Če to berete, morda razmišljate o prvi uporabi kontaktnih leč.

Morda se tudi sprašujete, ali so kakšne težave v zvezi s kontaktnimi lečami, ki bi jih morali poznati, preden očala zamenjate za leče.

Prav! Ugotovimo skupaj, tako da raziščemo različna vprašanja v povezavi s tem in odgovorimo nanje, pri tem pa ločimo dejstva od izmišljenega.

Ali so kontaktne leče boljša izbira kot očala?

V večini primerov je to odvisno od osebnih želja. Pri primerjavi kontaktnih leč z očali ne smemo povsem zanemariti ene ali druge izbire. Veliko se jih odloči, da kontaktne leče nosijo ob določenem času, na primer v šoli ali službi, pozneje pa jih zamenjajo z očali. K raznolikosti lahko prispevate tudi tako, da en dan nosite kontaktne leče, naslednji pa očala.

Čiščenje kontaktnih leč: ali je to težko?

Ugotovili boste, da čiščenje kontaktnih leč ni nič kaj zamudnejše kot čiščenje očal. Poskrbite le za to, da uporabljate sterilno raztopino za kontaktne leče – in ne vode iz pipe. Voda iz pipe v vaši kopalnici morda vsebuje obloge, ki se lahko nabirajo na kontaktnih lečah. Tega si vsekakor ne želite.

Poleg tega pa — in to je zelo pomembno — svojih kontaktnih leč nikoli ne dajajte v usta ali nanje ne pljuvajte, da bi jih tako očistili. Verjetno boste s tem naredili ravno nasprotno, saj boste na leče prenesli bakterije.

Če se želite povsem izogniti nočnemu čiščenju, razmislite o dnevnih kontaktnih lečah. Te leče nosite en dan in jih nato preprosto zavržete. Dnevno čiščenje ni potrebno.

Ali so kontaktne leče nevarne?

Na milijone ljudi vsak dan varno nosi leče. Nekateri, ki kontaktne leče uporabljajo prvič, se bojijo, da bi leče zdrsnile v zadnji del oči. Kar mirno, to se ne more zgoditi. Vaša veznica, prozoren sloj, ki prekriva zunanji del očesa, to preprečuje.

Kljub temu pa se morate zavedati, da so kontaktne leče medicinski pripomoček. Predpiše in izda jih lahko samo očesni strokovnjak z licenco. Ljudje so že utrpeli poškodbe, ko so nosili priljubljene pustne leče.

Ličila in kontaktne leče: ali se moram zaradi enega odpovedati drugemu?

Ličila in kontaktne leče lahko brez težav uporabljate hkrati, če ste pazljivi pri vstavljanju leč in nanašanju ličil. Lažje vam bo, če boste najprej vstavili kontaktne leče. Ne želite, da se na kontaktne leče prenesejo olja in druge snovi iz ličil.

Skladno s tem si pred dotikanjem leč vedno umijte roke, to pa storite brez uporabe močno odišavljenih mil z vlažilnimi sredstvi. Lahko se zgodi, da na kontaktne leče prenesete neželene snovi.

To so nekatere splošne težave s kontaktnimi lečami, o katerih veliko uporabnikov začetnikov razmišlja pred prehodom na leče. Če imate kakršna koli vprašanja, se obrnite na svojega oftalmologa, saj se lahko odgovori na konkretna vprašanja razlikujejo od osebe do osebe.

 

Navedbe v tem članku se ne smejo razumeti kot zdravniški nasvet, niti niso mišljene kot nadomestilo priporočil medicinskih strokovnjakov. Za specifična vprašanja se obrnite na svojega specialista za oči.

Več člankov

Povezani izdelki