Nakup kontaktnih leč ne poteka enako kot nakup očal za branje. Ne morete kar tako v trgovino, poskusiti nekaj parov in se odločiti, kaj vam najbolj ustreza. Kontaktne leče so medicinski pripomoček, njihovi uporabniki pa morajo najprej iti skozi predpisan postopek, da jih dobijo.

Dobra novica ...? Nakup kontaktnih leč je precej preprost in ne zahteva veliko časa – le kratek obisk pri vašem oftalmologu.

Postopek je takšen:

Kako lahko dobim kontaktne leče?

Pri opisu celotnega postopka predpostavljamo, da nimate očal. Recimo tudi, da potrebujete kontaktne leče za korekcijo zamegljenega vida – imate na primer težave pri branju ali težave s kratkovidnostjo, predmeti v daljavi pa so zamegljeni.

Čakajte, ali potrebujem očala? Na pomoč!

Najprej se umirite. Naš vid se spreminja s starostjo. To je običajno. Če boste te spremembe v svojem vidu poskušali prezreti in se pretvarjali, da ne potrebujete očal ali kontaktnih leč, lahko to povzroči glavobole, vse bolj pa se boste mučili, da preživite dan. Kdo jih potrebuje?

Z nakupom kontaktnih leč boste lahko bolj uživali v življenju, saj boste lahko videli jasno – in, v nasprotju z nakupom očal, tega ne bo nihče izvedel, če se odločite, da bodo vaše nove kontaktne leče ostale skrivnost.

Naročite se na očesni pregled

Če niste prepričani, katerega optometrista bi poklicali, preglejte spletna mesta z ocenami in vprašajte svoje prijatelje. Če želite več nasvetov, kako poiskati za vas najprimernejšega oftalmologa, si oglejte naš članek o namigih za iskanje oftalmologa.

Pomislite na prave kontaktne leče za vas

Sicer mora vaš optometrist sprejeti končno odločitev o tem, katere kontaktne leče so najustreznejše, vendar pa šteje tudi vaše mnenje. Preden se odpravite na očesni pregled, premislite, kako pogosto bi rad menjali svoje kontaktne leče z novimi. Dnevne kontaktne leče vam omogočajo nov, svež par vsak dan. To pomeni, da ni dnevnega čiščenja in ni treba kupiti raztopine za kontaktne leče, zato je ta možnost izredno priročna.

Kako poteka očesni pregled za kontaktne leče?

Očesni pregled je povsem preprost; je tudi nekaj, na kar bi se morali naročiti enkrat na leto. V splošnem lahko pričakujete, da bo oftalmolog pregledal zdravje vaših oči in vam postavil nekaj vprašanj. Oglejte si naš članek za podrobnejšo razčlenitev očesnih pregledov za kontaktne leče.

Kje kupiti kontaktne leče?

Ko imate recept za kontaktne leče in testne leče, ste pripravljeni za nakup svojih leč. Ampak, kje jih kupiti ...? Kupiti kontaktne leče prek spleta ali v očesni ordinaciji? To je odvisno od vas. Nakup pri optometristu lahko vse skupaj poenostavi, saj tam dobro poznajo vaše potrebe. Seveda pa lahko nakupujete tudi prek spleta in se odločite na podlagi cen.

Držite se uveljavljenih virov. Vsak rad kaj privarčuje, a naj vas obljube poceni kontaktnih leč ne zavedejo do spletnih dražbenih strani dvomljivih virov. Ni vredno privarčevati tistih nekaj centov, ko gre za zdravje vaših oči.

Prva uporaba kontaktnih leč

Ko začnete nositi kontaktne leče, upoštevajte oftalmologove nasvete. Zelo pomembno je, da se držite predpisanega čiščenja in urnika menjavanja. Seveda pa se boste morali naučiti, kako kontaktne leče vstaviti in odstraniti. (Oglejte si videoposnetek o vstavljanju kontaktnih leč za preprostejšo uporabo.)

Nakup kontaktnih leč sicer vključuje nekaj več korakov kot le hiter skok v bližnjo trgovino po mleko in kruh, a vseeno je postopek preprost in neboleč. In ko enkrat prejmete svoje nove kontaktne leče, boste uživali v tem, ko boste svet okrog sebe videli jasno, ne da bi morali za to žrtvovati osebno svobodo.

Navedbe v tem članku se ne smejo razumeti kot zdravniški nasvet, niti niso mišljene kot nadomestilo priporočil medicinskih strokovnjakov. Za specifična vprašanja se obrnite na svojega specialista za oči.

Več člankov

Povezani izdelki