Kontaktne leče z dioptrijo nas osvobodijo številnih vsakdanjih težav, povezanih z nošenjem očal, in nikjer ni to tako očitno kot v športu. Kontaktne leče so še posebej primerne za najstnike, ki se ukvarjajo z atletiko.

Spodaj je navedenih nekaj primerov, kako lahko kontaktne leče izboljšajo vaše športne dosežke.

Boljši športni rezultati

Kontaktne leče pokrivajo veliko večji del vidnega polja kot očala in tako izboljšujejo jasnost vida in periferni vid. Rezultati ankete Ameriškega združenja optometristov, ki je bila izvedena leta 2010, kažejo, da kar sedem od desetih otrok dosega boljše športne rezultate, če namesto očal nosijo kontaktne leče.

Športi z žogo in loparjem

Uporaba kontaktnih leč, ki v ključnih trenutkih ne zdrsijo iz vašega vidnega polja (ali celo padejo iz očesa), je še posebej primerna pri športih, ki zahtevajo gibčnost in hitro gibanje.

Kontaktni in ekstremni športi

Ekstremni športi in grobi kontaktni športi (kot sta rokoborba ali nogomet) so že sami po sebi dovolj nevarni, zato je najbolje odstraniti vzrok dodatnih skrbi o možnih poškodbah zaradi očal.

Dirkalni športi

Kontaktne leče ostanejo na mestu in zagotavljajo oster vid tudi pri visokih hitrostih, poleg tega povečajo tudi vidno polje, tako da lahko vidite, kdo se vam približuje od zadaj.

Izboljšano udobje

Nošenje kontaktnih leč med vadbo ali tekmami vas osvobodi motečih skrbi o morebitnem zdrsu okvirja ali izgubi očal. Osredotočili se boste lahko na igro in ne na nošenje očal.

Napredek v tehnologiji kontaktnih leč lahko tudi športnikom zagotovi več udobja. Kontaktne leče za načrtovano menjavo vsak dan zagotavljajo svežo, gladko površino, ki zmanjšuje draženje. Nove generacije kontaktnih leč iz silikonskega hidrogela imajo izboljšano prepustnost za pline, kar vašim očem zagotavlja večji dovod kisika in s tem boljši vid, obenem pa ohranjajo sposobnost vlaženja in udobje.

Boljša zaščita za oči

Poleg odprave tveganja za poškodbe oči zaradi razbitega stekla ali zlomljenih očal vam kontaktne leče za nošenje pri športu olajšajo zaščito oči med igro. Kontaktne leče prav tako izboljšujejo vašo varnost, saj lahko lažje nosite čelade in zaščitna očala, ki ščitijo vaše oči pred UV-žarki in poškodbami zaradi topih udarcev.

Kontaktne leče vam lahko pomagajo izboljšati vaše športne dosežke in zagotoviti prijetnejše športno doživetje. Posvetujte se s svojim oftalmologom o tem, katere kontaktne leče so najprimernejše za šport, s katerim se ukvarjate.

 

Navedbe v tem članku se ne smejo razumeti kot zdravniški nasvet, niti niso mišljene kot nadomestilo priporočil medicinskih strokovnjakov. Za specifična vprašanja se obrnite na svojega specialista za oči.

Več člankov

Povezani izdelki