Redni očesni pregledi vašega otroka so zelo pomembni. Konec koncev igra vid odločilno vlogo pri tem, kako se vaš otrok uči o svetu okoli njega. Ampak kako zgodaj je treba začeti?

Otroci morajo svoj prvi celovit očesni pregled opraviti pri starosti 3 let. Razen če oftalmolog ne priporoča drugače, morajo nadaljevati z očesnimi pregledi na dve leti.

Očesni pregledi pri optometristu so pomembni tudi takrat, ko vaš otrok že hodi v šolo in je že opravil pregled vida. Pregledi ostrine vida (jasnost in ostrina), pri čemer zdrave oči niso le oči z ostrino vida 20-20.

Ostala področja vida, kot je na primer barvni vid ali fokus in spremljanje, lahko predstavljajo težavo, če se jih med pregledom vida ne preverja.

V nadaljevanju je še nekaj nasvetov, kako vzdrževati oči vašega otroka zdrave.

Na kaj morate biti pozorni pri otrokovem vidu

Opazujte, kako vaš otrok gleda predmete doma in v šoli. Nekateri znaki, ki kažejo na morebitne težave z vidom pri vašem otroku, vključujejo:

Sedenje preblizu televizije ali table. Ko imajo otroci težave z vidom, je eden od prvih, naravnih odzivov približevanje ali pomikanje bližje predmetu.

Gledanje s priprtimi očmi in drugi znaki neudobja. Težave z vidom pri otrocih lahko povzročijo škiljenje, pogosto otiranje oči, neobičajno občutljivost na svetlobo ali nagibanje glave ob gledanju.

Težave s koordinacijo. Neustrezna koordinacija roka-oko ali telo-oko med fizičnimi dejavnostmi, kot so lovljenje ali kolesarjenje, lahko izvira iz težav z vidom.

Nenavadno majhna pozornost ali zanimanje. Nizka stopnja pozornosti in raztresenost so glavni znaki motnje pozornosti z motnjo koncentracije in hiperaktivnostjo (ADHD), vendar ti isti simptomi spremljajo tudi težave z vidom. Težave z vidom v mladosti lahko zlahka vplivajo na zanimanje za dejavnosti, kot so branje, barvanje ali sestavljanke.

Prvi obisk pri oftalmologu

Prvi obisk pri optometristu ali katerem koli drugem zdravniku je za otroka lahko stresen. Odličen način, kako otroka pomiriti, je, da mu pred samim obiskom zdravnika pojasnite, kaj lahko pričakuje. Storite lahko naslednje:

  • Otroku berite zgodbice, v katerih gredo liki k oftalmologu.
  • Opišite mu morebitne naloge, kot je gledanje slik ali Snellove tablice.
  • Pripravite ga na možnost kapljic za oči ter mu zagotovite, da pri pregledu ni nobenih injekcij.
  • Razložite, da na optometristova vprašanja ni napačnih odgovorov.

Z dobrimi navadami nege oči začnimo zgodaj. Poiščite oftalmologa za svojega otroka ali prosite za nasvet svojega oftalmologa.

 

Navedbe v tem članku se ne smejo razumeti kot zdravniški nasvet, niti niso mišljene kot nadomestilo priporočil medicinskih strokovnjakov. Za specifična vprašanja se obrnite na svojega specialista za oči.

Več člankov

Povezani izdelki