Oh, pomlad!

Čas aprilskega deževja in majskih cvetlic. In za mnoge od nas ponovno čas sezonskih alergij ter pekočih, srbečih in rdečih oči.

Če se lahko takoj poistovetite s tem scenarijem, potem niste edini. Očesne alergije so zelo pogoste.

Kaj lahko storite, da ublažite simptome očesnih alergij? Veliko.

Solzne in vnete oči, srbenje ... joj!

Simptomi očesnih alergij se lahko pojavijo kadar koli v letu. To je lahko odvisno od vaše lokacije in vrste alergije: Sezonske alergije, ki nas običajno tarejo polovico leta, in trajne alergije, ki nas spremljajo skozi vse leto.

Očesne alergije lahko povzročajo številni zunanji dejavniki. Sezonske alergije povzročajo alergeni, ki se prenašajo zunaj po zraku, kot so cvetni prah, ambrozija, trave itn. Trajne alergije pa imajo lahko različne povzročitelje, od prhljaja hišnih ljubljenčkov do pršic.

Pomembno opozorilo: če imate srbeče oči in občutite tudi druge simptome alergije, je priporočljivo, da obiščete svojega zdravnika, ki bo postavil strokovno diagnozo. Lahko gre za kaj drugega, kar ima alergiji podobne simptome, kot je na primer ječmen – otekla žleza na veki, ali celo za konjunktivitis, zelo nalezljivo okužbo. (Več o tem tukaj.)

Zdravljenje očesnih alergij

Poleg predpisanih zdravil na recept obstajajo tudi naravna domača zdravila, ki vam lahko pomagajo pri lajšanju simptomov alergije.

Pričnite z izogibanjem vzroku (če je možno). To morda zveni očitno, vendar se lahko z malo načrtovanja izognete kihanju in ostalim nadlogam alergij.

Če imate sezonsko alergijo, se spomladi in poleti ob vetrovnih razmerah poskušajte izogibati aktivnostim na prostem. Spomladansko deževje lahko naredi čudeže, kar se tiče cvetnega prahu, tako da je priporočljivo, da morebitna opravila na prostem načrtujte za čas po deževju.

Morda premislite tudi o tem, da bi čevlje puščali pred vrati, zato da ne bi cvetnega prahu raznesli po vseh prostorih svojega doma.

Več nasvetov za boj proti alergijam, ki ne vključujejo uporabe antihistaminikov

Čeprav je sušenje posteljnine na prostem morda dobro za okolje (in vaš račun za elektriko), vam vseeno priporočamo, da v dneh z visoko koncentracijo cvetnega prahu razmislite o sušenju z električnim sušilcem. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da se bo vedno, ko se boste ulegli v posteljo, pojavilo kihanje in prekomerno solzenje oči.

Poskusite se upreti drgnjenju srbečih oči z rokami. To lahko očesne alergije še poslabša.

Umivanje obraza in predela oči lahko prav tako pomaga odplakniti cvetni prah in druga morebitna dražila. Najprej si roke umijte z milom, nato pa si umijte obraz brez mila. Milo lahko prav tako draži vaše oči.

Ljudje se med seboj razlikujemo. Kot vedno se s svojim zdravnikom posvetujte o načinu zdravljenja očesne alergije, ki je najbolj primeren za vas.

Kontaktne leče in alergije

Če nosite kontaktne leče in trpite za alergijami, ste verjetno že doživeli dni, ko bi najraje ure in ure ostali pod tušem. Povsem vas razumemo. Toda preden se odločite izostati z dela ali pouka, naj vam predstavimo nekaj ukrepov za ublažitev srbenja in pordelosti oči.

Redno čistite svoje kontakte leče in upoštevajte urnik nošenja leč, ki ga je predpisal proizvajalec leč. Tega pomembnega koraka ne smete pozabiti. Zabeležite si ga nekam. Ustvarite si opomnik v obliki e-pošte ali sporočila.

Kapljice za vlaženje oči imejte vedno pri roki. To je vedno dobra ideja, ob dnevih z visoko koncentracijo cvetnega prahu pa skoraj obvezna.

Če je le mogoče, razmislite o uporabi dnevnih kontaktnih leč namesto dvotedenskih ali mesečnih leč. S tem lahko pripomorete k zmanjšanju alergenov v očeh.

Očesne alergije niso prav nič zabavne. Toda obstajajo ukrepi, s katerimi lahko lajšamo simptome. Vprašajte svojega oftalmologa ali družinskega zdravnika, kateri ukrepi so najprimernejši za vas.

 

Navedbe v tem članku se ne smejo razumeti kot zdravniški nasvet, niti niso mišljene kot nadomestilo priporočil medicinskih strokovnjakov. Za specifična vprašanja se obrnite na svojega specialista za oči.

Več člankov

Povezani izdelki