Miopija ali »kratkovidnost«, kot bi jo poimenovala večina od nas, je stanje oči, pri kateri lahko predmete od blizu vidite razločno, predmete od daleč pa zamegljeno.

To stanje je dokaj pogosto in veliko ljudi ga ne zazna takoj, saj niso vsi predmeti v vidnem polju zamegljeni.

Knjige ali menije lahko berete brez težav. Kaj pa znak v daljavi ...? Morda ga ne vidite povsem jasno.

Vzroki za nastanek kratkovidnosti

Miopija ali kratkovidnost je običajno povezana z genetiko.

Če ste kratkovidni, bodite še posebej pozorni na zgodnje simptome progresivne kratkovidnosti pri svojem otroku. Pomembni so redni pregledi oči, saj se kratkovidnost običajno pojavi že zgodaj v življenju. Pri številnih otrocih se kratkovidnost razvije že v zgodnjih letih in se okrog dvajsetega leta z vsakim letom še poslabša.

Obstajajo tudi drugi razlogi za razvoj kratkovidnosti. Se spominjate, kako so vam starši govorili, naj ne sedite preblizu televizije? Večurno delo za računalnikom ali branje pri slabi osvetlitvi – vse, kar napreza oči – vse to so lahko dejavniki za razvoj kratkovidnosti.

Zaenkrat še ne poznamo točnega vzroka za kratkovidnost, a prišli smo do veliko novih spoznanj o tej okvari vida.

Kratkovidnost pomeni, da se svetloba, ki vstopa v oko, zbere pred mrežnico namesto na njej, kot bi se morala, če bi oko delovalo normalno. (Če se svetloba zbere za mrežnico, gre za daljnovidnost. Več o tem si preberite tukaj.)

Tako, sedaj ko vemo več o možnih vzrokih za kratkovidnost, kaj lahko proti temu storimo?

Zdravljenje kratkovidnosti

Kot ste morda uganili, so očala za kratkovidnost eden od načinov za korekcijo vašega zamegljenega vida na daljavo. Če ste starejši od 40 let, morda potrebujete multifokalne leče, da boste lahko predmete, kot je na primer časopis, jasno videli od daleč in od blizu.

Kontaktne leče za korekcijo kratkovidnosti so prava izbira za mnoge. Obstajajo tudi leče, s katerimi lahko odpravite kratkovidnost in daljnovidnost. Če imate aktiven življenjski slog, pogosto sodelujete v športnih aktivnostih ali pa preprosto raje nosite kontaktne leče namesto očal, se s svojim oftalmologom pogovorite o tem, katere kontaktne leče bi bile najprimernejše za vas.

Kirurški poseg za korekcijo kratkovidnosti je prav tako ena od možnosti. Pri operaciji LASIK za korekcijo kratkovidnosti laser preoblikuje roženico, tako da svetloba vstopa v vaše oči, kot bi morala. Vendar ta poseg ni izvedljiv pri vseh ljudeh. To je odvisno od vaših oči. Poleg tega se morate zavedati, da številne zavarovalnice ne krijejo stroškov tega posega, saj se obravnava kot kozmetična storitev.

Kratkovidnost pri otrocih

Kot smo že omenili, je kratkovidnost pogosto dedna. Če imate otroke in diagnosticirano kratkovidnost, potem je možno, da so jo otroci podedovali. Seveda za to niste krivi vi, vendar pa morate dobro spremljati pojav določenih simptomov (glavoboli, približevanje predmetom za lažje branje, utrujenost zaradi napenjanja oči itn.).

In kot vedno, obiščite družinskega oftalmologa in se dogovorite za termine v določenih časovnih presledkih.

Če je vaš otrok kratkoviden, to stanje ne bo samodejno izginilo. Pogosto se poslabšuje vse do konca najstniških let.

Potekale so razprave o tem, ali bi več časa, preživetega na prostem – stran od televizorja in videoigric – lahko pomagalo zmanjšati pogostost kratkovidnosti pri otrocih.

Obisk parka in igranje na prostem sta lahko odlična priložnost za druženje in tudi koristna za oči vašega otroka.

Če je vaš vid ali vid vašega otroka zamegljen, pokličite svojega optometrista. Če ga nimate, vprašajte svojo družino ali prijatelje za priporočilo zaupanja vrednega optometrista. Nobene potrebe ni, da bi morali še en dan preživeti z meglenim pogledom na svet.

Navedbe v tem članku se ne smejo razumeti kot zdravniški nasvet, niti niso mišljene kot nadomestilo priporočil medicinskih strokovnjakov. Za specifična vprašanja se obrnite na svojega specialista za oči.

Kategorije: Očesna stanja
Več člankov

Povezani izdelki