Nošenje kontaktnih leč in njihova nega na način, ki ohranja oči in vid v najboljšem možnem stanju, zahtevata več časa kot nošenje očal. Katera pa je primerna starost za začetek uporabe kontaktnih leč? Tukaj je nekaj nasvetov in dejavnikov, ki vam bodo pomagali pri tem, kako se znajti pri prvi uporabi kontaktnih leč.

Ali lahko otroci nosijo kontaktne leče?

Čeprav ni najnižje ali priporočene starosti za nošenje kontaktnih leč, je še vedno pomembno, da premislimo, ali so kontaktne leče primerne. Odločitev ni toliko povezana s starostjo kot je z edinstvenim značajem vašega otroka in okoliščinami. Tu je nekaj nasvetov za oceno, ali je vaš otrok pripravljen na uporabo kontaktnih leč.

Odločanje o kontaktnih lečah za otroke

Uporaba leč zahteva odgovorno nošenje in nego. Zapleti se sicer pojavijo redko (pri samo 5 % uporabnikov letno), vendar se večinoma pojavijo zaradi nepravilnega nošenja ali uporabe kontaktnih leč.

Ali lahko vaš otrok sprejme to odgovornost? Ali si dobro zapomni navodila? Ali redno opravlja hišna opravila brez opominjanja? Ali domačo nalogo pozablja doma? Razmislite, ali se vaš otrok lahko nauči, kako pravilno vstaviti in odstraniti kontaktne leče, tudi kadar je utrujen, ali lahko poskrbi, da so leče čiste in ali lahko sledi rednemu urniku menjavanja.

Ali vaš otrok potrebuje kontaktne leče? Ali vaš oftalmolog predlaga kontaktne leče? Ali si jih vaš otrok želi zaradi boljših rezultatov pri športnih dejavnostih? Če je težava zgolj lepotne narave, se z otrokom pogovorite o morebitnih drugih težavah, ki se skrivajo za tem, ali pritisku vrstnikov, ki je morda povod za željo po lečah.

Kdaj nositi kontaktne leče

Za številne ljudi kontaktne leče predstavljajo odločitev z lepotnega in praktičnega vidika. Če vaš otrok ali najstnik ne potrebuje kontaktnih leč z dioptrijo, ampak samo želi biti videti frajersko (ali dodati piko na i fantastičnemu kostumu), je mogoče na spletu najti veliko barvnih ali pustnih kontaktnih leč. Vendar pa morajo biti starši pri tem pazljivi: kadar kupujete kontaktne leče prek spleta, teh morda ni odobrila ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA). Vedno se najprej posvetujte z oftalmologom.

Nekatere prednosti kontaktnih leč

Kontaktne leče z dioptrijo nam lahko pogosto precej olajšajo življenje. Sicer zahtevajo odgovornost in skrb, vendar pa zagotavljajo tudi naslednje:

  • Omogočajo širši razpon vida
  • Izboljšajo športne rezultate in doživljanje športnih aktivnosti
  • S pravilno predpisano dioptrijo omogočajo boljši vid

Zapomnite si, zdrave oči pomenijo dober vid. Posvetujte se s svojim oftalmologom, če razmišljate o uporabi kontaktnih leč ali drugih odločitvah glede vašega vida.

 

Navedbe v tem članku se ne smejo razumeti kot zdravniški nasvet, niti niso mišljene kot nadomestilo priporočil medicinskih strokovnjakov. Za specifična vprašanja se obrnite na svojega specialista za oči.

Več člankov

Povezani izdelki