Šport je eden od najbolj priljubljenih razvedril na svetu.

Medtem ko se za zaščito pred zlomom kosti, pretresi in celo žulji potrudimo po najboljših močeh, pa pogosto pozabimo na preprečevanje opraskanih roženic, zlomov očesnih jamic in trajnih poškodb vida. Skladno z medicinskimi poročili vsako leto 40.000 ljudi utrpi poškodbe oči.

Obstajajo različne vrste izdelkov za zaščito oči med športom, zasnovanih ne le za zaščito vaših oči in vida, temveč tudi za izboljšanje športnih dosežkov.

Boljša igra, boljši dosežki, boljša zaščita

Nošenje izdelkov za zaščito oči med športom ima določene prednosti pri učinkovitosti in zaščiti. Vas zanima, kako lahko izdelki za zaščito oči med športom pripomorejo pri glavnih kategorijah športa?

Kontaktni športi

Tako igralci kot navdušeni gledalci dobro poznajo sunke s komolci, koleni in drugimi predmeti, ki jim pridejo na pot pri nogometu, hokeju, ameriškem nogometu in košarki.

Ščitniki za oči ali zaščitna očala ščitijo pred temi predmeti vaše oči, najbolj občutljiv in izpostavljen organ vašega telesa. Telesne poškodbe, kot so zlomi očesnih jamic, oteklost očesne mrežnice, notranje krvavitve, vnetje šarenice in travmatska siva mrena, lahko preprečite.

Izdelki za zaščito oči med športom zagotavljajo tudi boljši vid in zaščito pred soncem, če potrebujete korekcijo vida, pa vam poleg izboljšanega vida prinašajo tudi manj skrbi.

Priporočena zaščita:

  • Ščitniki za oči ali zaščitna očala
  • Ščitniki za obraz iz polikarbonata

Športi z žogami in palicami

Pri športih, kot so rokomet, skvoš, racquetball, tenis, golf in bejzbol, trdni predmeti letijo pri visokih hitrostih. Zaščita oči, ki ne polzi in se ne rosi, vam bo pomagala ohranjati osredotočenost na žogo, športna zasnova in na udarce odporen polikarbonat pa bosta oko ščitila pred udarci žoge.

Priporočena zaščita:

  • Ščitniki za oči
  • Ščitniki za obraz in zaščitne čelade

Vodni športi

Športna in plavalna očala so odlična izbira pri vodnih športnih, kjer lahko ob vetru in nepredvidljivih razmerah v vas priletijo različni predmeti. Izdelki za zaščito oči med športom so ključnega pomena tudi pri blokiranju ultravijolične (UV) svetlobe in motečega bleščanja.

Pri plavalcih, ki nosijo kontaktne leče, plavalna očala preprečujejo stik vode z očmi ter posledično okužbe, ki so vodilni vzrok zapletov pri nošenju kontaktnih leč. (Opomba: med plavanjem ne nosite kontaktnih leč.)

Priporočena zaščita:

  • Ščitniki za oči ali zaščitna očala
  • Plavalna očala

Pravilna izbira izdelkov za zaščito oči med športom

Kaj morate vedeti, ko izbirate ščitnike za oči ali zaščitna očala:

  • Nikoli ne kupujte ščitnikov za oči ali zaščitnih očal brez leč.
  • Leče naj bodo zasnovane tako, da v primeru nesreče padejo iz okvirja.
  • Izberite leče iz polikarbonata, ki je najbolj odporen material na udarce na tržišču.
  • Izbirajte leče, ki se ne rosijo, ter leče z UV-zaščito za športe na prostem.

Ne pozabite, zaščita vaših oči pomeni zaščito vašega vida. Kadar koli imate kakšna vprašanja, se posvetujte s svojim oftalmologom; ta vam bo pomagal pri ustrezni negi oči in izbiri izdelkov za zaščito oči, primernih za vaše oči in življenjski slog.

 

Navedbe v tem članku se ne smejo razumeti kot zdravniški nasvet, niti niso mišljene kot nadomestilo priporočil medicinskih strokovnjakov. Za specifična vprašanja se obrnite na svojega specialista za oči.

Več člankov

Povezani izdelki