Ne glede na to, ali so kontaktne leče za vas nekaj novega ali pa jih nosite že leta, vam bodo ti nasveti o vstavljanju kontaktnih leč pomagali, da se izognete težavam s kontaktnimi lečami, s katerimi so srečali nekateri uporabniki.

Raztopino za kontaktne leče imejte vedno na zalogi

Če ne nosite dnevnih kontaktnih leč (nekateri jim rečejo kar »dnevne«), nikar ne čakajte do konca dolgega dneva, ko ugotovite, da vam je zmanjkalo raztopine za čiščenje. Z zalogo raztopine boste preprečili takšne trenutke.

To je še posebej pomembno, saj morate pri vsakem stiku s kontaktnimi lečami uporabiti svežo raztopino za čiščenje. Za čiščenje kontaktnih leč nikoli ne uporabite vode iz pipe. Vsebuje lahko nečistoče in odporne, nalezljive mikroorganizme.

Nasveti za vstavljanje in odstranjevanje kontaktnih leč

  • Pred vstavljanjem ali odstranjevanjem kontaktnih leč si umijte in osušite roke.
  • Kar koli že je na vaših rokah, bo ob dotiku s kontaktnimi lečami prešlo v vaše oči. Roke si umijte s protimikrobnim milom in jih temeljito osušite, preden se z njimi dotaknete kontaktnih leč. Pred dotikanjem kontaktnih leč se izogibajte uporabi krem ali mil in losjonov na osnovi olj, saj lahko umažejo leče ali na njih pustijo oljno plast.
  • Pri vstavljanju leče vedno začnite z istim očesom
  • Ko vstavljate leče, vedno začnite z istim očesom. Manj verjetno je, da bi leče po pomoti zamenjali – in da, tako kot vaši čevlji, sta tudi leva in desna kontaktna leča različni.

Kontaktno lečo položite v dlan

Držite kontaktno lečo tako, da jo položite na svojo dlan. Če lečo stisnete s prsti, obstaja večja verjetnost, da jo opraskate z nohti. Nohti lahko poškodujejo površino leče, poleg tega pa so bogat vir bakterij.

Odstranite leče, če se pojavi bolečina ali neprijeten občutek

Če na mestu kontaktnih leč začutite bolečino, suhost ali je občutek neprijeten, ali če ljudje nenehno omenjajo rdečino v vaših očeh, leče odstranite. Bolečina in nelagodje sta pogosto način, kako vaše oči sporočajo, da nekaj povzroča težave. Če se to zgodi večkrat, se posvetujte s svojim oftalmologom, da ugotovite, ali so vaše kontaktne leče prava izbira za vas.

Nosite očala s sabo

Nosite očala s sabo, še zlasti na dopustu, in pustite svojim očem, da se odpočijejo, ko to potrebujejo. Kadar koli nošenje kontaktnih leč postane boleče ali neprijetno, jih morate odstraniti. Če imate s sabo očala, bo to lažje.

Vedno nosite sončna očala, tudi s kontaktnimi lečami z UV-zaščito

Tudi kontaktne leče z UV-zaščito ne zaustavijo vseh UV-žarkov, ki škodujejo očem. Z uporabo sončnih očal z UV-zaščito bodo oči in vid manj obremenjeni in podvrženi poškodbam. Z oftalmologom se posvetujte o svojih aktivnostih na prostem, da vam lahko pomaga oceniti tveganje izpostavljenosti in vam priporoča pravo izbiro zaščite za vas.

Kontaktne leče kupujte pri preverjenih prodajalcih

Kupujete kontaktne leče prek spleta? Preverite poslovno enoto. Nekaterih leč, ki se prodajajo na spletu, morda niso odobrili ustrezni organi. Poleg tega pa mora kontaktne leče brez dioptrije in kontaktne leče z dioptrijo predpisati oftalmolog, ki bo zagotovil, da vam leče ustrezajo, in bo poskrbel za zdravje vaših oči.

Ne pozabite, da skrb za kontaktne leče pomeni tudi skrb za oči. Vedno se posvetujte s svojim oftalmologom o začetku uporabe kontaktnih leč ter o nošenju in negi kontaktnih leč na način, s katerim boste svoje oči ohranili zdrave.

Navedbe v tem članku se ne smejo razumeti kot zdravniški nasvet, niti niso mišljene kot nadomestilo priporočil medicinskih strokovnjakov. Za specifična vprašanja se obrnite na svojega specialista za oči.

Več člankov

Povezani izdelki