Ali vaši otroci preveč časa preživijo pred televizijo?

Dandanes televizija predstavlja veliko več kot le televizijske oddaje. Tukaj so še DVD-ji, videoposnetki, videoigrice, in še bi lahko naštevali. Otroci niso izpostavljeni le prek televizorjev, temveč tudi prek računalnikov, pametnih telefonov, tablic, prenosnih DVD-predvajalnikov itd. Je ves ta čas pred zasloni in televizijskimi ekrani za otroke slab?

Spodaj je podanih nekaj razmislekov, ki vam bodo pomagali do najboljših odločitev za vašega otroka.

Je televizija dobra za otroke?

Na televiziji najdemo zabavne ter tudi poučne vsebine za otroke, vendar pa ni z ničemer dobro pretiravati, kar zagotovo velja za televizijo. Spodaj je navedenih nekaj opozorilnih znakov, na katere bodite pozorni, ko opazujete otrokove navade ob televiziji.

Gre za sedečo dejavnost

Večurno sedenje pred zaslonom vaše otroke prikrajša za aktivne igre in vadbo, kar otroci potrebujejo za zdrav razvoj.

Lahko jih odvrača od družabnosti in domišljije s kreativnimi igrami

Čedalje bolj jasno je, da je učenje skozi kreativno igro, zlasti z drugimi otroki, temelj za razvoj v otroštvu. Gledanje televizijskih oddaj je sicer zabavna, vendar pasivna dejavnost, ki otroka ne zaposli v celoti.

Številni televizijski programi niso primerni za otroke

Tudi pri napravah, ki zagotavljajo starševski nadzor, in vse več spletnih otroških oddajah in otroških televizijskih programih ne morete vsega spremljati in nadzirati.

Katere televizijske oddaje so dobre za otroke?

Z otrokom glejte starosti primerne oddaje – v zmerni količini. Televizije ali računalnika ne uporabljajte namesto varuške po več ur skupaj. Tako lahko nadzirate, kaj vaš otrok gleda, ter imate zadosten manevrski prostor za pogovor.

Če je vaš otrok mlajši, se mu pridružite pri gledanju televizije in se z njim smejte, četudi je humor na povsem drugi ravni. Tako boste okrepili vez z otrokom in ustvarjali posebne družinske trenutke.

Vid in otroci: ali lahko gledanje televizije škodi otrokovim očem?

Prekomerno preživljanje časa pred zaslonom lahko vodi v naprezanje oči in druge težave, zlasti pri otrocih, ki se jim vid še razvija. Otrokovi možgani se razvijajo tudi po dvajsetem letu starosti.

Spodaj je še nekaj koristnih nasvetov:

  • Poskrbite, da si vi in otroci oči spočijete za 15 minut na vsaki 2 uri časa, ki ga preživite pred zaslonom.
  • Vsakih nekaj minut za nekaj sekund poglejte stran (to dobro deluje, če televizijo gledate skupaj z otrokom ter se z njim pogovarjate).
  • Ne vi ne vaš otrok ne bi smeli gledati televizije v popolni temi.

Če otrok sedi preblizu televizije, je to lahko znak, da potrebuje očala. Otroke redno vozite na očesne preglede ter povprašajte oftalmologa o vseh vprašanjih ali skrbeh, ki jih imate.

Televizija, podobno kot vse stvari, ima svoje prednosti in slabosti. Ponuja spodbudne, izobraževalne vsebine, lahko je tudi čas za krepitev družinskih vezi, vendar pa lahko prekomerno gledanje televizije ali preživljanja časa pred zasloni vašega otroka odvrača od zdravih dejavnosti, ga izpostavlja vsebinam, na katere ni pripravljen, in povzroča naprezanje oči.

Ne pozabite, malo televizije je čisto dovolj.

Navedbe v tem članku se ne smejo razumeti kot zdravniški nasvet, niti niso mišljene kot nadomestilo priporočil medicinskih strokovnjakov. Za specifična vprašanja se obrnite na svojega specialista za oči.

Več člankov

Povezani izdelki