšanje vida po naravni poti je, da svojim očem zagotovite, kar potrebujejo, da ostanejo zdrave. Stalen vnos hranljivih živil in vitaminov zagotovi vašim očem – in telesu nasploh – najboljše pogoje.

Vitamini in antioksidanti

Vitamin in antioksidant, za katera je bilo dokazano, da pomagata izboljšati vid, sta:

Vitamin A (pomanjkanje vitamina A vpliva na raven pigmenta rodopsin, ki je ključnega pomena za gledanje pri šibki svetlobi ali ponoči).

Lutein

Kako lutein pomaga vašim očem

Lutein je pigment, ki je v visokih koncentracijah prisoten v plasti mrežnice, kjer s pigmentom napolnjene celice pomagajo zaščititi oko pred prekomerno svetlobo. Zanesljive znanstvene raziskave kažejo, da dodajanje luteina izboljšuje učinkovitost tega procesa v naših očeh in naravno izboljšuje vid.

Na srečo je lutein antioksidant, ki je naravno prisoten v sadju in zelenjavi, kot so špinača, ohrovt in blitva.

Hrana za boljši vid

Veliko vitaminov in antioksidantov za izboljšanje vida po naravni poti najdemo v običajnih živilih, kot so:

  • Korenje, ohrovt, špinača in kapusnice (vitamin A in lutein)
  • Jetra (vitamin A), vključno z oljem iz jeter polenovke
  • Blitva, bučke in brstični ohrovt (lutein)
  • Sladki krompir in maslo (vitamina A)

Ali vaje za oči pomagajo pri ohranjanju vida? (Ali samo v prazno zavijamo z očmi?)

Za številne vaje za oči se trdi, da na naraven način izboljšujejo vid in odpravljajo kratkovidnost. Metoda dr. Batesa priporoča različne vaje, kot so prekrivanje oči z dlanmi, premikanje oči v določenih vzorcih in tehnika vizualizacije, ki naj bi pomagale preoblikovati oko in izboljšale vid. Vaje Yan Bao Jian Cao predlagajo masaže in akupresuro, s katerimi naj bi sprostili napetost oči in odpravili težave z očmi.

Vendar učinkovitost nobene od teh vaj ni znanstveno potrjena, tako da gre običajno le za placebo učinek. Čeprav je zdravljenje vida pomembno področje optometrije, ki se ukvarja s poravnanostjo, sledenjem in obremenitvijo oči, zanesljivih dokazov, ki bi potrjevali izboljšanje jasnosti vida, ni.

Svojega vida ne morete popraviti brez strokovne pomoči in žal ne obstajajo hitre in enostavne rešitve za odpravljanje težav z vidom. Toda z zdravo in uravnoteženo prehrano lahko kljub temu na naraven način pripomoremo k zdravju naših oči. Kot vedno se o tem posvetujte s svojim oftalmologom.

 

Navedbe v tem članku se ne smejo razumeti kot zdravniški nasvet, niti niso mišljene kot nadomestilo priporočil medicinskih strokovnjakov. Za specifična vprašanja se obrnite na svojega specialista za oči.

Več člankov

Povezani izdelki