Utrujenost oči zaradi izpostavljenosti digitalnim napravam

Pametni telefoni, računalniški zasloni, e-bralniki, pametne ure. Leta 2014 je podjetje Nielsen Company izvedlo raziskavo, ki je pokazala, da imajo Američani v povprečju v lasti 4 digitalne naprave, z njimi pa dostopajo do vsebin 60 ur na teden.

Dolgotrajna, vsakodnevna uporaba lahko povzroči utrujenost oči zaradi izpostavljenosti digitalnim napravam, neprijeten občutek v očeh in motnje vida, ki se pojavijo po dveh ali več urah uporabe digitalnih naprav. Poleg utrujenosti oči zaradi izpostavljenosti digitalnim napravam je najbolj pogost in moteč simptom tudi suhost oči.1

Skoraj 70 % odraslih v ZDA poroča o simptomih obremenitve oči zaradi izpostavljenosti digitalnim napravam.2 Simptomi najpogosteje prizadenejo odrasle v dvajsetih letih, saj o njih poroča kar 73 %.3

Utrujenost in suhost oči

Število ur, ki jih človek porabi z uporabo digitalnih naprav, vsekakor igra vlogo (30 % odraslih Američanov digitalne naprave uporablja več kot 9 ur na dan!3), vendar pa težave za veliko uporabnikov predstavljajo tudi različne vrste zaslonov in preklapljanje med napravami. Na primer zaradi bleščanja in odsevov lahko uporabniki škilijo ali delno priprejo oči, da ublažijo neugodje.

Zaradi odsevov, bleščanja in razlik v osvetljenosti lahko pride do težav z mežikanjem, ki prispevajo k nestabilnosti solznega filma in suhim očem. Dokazano je, da koncentrirana uporaba računalniškega zaslona vodi v manj pogosto mežikanje, kar pa ovira normalno tvorbo solz in povzroča večjo izpostavljenost roženice.4

Pomembno pa ni le število mežikov. Na stabilnost solznega filma vpliva tudi popolnost teh mežikov. Zaradi nezadostnega mežikanja površina očesa ni dovolj prevlečena, to pa zmanjša tudi ostrino vida in lahko povzroči zamegljen vid.4

Uporabniki kontaktnih leč to suhost občutijo močneje kot uporabniki očal.3 Vsaj en simptom, povezan s suhostjo oči, občuti do 85 % uporabnikov kontaktnih leč in 71 % tistih, ki leč ne uporabljajo.2

Ker se 90 % pacientov o nelagodnem občutku v očeh zaradi uporabe digitalnih naprav ne pogovori z očesnim strokovnjakom, jih morda veliko predvideva, da se glede tega ne da narediti ničesar. Zdaj je pravi čas za pogovor s pacienti. Nekatera pomembna vprašanja glede življenjskega sloga so:

  • Katere vrste digitalnih naprav (pametne telefone, tablične računalnike, prenosne računalnike itd.) uporabljate?
  • Koliko ur na dan uporabljate digitalne naprave?
  • Kakšen občutek imate v očeh, ko v digitalne naprave gledate dlje časa ali po dolgem dnevu uporabe digitalnih naprav?

Nekateri očesni strokovnjaki utrujenost oči zaradi izpostavljenosti digitalnim napravam obravnavajo tako, da nudijo nasvete za ravnanje, kot npr. mežikajte pogosteje, redno delajte kratke premore od digitalnega zaslona, tako da pogledate oddaljene predmete (pravilo 20/20/20), povečajte velikost besedila v digitalni obliki ali prilagodite oddaljenost od zaslona. Vendar je videti, da imajo tovrstni nasveti omejen uspeh, saj jih v mnogih primerih ni mogoče izvesti ali pa pacienti na to pozabijo.

Nekateri specialisti za oči priporočajo določene izdelke, ampak ti lahko težave rešijo le delno. Ti izdelki vključujejo zaslonske filtre, računalniška očala ali kontaktne leče, ki lahko odpravljajo simptome, povezane s suhostjo oči. Pri uporabnikih kontaktnih leč lahko utrujenost oči zaradi izpostavljenosti digitalnim napravam kaže na potrebo po spremembi materiala leče, zasnove leče in/ali raztopine za kontaktne leče. Poglobljen pogovor s pacientom lahko pomaga določiti najboljši ukrep.

 

1 Meyer D, Huenink S, Rickert P, Kollbaum P, Chamberlain P. Symptoms associated with eye fatigue in soft contact lens wearers. Predstavitev plakata na: letnem srečanju ameriške akademije za optometrijo oktobra 2015 v New Orleansu, LA, ZDA.

 2 Hall L, Coles-Brennan C. Digital eye strain: more screen time = more digital eye strain. Contact Lens Spectrum. 2015;30:38–40.

3 Keeping up with ocular fatigue in the digital era [Clinical Education]. Contact Lens Spectrum. 2016;31:3–10.

4 Portello JK, Rosenfield M, Chu CA. Blink rate, incomplete blinks and computer vision syndrome. Optom Vis Sci. 2013;90(5):482–487.