Daljnovidnost ali »hiperopija«, kot jo tudi imenujejo oftalmologi, je skupni izraz za opis vida, ki je zamegljen ob pogledu na predmete od blizu, toda jasen ob pogledu na predmete v daljavi.

Je gledanje televizije težava, branje obcestnega panoja pa ne? To stanje se imenuje daljnovidnost – ko jasno vidite stvari, ki so bolj oddaljene. Gre za nasprotje kratkovidnosti. (Preberite več o kratkovidnosti.)

Daljnovidnost ali presbiopija ...? Poglejmo si podrobneje.

Če menite, da kažete simptome daljnovidnosti, opravimo najprej malce raziskovalnega dela. Morda težave povzroča pojav, ki ga optometristi imenujejo »presbiopija«. Mnogi simptomi so popolnoma enaki (na primer zamegljen vid pri branju predmetov od blizu in jasen vid na daljavo).

Glavna razlika med presbiopijo in daljnovidnostjo je vaša trenutna starost. Če ste starejši od 40 let in šele začenjate opažati, da se vaše oči ne morejo osredotočati na branje manjšega besedila – zlasti pri šibki svetlobi, kot na primer v restavracijah – potem imate verjetno presbiopijo, ne daljnovidnost.

Obe stanji vida sta dokaj pogosti in ju ni težko popraviti; za korekcijo posameznega stanja je potrebna le uporaba ustreznih vrst očal ali kontaktnih leč. O tem se posvetujte s svojim oftalmologom. (Lahko pa si tudi preberete več o presbiopiji.)

Kaj povzroča daljnovidnost?

Za daljnovidnost obstaja več možnih vzrokov, vendar pa je najverjetnejši krivec dednost.

Če ste daljnovidni, potem se svetloba, ki vstopa v vaše zenice, ne zbira pravilno na mrežnici. To se lahko zgodi, ker je vaše oko krajše od običajnega, slika, ki jo oko vidi, pa se izostri malenkost za mrežnico. Zaradi tega vidite časopis, ki ga držite v rokah, zamegljeno, medtem ko vse ostalo, kar je bolj oddaljeno, vidite jasno.

Kako popraviti daljnovidnost

Ali obstaja zdravilo za daljnovidnost ...? Žal zdravila v obliki čudežne tabletke ni, vendar pa obstajajo številne druge možnosti za korekcijo daljnovidnosti.

Kontaktne leče za korekcijo daljnovidnosti

Sferične kontaktne leče odpravijo zamegljen vid zaradi daljnovidnosti. Pri izbiri leč ne pozabite upoštevati vseh dejavnikov, kot na primer kako pogosto nameravate menjavati kontaktne leče ali koliko ur dnevno jih boste nosili.

Korekcijska očala

Očala so prav tako ena od možnosti za korekcijo daljnovidnosti. Izbira med kontaktnimi lečami in očali je vprašanje življenjskega sloga. Razmislite o prednostih in slabostih obeh.

Laserska operacija oči

Ena od možnosti za korekcijo daljnovidnosti je tudi laserska operacija LASIK. Oftalmolog s pomočjo laserja preoblikuje del roženice. Ko se odločate o tem posegu, premislite tudi o stroških. Vsa zavarovanja ne krijejo stroškov laserske operacije LASIK. Stopite v stik s svojim zavarovalnim agentom in se pozanimajte, kaj vaša polica vključuje.

Kot smo izvedeli, je daljnovidnost zelo pogosta in jo je mogoče zlahka odpraviti. Če imate težave z branjem drobnega besedila ali če je vaš vid od blizu nekoliko zamegljen, vam svetujemo, da obiščete oftalmologa. Oftalmolog bo ocenil vaš vid in vam predstavil možnosti za korekcijo.

To je neboleč postopek, ki vam ne bo vzel veliko časa.

Za razliko od nekaterih prehodnih bolezni, kot je navaden prehlad, daljnovidnost ne mine brez določenih korektivnih ukrepov. Zakaj ne bi zaživeli z jasnim pogledom na svet?

 

Navedbe v tem članku se ne smejo razumeti kot zdravniški nasvet, niti niso mišljene kot nadomestilo priporočil medicinskih strokovnjakov. Za specifična vprašanja se obrnite na svojega specialista za oči.

Več člankov

Povezani izdelki