Morda ste že slišali, da se torične kontaktne leče uporabljajo za korekcijo astigmatizma, toda kaj točno so torične kontaktne leče in kako nam pomagajo? Korak za korakom vam bomo razložili, kako se kontaktne leče vstavijo, kako delujejo in katere stvari je treba upoštevati pri izbiri oziroma nakupu kontaktnih leč.

Kaj so torične kontaktne leče?

Torična kontaktna leča je kontaktna leča, ki je oblikovana na poseben način. Običajne kontaktne leče imajo sferično površino; predstavljajte si odrezani zaobljeni del stranskega dela žoge.

V nasprotju pa je torus (obroč) geometrijska oblika, ki je videti kot krof ali sploščena krogla. Torična kontaktna leča ima obliko odrezanega stranskega dela tega krofa.

Oblika toričnih kontaktnih leč ustvari drugačen učinek lomljenja ali fokusiranja v navpični in vodoravni smeri. Moč lomljenja svetlobe se postopoma povečuje ali zmanjšuje s premikanjem po leči.

Kontaktne leče za korekcijo astigmatizma

Torične kontaktne leče za korekcijo astigmatičnih motenj, ki so posledica različne ukrivljenosti roženice ali očesne leče (pravilni astigmatizem, astigmatizem roženice ali astigmatizem očesne leče).

V teh primerih je roženica ali očesna leča ukrivljena tako, da se refrakcija oziroma lom svetlobe v očesu v navpični in vodoravni ravnini razlikuje. To povzroča zamegljen vid in slabšo ostrino vida. Včasih so navpične črte videti, kot da so nagnjene.

Na to specifično posebnost, ki povzroča astigmatizem, vpliva sposobnost toričnih kontaktnih leč za zagotavljanje različnih moči loma svetlobe v navpični in vodoravni smeri.

Izbira toričnih kontaktnih leč

Torične kontaktne leče vam mora, kot vse kontaktne leče, predpisati vaš oftalmolog, ki lahko nato izbere najprimernejše leče za vas in jih prilagodi posebej za vaše oči. Posvetujte se s svojim oftalmologom, če mislite, da potrebujete kontaktne leče za korekcijo astigmatizma ali drugih težav z vidom.

Sedaj pa dovolite, da vam predstavimo nekaj pomembnih dejavnikov, o katerih velja razmisliti:

Prileganje leč je še zlasti pomembno pri nošenju toričnih leč

Ker so torične kontaktne leče posebno usmerjene, morajo ostati v očesu na ustrezen način. Proizvajalci toričnih kontaktnih leč se poslužujejo različnih tehnik in prijemov, ki pomagajo zagotavljati, da se kontaktne leče med nošenjem ne premaknejo iz želenega položaja:

  • Tanki/debeli deli leč
  • Prirezovanje kontaktnih leč – spodnji del leče je malenkost skrajšan
  • Prizmatični balast – določen del kontaktne leče je nekoliko debelejši ali težji

To pomeni, da je prileganje kontaktnih leč vašim oči še toliko bolj pomembno kot običajno. Torične kontaktne leče imajo sredinsko os, kot je Zemljin ekvator, ki skrbi za jasnost vašega vida. Če se kontaktne leče ne prilegajo dovolj dobro in se premikajo, potem se bo poslabšala tudi jasnost vašega vida.

Različne vrste toričnih kontaktnih leč

Torične kontaktne leče lahko pomagajo tudi pri korekciji drugih motenj vida in so na voljo za različne urnike nošenja in menjavanja leč. Na voljo so torične dnevne kontaktne leče in druge torične kontaktne leče za načrtovano menjavo – na voljo so celo barvne torične kontaktne leče.

Torične kontaktne leče so na voljo v izvedbi iz mehkih ali trdih, plinoprepustnih (RGP) materialov. Leče RGP lažje ostanejo na mestu, vendar je čas za začetno privajanje morda nekoliko daljši, prav tako pa so leče morda nekoliko bolj suhe in občutljive. Mehke torične kontaktne leče so udobnejše in omogočajo lažje rokovanje, vendar moramo biti pri prilagajanju leč nekoliko bolj pazljivi, da ostanejo na mestu.

Kot pri vseh kontaktnih lečah vam priporočamo, da se s svojim oftalmologom posvetujete o uporabi toričnih kontaktnih leč za korekcijo astigmatizma. Vaš oftalmolog vam lahko pomaga najti ustrezno korekcijo in obliko kontaktnih leč za vaše oči in vaš življenjski slog.

Navedbe v tem članku se ne smejo razumeti kot zdravniški nasvet, niti niso mišljene kot nadomestilo priporočil medicinskih strokovnjakov. Za specifična vprašanja se obrnite na svojega specialista za oči.

Kategorije: Vrste kontaktnih leč
Več člankov

Povezani izdelki