Pomembno je, da vaše oči redno pregleduje očesni strokovnjak, tudi če se vam zdi, da je vaš vid v redu.

Glede na priporočila ameriškega združenja optometristov (AOA) naj bi oftalmologa v splošnem obiskali v naslednjih razmakih:

  • Odrasli med 18. in 60. letom: vsaj enkrat na dve leti ali po priporočilu
  • Osebe med 6. in 18. letom in osebe, starejše od 61 let: enkrat letno ali po priporočilu
  • Mlajši: pri 6 mesecih in 3 letih ali po priporočilu

Veliko ljudi razmišlja o naslednjem vprašanju: »Koliko stane očesni pregled?« Kot ste morda pričakovali, je odgovor odvisen od več dejavnikov – vaše lokacije, vrste pregleda, ali že imate leče in morate le ugotoviti, ali še ustrezajo, ali pa boste dobili nove leče itd.

Vzemimo si trenutek in si poglejmo, katere dejavnike morate upoštevati pri določanju cene očesnega pregleda.

Cene očesnega pregleda

Pri načrtovanju očesnega pregleda naj vas ne bo strah vprašati glede stroškov. Ugotovili boste, da so cene verjetno različne glede na to, kako obsežen pregled potrebujete, in glede na stopnjo strokovnosti specialist za oči.

Na primer, skupni stroški za oftalmologa (očesnega kirurga) bodo drugačni od stroškov hitrega, poceni očesnega pregleda na oddelku v trgovskem centru.

Preden začnete klicati različne ponudnike, pripravite naslednje podatke:

  • Zavarovanje (če ga nimate, berite naprej)
  • Anamneza očesnih pregledov (kdaj ste nazadnje obiskali oftalmologa?)
  • Družinska anamneza (ali so vaši starši vedno nosili očala?)
  • Starost in trenutno stanje vida

Če boste imeli pripravljene odgovore na ta vprašanja, vam bodo zaposleni pri oftalmologu lažje podali ponudbo s ceno očesnega pregleda.

Ali lahko očesni pregled opravim brezplačno?

Če izpolnjujete pogoje, lahko očesni pregled opravite brezplačno ali po znižani ceni. Če imate zdravstveno zavarovanje, stopite v kontakt vašo zavarovalnico, da ugotovite, katere storitve očesnega pregleda to zavarovanje krije.

Poleg tega morda vaša država prebivanja omogoča zavarovanje za oči po nižji ceni, pomagajo pa lahko tudi lokalne organizacije ali dobrodelne ustanove.

Kot smo že omenili, je pomembno, da hodite na redne očesne preglede, tudi če mislite, da trenutno brez težav vidite jasno.

To je morda res. Vendar pa morate biti o tem prepričani. Nekatere težave z vidom lahko v zgodnji fazi zazna samo očesni strokovnjak in te težave je navadno lažje zdraviti, če jih zaznamo zgodaj.

Ne bodite mnenja, da strošek očesnega pregleda ni vreden obiska. Morda boste prišli do spoznanja, da je pregled veliko bolj upravičen, kot ste sprva mislili. En obisk zdaj pa lahko prepreči številne težave z očmi pozneje.

Navedbe v tem članku se ne smejo razumeti kot zdravniški nasvet, niti niso mišljene kot nadomestilo priporočil medicinskih strokovnjakov. Za specifična vprašanja se obrnite na svojega specialista za oči.

Več člankov

Povezani izdelki