Otroci morajo biti dovolj zreli, da z ustreznim ravnanjem s kontaktnimi lečami ohranjajo zdravje svojih oči in svojega vida. Starost, pri kateri so pripravljeni, se razlikuje od otroka do otroka. Poleg pogovora z oftalmologom je tu še nekaj dejavnikov, ki vam bodo pomagali pri odločitvi, ali je vaš otrok pripravljen na kontaktne leče.

Pomembna vprašanja v zvezi s kontaktnimi lečami za otroke

Je vaš otrok odgovoren? Naredi domačo nalogo, ne da bi ga morali za to prositi? Ali je njegova soba čista in primerna za bivanje? Ali čutite, da bo družinskega hišnega ljubljenčka nahranil, ne da bi ga morali na to spomniti? Vaš otrok bo moral biti odgovoren, da bo skrbno in redno vzdrževal svoje kontaktne leče ter zaščitil leče in svoje oči.

Zakaj si vaš otrok želi kontaktnih leč?

Gre za funkcionalno težavo, pri kateri ima težave z vidom? Ali gre za skrb glede videza? Če gre za slednje, bi bilo dobro, da se pogovorite s svojim otrokom glede njegovih občutkov ali pritiska vrstnikov v šoli. Naj se odpre in pove, zakaj želi kontaktne leče.

Kaj meni vaš oftalmolog?

O kontaktnih lečah za svojega otroka se posvetujte z oftalmologom glede na védenje o trenutnem in preteklem zdravju oči otroka. Oftalmolog lahko pomaga osvetliti prednosti in slabosti ter otroku pokaže, kako vstaviti kontaktne leče.

Vampirske kontaktne leče, barvne kontaktne leče in druge priljubljene kontaktne leče

Če si vaš otrok želi rdečih ali modrih kontaktnih leč za frajerski videz ali pustnih kontaktnih leč za kostum, morate vedeti naslednje stvari:

  • Če kupite kontaktne leče na spletu, jih številne ni odobrila ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA).
  • Uporaba kontaktnih leč brez recepta oftalmologa ali njegovih navodil lahko povzroči resne okužbe in težave z vidom.
  • Okrasne leče in druge kontaktne leče, ki se ne prilegajo ustrezno, lahko prizadenejo normalen vid in opraskajo roženico.
  • Obiščite oftalmologa in se izognite poceni kontaktnim lečam.

Otrokov vid je dragocen. Čeprav je morda frajersko, da je otrok videti kot njegov najljubši risani lik ali filmska pošast, morate skupaj z otrokom premisliti o prednostih in slabostih. Nazadnje pa je najpomembneje, ko gre za kontaktne leče za otroke, da se posvetujete z optometristom.

 

Navedbe v tem članku se ne smejo razumeti kot zdravniški nasvet, niti niso mišljene kot nadomestilo priporočil medicinskih strokovnjakov. Za specifična vprašanja se obrnite na svojega specialista za oči.

Več člankov

Povezani izdelki