Današnja tehnologija kontaktnih leč omogoča uporabnikom večjo možnost izbire glede časa nošenja kontaktnih leč v primerjavi s ponudbo v preteklosti.

Urnik nošenja in menjavanja kontaktnih leč v veliki meri narekujejo individualne želje samih uporabnikov leč. Dnevne, dvotedenske in mesečne kontaktne leče – vse imajo svoje prednosti in slabosti.

V tem članku vam bomo podrobneje predstavili lastnosti mesečnih kontaktnih leč.

So mesečne kontaktne leče primerne za vas?

Mesečne kontaktne leče prinašajo številne prednosti:

Kontaktne leče za dolgotrajno nošenje

Nekatere mesečne kontaktne leče lahko nosite tudi do sedem dni zapored, ne da bi jih odstranili iz oči.

Nošenje kontaktnih leč, ki niso odobrene za nošenje med spanjem, lahko predstavljajo tveganje za oči, saj vaše oči ne dobijo dovolj kisika. Ta tveganja vključujejo okužbe roženice in neovaskularizacijo roženice – povečano rast novih kapilar, ki pričnejo vdirati v beločnico očesa.

Čez dan, ko imate oči odprte, je zagotovljen dotok kisika do roženice. Mesečne in ostale kontaktne leče za dolgotrajno nošenje so običajno leče iz silikonskega hidrogela, ki imajo večjo prepustnost za pline – skozi lečo lahko prehaja tudi pet- ali večkratnik količine kisika v primerjavi z običajnimi kontaktnimi lečami.

Kot vedno se pred menjavo ali nakupom novih kontaktnih leč posvetujte s svojim oftalmologom.

Mesečne leče pomenijo manjše število leč

Mesečne kontaktne leče morda pomenijo nekoliko nižje skupne stroške v primerjavi z dnevnimi lečami, saj morate kupiti manj leč. Zavržete jih vsak mesec in ne vsak dan, tako da potrebujete samo 24 kontaktnih leč na leto. Za okoljsko zavedne uporabnike to pomeni tudi manj odpadkov.

Udobje

Poleg večje prepustnosti za kisik, ki zagotavlja jasnost in belino vaših oči, vsebnost silikonskega hidrogela poskrbi tudi za večje udobje mesečnih kontaktnih leč. Oči lahko lažje dihajo in še vedno ostanejo navlažene – ravnovesje, ki smo ga dosegli z izboljšano tehnologijo kontaktnih leč.

Mesečne, dvotedenske ali dnevne kontaktne leče – izbira je vaša

Pred menjavo ali nakupom novih kontaktnih leč se posvetujte s svojim oftalmologom. Vaš oftalmolog bo poskrbel, da bodo kontaktne leče ustrezne in prilagojene vašim očem, in tako zagotovil najboljše možne pogoje za vaš vid in zdravje vaših oči.

Kar zadeva urnik nošenja in menjavanja kontaktnih leč, je izbira med mesečnimi, dvotedenskimi in dnevnimi kontaktnimi lečami pogosto stvar osebnih želja, vaš oftalmolog pa vam lahko posreduje dodatne nasvete glede izbire, ki najbolje ustreza vašemu življenjskemu slogu. Vaš oftalmolog vam lahko prav tako pomaga spremljati spremembe v vašem vidu ob prilagajanju na nove kontaktne leče.

 

Navedbe v tem članku se ne smejo razumeti kot zdravniški nasvet, niti niso mišljene kot nadomestilo priporočil medicinskih strokovnjakov. Za specifična vprašanja se obrnite na svojega specialista za oči.

Več člankov

Povezani izdelki