Higiena je eden najpomembnejših dejavnikov pri preprečevanju okužb in drugih težav, ki lahko prizadenejo ne le zdravje vaših oči, temveč na dolgi rok tudi vid.

Tukaj je nekaj napotkov, kako čistiti kontaktne leče oz. kako jih ne čistiti – in razlogi za to.

Kako čistiti kontaktne leče

Pred dotikanjem kontaktnih leč si roke umijte z milom in vodo.

Kjer je mogoče, uporabljajte antibakterijsko milo, roke pa osušite z brisačo, ki ne pušča vlaken. Ne uporabljajte mil na osnovi olja ali losjona, ki lahko zameglijo ali zamažejo vaše leče.

Vsakič uporabite svežo raztopino za čiščenje kontaktnih leč.

Ne uporabljajte vode iz pipe ali sterilne vode, sline, fiziološke raztopine ali kapljic za vlaženje. Nič od naštetega ni namenjeno razkuževanju in ustreznemu čiščenju kontaktnih leč.

Kontaktne leče drgnite s prsti in jih nato sperite s svežo raztopino za čiščenje.

Študije so pokazale, da je »drgnjenje in spiranje« najboljši način čiščenja kontaktnih leč, tudi z raztopinami za čiščenje kontaktnih leč »brez drgnjenja«. Kontaktnih leč se ne dotikajte z nohti. Nohti niso le ostri, temveč so tudi odlično skrivališče za mikrobe in umazanijo.

Posodico za leče sperite s svežo raztopino in jo odprto postavite na glavo, da se posuši.

Posodice ne čistite z vodo, ki lahko vsebuje nečistoče in mikroorganizme. Posodice prav tako ne puščajte v bližini stranišča ali v vlažnih prostorih, kjer lahko nastane plesen in se tvorijo mikrobi.

Drugi načini čiščenja kontaktnih leč

  • Raztopine za čiščenje kontaktnih leč ne prelivajte v manjše embalaže za potovanje ali shranjevanje, saj lahko to vpliva na sterilnost raztopine.
  • Steklenička z raztopino naj bo tesno zaprta, med uporabo pa se izogibajte stiku s površinami ali predmeti.
  • Posodico za leče zamenjajte vsaj vsake tri mesece.
  • Kontaktnih leč nikoli ne nosite več kot 30 dni po odprtju.
  • Izogibajte se dimu in drugim onesnaževalcem zraka, ki lahko zaidejo v vaše oči ter povzročijo draženje in okužbo.

Vedno upoštevajte navodila

Navodila, ki jih dobite s kontaktnimi lečami, posodico za kontaktne leče in raztopino za čiščenje leč, so skupaj z navodili vašega oftalmologa oblikovana z namenom najboljše možne nege in učinkovitosti glede na vaš način uporabe in čiščenja leč.

Navsezadnje pa je oftalmolog vaš zaveznik, ki bo vaše oči in vid ohranjal na vrhuncu. Z njim se vsako leto pogovorite, da se prepričate, ali so vaše kontaktne leče in način negovanja še vedno primerni za vaše oči in življenjski slog.

 

Navedbe v tem članku se ne smejo razumeti kot zdravniški nasvet, niti niso mišljene kot nadomestilo priporočil medicinskih strokovnjakov. Za specifična vprašanja se obrnite na svojega specialista za oči.

Več člankov

Povezani izdelki