S pregledi za kontaktne leče, tako kot z rednimi očesnimi pregledi, ima vaš oftalmolog dober vpogled v stanje vaših oči in vida. Z rednimi pregledi – enkrat letno – lahko vaš oftalmolog skrbno spremlja vaš vid in oči glede vsakršnih sprememb vida, preden težave postanejo resne.

Če uporabljate kontaktne leče, je pomembno, da leče ustrezajo obema očesoma in vašemu vidu. Pregled za kontaktne leče poleg celovitega očesnega pregleda vključuje tudi prilagajanje leč. Kaj lahko pričakujete?

Redni celoviti očesni pregledi

Ne glede na to, ali imate ostrino vida 20–20, nosite očala ali kontaktne leče, so redni očesni pregledi potrebni za ohranjanje vaših oči in vida v najboljšem stanju. Običajno vključujejo naslednje:

  • Očesni testi za določanje refrakcijskih napak in dioptrije
  • Testi s prekrivanjem, ki preverjajo, kako dobro vaše oči delujejo skupaj
  • Pregledi s špranjsko svetilko, s katerimi vaš oftalmolog vidi povečano sliko struktur v vašem očesu in oceni njihovo stanje
  • Testi očesnega pritiska za preverjanje glavkoma
  • Razširitev zenice, s čimer ima oftalmolog boljši vpogled v očesno ozadje

Prilagajanje kontaktnih leč

Kontaktne leče so medicinski pripomoček, zato zanje potrebujete recept, vaš oftalmolog pa mora zagotoviti, da pregled vida za leče z dioptrijo na recept vključuje izbiro pravih kontaktnih leč.

Prilagajanje kontaktnih leč vključuje posvetovanje in meritve.

Vaš oftalmolog vam bo postavil nekaj vprašanj o vašem življenjskem slogu in željah. Nekatere kontaktne leče so primernejše za športnike z aktivnim življenjskim slogom, spet druge so primernejše za ljudi, ki pogosto potujejo in morajo občasno leče nositi tudi med spanjem. Oftalmolog vas bo vprašal tudi, ali želite imeti barvne kontaktne leče ali kontaktne leče za načrtovano menjavo.

Oftalmolog bo moral opraviti tudi nekaj meritev. Najpogostejša je ukrivljenost roženice, sprednje prozorne površine očesa. V nekaterih primerih vam bodo izmerili tudi zenico in šarenico. Če imate pogosto suhe oči, lahko vaš oftalmolog opravi tudi oceno solznega filma in poskrbi, da vam predpiše kontaktne leče, ki oči ohranjajo dovolj vlažne.

Pomnite, da je vaš oftalmolog vaš zaveznik pri zagotavljanju zdravja in optimalnega delovanja vaših oči. Ob vsaki spremembi, ki zadeva vaše oči in vid, poskrbite, da pridobite strokovno mnenje.

 

Navedbe v tem članku se ne smejo razumeti kot zdravniški nasvet, niti niso mišljene kot nadomestilo priporočil medicinskih strokovnjakov. Za specifična vprašanja se obrnite na svojega specialista za oči.

Več člankov

Povezani izdelki