Predstavljamo nekaj najnovejših trendov na področju očal in predloge, kako istočasno poskrbeti za oči in dober videz.

Sončna očala

Sončna očala so pomemben modni dodatek in odlična zaščita za oči.

Žal tudi draga sončna očala modnih oblikovalcev ne zagotavljajo ustrezne zaščite.

Ne glede na to, ali potrebujete nova aviatorska sončna očala ali sončna očala na recept, boste spodaj našli smernice za sončna očala, ki poskrbijo za vaše oči in vaš videz.

Zaščita oči

Sonce: radi sklepamo, da sončna očala naše oči ščitijo pred poškodbami sonca, vendar to ni vedno res. Temnost ali barva leče ni povezana z zaščito pred UV-žarki in modro svetlobo: leče morajo biti preizkušene s standardi UV-zaščite. V ZDA morajo leče blokirati 99 % žarkov UV-B ter prepuščati žarke UV-A v višini 30 % vidne svetlobe.

Sami: sončna očala blokirajo vidno svetlobo, zato lahko kritično vplivajo na vožnjo. Sončna očala ne smete nikoli nositi med nočno vožnjo, potrjene pa morajo biti tudi za primernost pri dnevni vožnji.

Druge nevarnosti: ne standardna sončna očala ne sončna očala na recept niso namenjena zaščiti pred umetnimi viri svetlobe (kot so npr. sončne svetilke) ali za industrijsko varnost.

Optična kakovost

Si želite dobrega videza in tudi jasnega vida? Test z valovito črto pomaga odkrivati težave z lečami.

Test z valovito črto: glejte navpičen rob ali črto. Glavo pomaknite nazaj in naprej, tako da se lahko vaše oko premakne preko leče, medtem ko gledate v črto. Če vidite valovito črto, so leče morda poškodovane, zato uporabite drug par.

Okvirji priznanih modnih oblikovalcev

Če očala nosite vsak dan, morajo ta ustrezati vašemu osebnemu slogu. Na srečo obstaja veliko okvirjev modnih oblikovalcev za ženske in moške ter v številnih modernih in retro oblikah. Preden se odločite za enega od najnovejših trendov očal, se posvetujte s svojim oftalmologom, da se prepričate o ustreznosti korekcijskih očal.

Modne kontaktne leče

Dekorativne ali kozmetične kontaktne leče so čedalje bolj priljubljene. Nekateri trenutni trendi vključujejo naslednje:

Barvne kontaktne leče

Standardne kontaktne leče so pogosto rahlo obarvane za lažje rokovanje, vendar po vstavljanju ostanejo nevidne. Barvne kontaktne leče lahko spremenijo ali poudarijo naravno barvo vaših oči, saj prekrijejo večji del očesa. Nosite lahko kontaktne leče modre ali katere koli druge barve.

Kostumske kontaktne leče

Mnogi filmski ustvarjalci in vizažisti uporabljajo kostumske kontaktne leče za doseganje posebnih učinkov v filmih in oglasih. Običajno so to kontaktne leče, ki prekrivajo beločnico. Sicer poskrbijo za osupljiv videz v studiu, vendar pogosto tudi motijo vid igralcev.

Dekorativne kontaktne leče za povečanje oči

Dekorativne kontaktne leče za povečanje oči naredijo prav to: vizualno povečajo vaše oči. To se doseže s pokrivanjem dela beločnice z barvo. Te leče izhajajo iz Azije, kjer je videz velikih oči pri animiranih likih izjemno priljubljen.

Dekorativne kontaktne leče, tako kot vse kontaktne leče, predstavljajo veliko tveganje pri nošenju brez strokovne podpore. Zaradi vedno več težav pri uporabnikih modnih kontaktnih leč brez posvetovanja dekorativnih ali korekcijskih kontaktnih leč ne morete kupiti brez recepta.

Obstaja mnogo načinov, kako poudariti svoje oči ter hkrati poskrbeti tudi za njihovo zdravje. Posvetujte se s svojim oftalmologom o pravi izbiri za vas.

Navedbe v tem članku se ne smejo razumeti kot zdravniški nasvet, niti niso mišljene kot nadomestilo priporočil medicinskih strokovnjakov. Za specifična vprašanja se obrnite na svojega specialista za oči.

Več člankov

Povezani izdelki