S starostjo se naše oči spreminjajo. Tako je pomembno, da svojega oftalmologa obiščete vsaj enkrat na leto, razen če vam oftalmolog sam ne svetuje drugače.

Kaj pa če oftalmologa nimate? Tukaj smo, da vam pomagamo.

Če kontaktne leče iščete zaradi zamegljenega vida, je najbolje, da se obrnete na optometrista. To je očesni strokovnjak, ki zagotavlja bolj rutinsko oskrbo, na primer preglede oči. Oftalmolog je zdravnik, ki lahko opravlja očesne operacije pri resnejših težavah.

Spodaj najdete še nekaj nasvetov, kako poiskati vam primernega oftalmologa.

Izbira oftalmologa v vašem območju

Ne glede na to, ali iščete oftalmologa v Mariboru, Kopru ali Ljubljani, je spodaj navedenih nekaj načinov, kako pristopiti k iskanju:

Upoštevajte potrebe vaše družine pri negi oči – če imate otroke, je morda bolje, da poiščete očesno ordinacijo, kjer bodo lahko poskrbeli za očesno nego vseh družinskih članov. Tako bodo stvari morda za vse malce bolj prikladne. Poleg tega razmislite o tem, koliko je ordinacija oddaljena od vas in kako bi obisk ordinacije lahko vplival na vaš izostanek z delovnega mesta ali šole.

Svoje prijatelje povprašajte o njihovem mnenju – povprašajte v svojem krogu prijateljev ali na svojem najljubšem družbenem omrežju. Ali je ta optometrist upošteval vaše potrebe? Ali ima ta optik priročen delovni čas? Postavite vprašanja o vseh stvareh, ki se vam zdijo pomembne.

Pokličite svojega oftalmologa – mirne volje mu lahko zastavite kakršna koli vprašanja. Morali boste vedeti, ali sprejemajo vaše zavarovanje, zato se o tem pozanimajte, preden se dogovorite za termin. Druga sorodna vprašanja vključujejo: Kako dolgo se že ukvarjate z očesno nego? Je vaša ordinacija otrokom prijazna? Kakšni so vaši odpiralni časi? Ali imate spletno stran, ki jo lahko obiščem?

Pri izbiri oftalmologa je pomembno razmisliti o različnih dejavnikih in zastaviti veliko vprašanj. Konec koncev ste posameznik z edinstvenimi potrebami. Za vaše oči si želite le najboljše – ne le vi, tudi vaš oftalmolog.

 

Navedbe v tem članku se ne smejo razumeti kot zdravniški nasvet, niti niso mišljene kot nadomestilo priporočil medicinskih strokovnjakov. Za specifična vprašanja se obrnite na svojega specialista za oči.

Več člankov

Povezani izdelki