Današnje kontaktne leče, običajno mehke in za enkratno uporabo, imajo različne urnike nošenja in menjavanja.

Recimo, da imate običajen delavnik od devetih do petih: dnevne leče nosite čez dan in zavržete pred spanjem, zjutraj pa uporabite nov par leč. Druge se menjajo na dva tedna ali mesečno.

Vaše osebne želje in rutina pomagajo pri določanju urnika menjavanja, ki vam najbolje ustreza. Vsak urnik ima svoje prednosti. Tukaj si bomo ogledali enodnevne kontaktne leče.

Prednosti dnevnih kontaktnih leč

Dnevne kontaktne leče prinašajo številne prednosti:

  • Nikoli vam jih ni treba čistiti – pozabite lahko na večerno čiščenje in goro stekleničk z raztopinami. Po koncu dolgega dneva jih pred spanjem preprosto zavrzite.
  • Pri dnevnih kontaktnih lečah je urnik nošenja in menjavanja preprost – nič več opomnikov, da morate zamenjati kontaktne leče. Zvečer jih odstranite, zjutraj pa vstavite nov par leč.
  • Dnevne kontaktne leče vam prihranijo čas – poleg tega, da se lahko poslovite od dnevnega čiščenja kontaktnih leč, imate lahko pri sebi vedno nekaj parov leč, tako da vam ne bo treba domov vsakič, ko si želite zamenjati leče.
  • Pomagajo vam lahko tudi pri očesnih alergijah – obloge imajo na voljo manj časa za kopičenje in posledični razvoj alergijske reakcije. Vsakodnevno nova, gladka površina leče je prav tako nežnejša do razdraženega očesa.

Odlične za najstnike. Koliko staršev si želi, da bi lahko to rekli? Ob vsem dogajanju v šoli, športnih dejavnostih in družabnem življenju najstniki pogosto pozabijo ali preprosto ignorirajo čiščenje in menjavanje kontaktnih leč. Medtem ko zanemarjanje nege kontaktnih leč povzroča tveganja za oči, dnevne leče odpravljajo potrebno čiščenje, njihova menjava pa je pravi mačji kašelj.

Kaj še morate vedeti o dnevnih kontaktnih lečah

Ker jih zavržete vsak dan, boste potrebovali več leč. (Ne pozabite, da boste za vsako oko potrebovali eno škatlo, tako da 30-dnevna zaloga pomeni 60 kontaktnih leč.)

Vaš optometrist bo vaše oči pregledal za ugotovitev ustrezne dioptrije. Medtem ko dnevne kontaktne leče ali leče z drugačnim urnikom nošenja in menjavanja v veliki meri izbirate skladno s svojimi željami, vam lahko vaš oftalmolog pomaga pretehtati prednosti in slabosti skladno z vašim vidom in navadami očesne nege.

 

Navedbe v tem članku se ne smejo razumeti kot zdravniški nasvet, niti niso mišljene kot nadomestilo priporočil medicinskih strokovnjakov. Za specifična vprašanja se obrnite na svojega specialista za oči.

Več člankov

Povezani izdelki